Απο που πηγάζει η στρατιωτική αυτοπεποίθηση της Τουρκίας;

Αποτέλεσμα εικόνας για τουρκικο αεροσκαφος TF-X



Μπορεί στην Ελλάδα να βλέπουμε στις ειδήσεις (λίγο πριν βγάλουν τα κουτσομπολιά) αλλά και σε ιστοσελίδες, βαθυστόχαστες αναλύσεις για το πόσο αδύνατος είναι ο στρατός της Τουρκίας , αλλά οι γείτονες δείχνουν με δηλώσεις (και πράξεις) να νιώθουν αρκετή αυτοπεποίθηση, στρατιωτικά...

Οι λόγοι είναι πολλοί...

Ο ένας απο αυτούς είναι η πολεμική βιομηχανία τους...

Οπως ανέφερε χθες η τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», η οποία απηχεί τις απόψεις του προεδρικού μεγάρου στην Αγκυρα, η Τουρκία έχει μειώσει την εξάρτησή της από ξένες αμυντικές βιομηχανίες από 80% το 2002 σε περίπου 40% σήμερα. 

Η τελευταία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η συμφωνία μεταξύ της βρετανικής BAE (British Aerospace) με την τουρκική TAI (Turkish Aerospace Industries inc), ώστε έως το 2023 η Τουρκία να έχει ετοιμάσει το πρώτο εθνικό μαχητικό αεροσκάφος τύπου TF-X. 

Ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκάφους αναμένεται να έχει αντικαταστήσει έως το 2030 τον στόλο F-16. 

Τουρκικής κατασκευής είναι, επίσης, το τανκ Altay. 

Ηδη έχουν κατασκευαστεί 19 ελικόπτερα τύπου ATAK, ενώ τουρκικής κατασκευής drones τύπου Anka και Bayraktar επιχειρούν στη Συρία και αλλού. 

Σημαντική προσθήκη είναι και αυτή των κορβετών Stealth τύπου Milgem, δύο εκ των οποίων έχουν ήδη παραδοθεί από τουρκικά ναυπηγεία.

Σίγουρα θα αναρωτιέστε τι παίζει με την αντίστοιχη ελληνική βιομηχανία...

Η απάντηση είναι απλή...

Νταξ, μωρέ ναούμ, όλα φτιαχτά είναι, όλα τα κανονίζουνε, μην το ψάχνεις, νταξ, χαλαρά...


Σχόλια