Ποιοί χρηματοδοτούν τα δίκτυα των δραχμιστών στην Ελλάδα > Μια ιστορία που μοιάζει σινεμά αλλά δεν είναι...

Αποτέλεσμα εικόνας για ναπολιτανικη μαφια



Η παρακάτω ιστορία μοιάζει κινηματογραφική αλλά δεν είναι. Το 2008, μια από τις εταιρείες που πήρε μέρος στον διαγωνισμό για το λιμάνι του Πειραιά τον οποίο κέρδισε η COSCO επέλεξε να μεταφερθεί στη Νάπολι της Ιταλίας. 

Τρία χρόνια μετά προσέφυγε στα αρμόδια δικαστήρια με αίτημα να λυθεί η σύμβαση παραχώρησης εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων που εμπόδιζαν την ουσιαστική λειτουργία της εταιρείας. Μια ιδέα των προβλημάτων μπορεί να πάρει κάποιος διαβάζοντας το βιβλίο «Γόμορρα» του Ρομπέρτο Σαβιάνο για την ιταλική μαφία.

Το δικαστήριο έλυσε τη σύμβαση, η φυγή της εταιρείας προκάλεσε αντιδράσεις οι οποίες κορυφώθηκαν όταν αυτή θέλησε να εγκαταστήσει μέρος των δραστηριοτήτων της στον Πειραιά. 

Παράγοντες που γνωρίζουν σε βάθος το παρασκήνιο της εποχής αποκαλύπτουν ότι ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα από τη γειτονική χώρα ήρθαν σε επαφή και ενίσχυσαν δίκτυα «δραχμιστών», με στόχο να μετατρέψουν την ιδέα της δραχμής σε κίνημα ώστε να γίνει η Ελλάδα λιγότερο ελκυστική για επενδύσεις.

Ηταν λίγο πριν η χώρα αρχίσει να παραδέρνει ανάμεσα στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2012 και το Grexit δεν ήταν απλώς ένας μπαμπούλας αλλά ένα υπαρκτό σενάριο για το οποίο οι πιστωτές ετοίμασαν από κοινού το «σχέδιο Ζ».

Η COSCO ήδη από το 2008 έλεγε ότι επέλεξε την Ελλάδα λόγω ευρώ. Λέγεται μάλιστα ότι διεμηνύθη στον Γιάννη Δραγασάκη ότι αν η κυβέρνησή του σκοπεύει να εγκαταλείψει το ευρώ να τους ενημερώσει ώστε να πράξουν αναλόγως καθώς οι Κινέζοι θεωρούν την παρουσία τους στον Πειραιά «το κεφάλι του δράκου» στην επενδυτική τους πολιτική. 

Την κατάσταση επιβάρυναν και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που τάσσονταν κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ αλλά τα πράγματα εξομαλύνθηκαν κατά την επίσκεψη Δραγασάκη - Κοτζιά στο Πεκίνο.  
πηγή

Σχόλια