Μέχρι όλες οι ελληνικές εταιρείες να εξαγοραστούν θα έχουμε μνημόνιο > Η βελγική Ravago επιδιώκει έλεγχο της ελληνικής αγοράς χημικών πρώτων υλών

Αποτέλεσμα εικόνας για Ravago




Ακόμη μία ελληνική εταιρεία άλλαξε χέρια τις τελευταίες μέρες του χρόνου και πέρασε στον έλεγχο ευρωπαϊκής εταιρείας, από αυτές που σε αντίθεση με τις ελληνικές, μπορούν να δανείζονται ό,τι ποσά τούς χρειάζονται και με επιτόκια υποπολλαπλάσια των ελληνικών.

Πρόκειται για την εταιρεία χημικών προϊόντων Πενταπλάστ, την οποία εξαγόρασε η βελγική Ravago, σύμφωνα με την ενημέρωση του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων των Βρυξελλών. Η Πενταπλάστ ελέγχεται από την οικογένεια Αντωνάτου, έχει τζίρο περίπου 35 εκατομμυρίων ευρώ (2015) και διανέμει πρώτες ύλες χημικών σε Ελλάδα, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ και Αλβανία.

Η Ravago έχει παρουσία στην Ελλάδα ήδη από το 2012, όταν τον Δεκέμβριο της χρονιάς αυτής εξαγόρασε την εταιρεία ΜΟΝΟΤΕΖ.

Δεύτερη κίνησή της ήταν να εξαγοράσει, τον περασμένο Ιούλιο, το σύνολο των μετοχών της ελληνικής εταιρείας ΔΕΛΤΑ Χημική από τους Έλληνες μετόχους της. Η εταιρεία αυτή, όπως και το τρίτο απόκτημα της Ravago, η Πενταπλάστ, δραστηριοποιείται στην εμπορία χημικών πρώτων υλών και προϊόντων με μεγάλο πελατολόγιο σε Ελλάδα και Ρουμανία, όπου και ελέγχει θυγατρική εταιρεία.

Η Πενταπλάστ ιδρύθηκε το 1979 και διαθέτει ιδιόκτητους αποθηκευτικούς χώρους στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Ο κύκλος εργασιών της εταιρίας το 2015 ήταν 34,5 εκατομμύρια ευρώ και το 2014 40,1 εκατ. ευρώ, ενώ τις δύο χρονιές τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 756.600 ευρώ το 2015 και 40.000 το 2014. Το σύνολο των υποχρεώσεών της ανέρχεται σε 12,7 εκατομμύρια, εξίσου διαμοιρασμένο μεταξύ βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων, ενώ απασχολεί 30 άτομα.

Τέλος, σημειώνεται ότι η η Ravago αποτελεί όμιλο βελγικών συμφερόντων με έδρα το Λουξεμβούργο, ο οποίος έχει εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους παραγωγής πρώτων υλών για πλαστικά, με 230 γραφεία σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Διαθέτει 30 παραγωγικές εγκαταστάσεις σε Βόρεια Αμερική και Ευρώπη, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα.


Σχόλια