Να μη μας τα τρώνε οι δικηγόροι >> Σε συμβολαιογράφο και σε μία ώρα το συναινετικό διαζύγιο

Σχετική εικόνα



Η εποχή που ακόμα και για τα συναινετικά διαζύγια οι πολίτες προσέφευγαν στα δικαστήρια δαπανώντας χρόνο, χρήμα και ψυχική διάθεση, σε λίγο αποτελεί θα παρελθόν, καθώς νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που πλέον κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση, προβλέπει διαδικασίες μιας ώρας για το συναινετικό διαζύγιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις που θα γίνουν νόμος του κράτους, το πιθανότερο και πριν τις γιορτές, οι πολίτες που επιθυμούν να λύσουν το γάμο τους συναινετικά, θα πηγαίνουν στο εξής σε συμβολαιογράφο ο οποίος και θα πιστοποιεί τη λύση με συμβολαιογραφική πράξη.

Η νέα ρύθμιση επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο έκδοσης, ως τώρα, των συναινετικών διαζυγίων, καθώς αν και η σχετική νομοθεσία είχε τα τελευταία χρόνια απλοποιηθεί, εντούτοις για να εκδοθεί από το δικαστήριο ένα συναινετικό διαζύγιο περνούσαν οκτώ μήνες ως και ένας χρόνος.

Με τη νέα ρύθμιση το συναινετικό διαζύγιο θα βγαίνει σε μία ώρα αντί για ένα χρόνο και η συμβολαιογραφική πράξη λύσεως του γάμου θα έχει την ίδια ισχύ με την δικαστική απόφαση.

Με το ίδιο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που περιλαμβάνει σειρά διατάξεων για τα μέτρα που πρέπει να επιβάλλονται από τα δικαστήρια σε ψυχικώς πάσχοντες και άλλες διατάξεις σημαντικές για την εκδίκαση σειράς υποθέσεων, νομοθετείται, για πρώτη φορά, κάτι πολύ ουσιαστικό.


Δίδεται η δυνατότητα στα φιλοζωικά σωματεία να παρίστανται στις δίκες κατά ατόμων που έχουν κατηγορηθεί για κακοποιήσεις, βασανισμούς και άλλες βίαιες πράξεις κατά των ζώων συντροφιάς, ως πολιτικώς ενάγοντες με δύο λόγια θα μπορούν να ζητούν και να λαμβάνουν αποζημίωση.

Σχόλια