Βαρουφάκης, χαλαράουα > Τους παρακαλώ να συστήσουν ειδικό δικαστήριο για μένα

Αποτέλεσμα εικόνας για βαρουφακης



Στην αντεπίθεση περνά ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ο οποίος προκαλεί την κυβέρνηση να τον… στείλει σε δίκη! «Τους παρακαλώ να συστήσουν ειδικό δικαστήριο για μένα προσωπικά. Αλλά δεν θα το κάνουν γιατί είναι δειλοί. Και όταν θα ξεκινούσε η δίκη θα φαινόταν ότι αυτοί ήταν οι ένοχοι», τονίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Στη συνέντευξή του το βράδυ της Τρίτης στο τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων σε όσα διαδραματίστηκαν το καλοκαίρι του 2015, αλλά και στην πιθανότητα του Grexit.

«Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί το Grexit είναι να μην το φοβόμαστε και να μην το δαιμονοποιούμε. Η δαιμονοποίηση της συζήτησης θα φέρει το Grexit που θέλει ο κ. Σόιμπλε», τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Δηλώνοντας περήφανος για τη στάση του στο δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015, ο ίδιος εξέφρασε επίσης την εκτίμησή του ότι οι κ.κ. Τσίπρας και Τσακαλώτος δεν έχουν συμφωνήσει με το πρόγραμμα. «Τουλάχιστον μέσα στην ψυχή τους. Αλλά από τη στιγμή που υποτάσσεσαι στους μικρομεσαίους της τρόικας έχει τελειώσει το θέμα».

«Η τραγωδία του υπουργού Οικονομικών είναι πως η υπογραφή του θα μείνει στην ιστορία. Εγώ γνώρισα δαιμονοποίηση καθώς δεν υπέγραψα», συνέχισε.

«Δεν επικοινωνώ με τον κ. Τσακαλώτο. Από τη στιγμή που συμφώνησαν σε ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει δεν υπάρχει πεδίο επικοινωνίας. Στα 80 μας, 90 μας θα βρεθούμε σε κάποιο καφενείο και θα τα πούμε», σημείωσε ακόμη.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, η εντολή δεν ήταν να πάμε στη δραχμή ούτε στην έξοδο από τη δραχμή. «Ο μόνος τρόπος να πετύχουμε μία βιώσιμη λύση είναι να μην φοβόμαστε το Grexit περισσότερο από τη διαρκή συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας», συμπλήρωσε.

«Οι μόνοι που τίναξαν στον αέρα τη διαπραγμάτευση ήταν οι δανειστές. Είχαμε συμφωνήσει στο να ξαναγράψουμε το πρόγραμμα σε μία ρεαλιστική βάση. Να ξαναγράψουμε το πρόγραμμα του μνημονίου», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.

Για τη μέρα που οι τράπεζες δεν άνοιξαν ο κ. Βαρουφάκης παρατήρησε: «Δεν υπέγραψα εγώ το κλείσιμο των τραπεζών αλλά ο κύριος Ντράγκι που τράβηξε τον μηχανισμό του ELA». Συνεχίζοντας ανέφερε, «ήταν λάθος μου που δεν παραιτήθηκα την 24 Φεβρουαρίου όταν οι δανειστές πήραν πίσω αυτά που είχαμε συμφωνήσει την 20η του ίδιου μήνα. Ήταν λάθος μου που δεν παραιτήθηκα όταν παραδώσαμε το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος στους δανειστές».

Τοποθετήθηκε επίσης και για το ενδεχόμενο να ακολουθούσε η κυβέρνηση την «σκληρή γραμμή» που εκείνος πρότεινε: «Κανένας δεν ξέρει ακριβώς και να μαντέψει ένα εναλλακτικό παρόν. Η μεγαλύτερη πιθανότητα ήταν αν μέναμε σταθεροί για 10 μέρες και αν κουρεύαμε τα ομόλογα να τα καταφέρναμε. Μικρότερη ωστόσο εκτιμώ πως ήταν η πιθανότητα να δρομολογούσε Grexit o κ. Σόιμπλε».

Δεν έχω συναντηθεί ποτέ με τον Ολάντ και τον κ. Σουλτς άρα δεν μπορούν να με κρίνουν, σημείωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.

Κατέληξε, λέγοντας πως «εάν γνώριζα ότι ο πρωθυπουργός θα έκανε το «ΟΧΙ» σε «ΝΑΙ» θα έκανα διαφορετικά πολλά πράγματα».

Σχόλια