Σκάνδαλο NOVARTIS > Θρίλερ με μίζες, «βαθύ λαρύγγι» και απόπειρα αυτοκτονίας. Εμπλοκή πολιτικών στη υπόθεση

«Δεν θα γίνω εγώ το εξιλαστήριο θύμα», φέρεται να έχει πει ο 44χρονος παρ' ολίγον αυτόχειρας, φράση που -εάν είναι αληθής- καταδεικνύει την ένταση που βιώνει σχετικά με την υπόθεση της Novartis

«Δεν θα γίνω εγώ το εξιλαστήριο θύμα», φέρεται να έχει πει ο 44χρονος παρ' ολίγον αυτόχειρας, φράση που -εάν είναι αληθής- καταδεικνύει την ένταση που βιώνει σχετικά με την υπόθεση της Novartis

Διαστάσεις θρίλερ και στην Ελλάδα παίρνει η δικαστική διερεύνηση των πρακτικών της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis μετά την απόπειρα ενός 44χρονου να βάλει τέρμα στη ζωή του πηδώντας στο κενό από τον 13ο όροφο του ξενοδοχείου Hilton, ανήμερα την Πρωτοχρονιά.

Η απειλή της αυτοκτονίας από τον 44χρονο άνδρα συνδέθηκε άμεσα με τη δικαστική έρευνα (η οποία διεξάγεται παράλληλα και στις ΗΠΑ αλλά και στην Ελλάδα), αφού ο παρ' ολίγον αυτόχειρας φέρεται ως μεγαλοστέλεχος της εταιρείας και μάλιστα στα κεντρικά της, στη Βασιλεία της Ελβετίας.
Το περιστατικό έγινε προχθές, λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, όταν η Αστυνομία ενημερώθηκε ότι ένας άνδρας απειλεί να δώσει τέλος στη ζωή του με μια βουτιά θανάτου. Λίγα λεπτά αργότερα στο σημείο βρέθηκε ανώτερος αξιωματικός από το Αστυνομικό Τμήμα του Συντάγματος, ο οποίος έπεισε τον 44χρονο να μην προβεί στο απονενοημένο διάβημα...
Κάποιες πληροφορίες αποδίδουν την κίνηση αυτή του 44χρονου product manager της Novartis στην πίεση που αισθάνθηκε εξαιτίας της έρευνας που γίνεται στην Αμερική για τις πρακτικές που ακολουθούσε η εταιρεία-κολοσσός προκειμένου να επικρατήσει στην αγορά του φαρμάκου. Οι ίδιες πληροφορίες εμφανίζουν τον νεαρό άνδρα ως ένα πολύ ικανό στέλεχος της εταιρείας, ο οποίος ασχολήθηκε με μεγάλη επιτυχία στον τομέα των πωλήσεων και μάλιστα φέρεται ότι «εκτόξευσε» τις πωλήσεις ενός φαρμάκου για τον διαβήτη σε πολλές χώρες. Οι ικανότητές του τον οδήγησαν πριν από λίγο καιρό στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στη Βασιλεία της Ελβετίας, μαζί με τη σύζυγό του, η οποία πρόσφατα έφερε στον κόσμο το πρώτο τους παιδί.
Το γεγονός ότι ο 44χρονος ασχολήθηκε με τις πωλήσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη φαίνεται ότι είναι και ο λόγος που κάποιοι πιστεύουν ότι πιέζεται να μιλήσει ή να μη μιλήσει στο πλαίσιο της έρευνας της αμερικανικής Δικαιοσύνης και Αστυνομίας.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν το στέλεχος της Novartis να δηλώνει ότι «δεν θα γίνει αυτός το εξιλαστήριο θύμα», φράση που -εάν είναι αληθής- καταδεικνύει την ένταση που βιώνει σχετικά με τις διαστάσεις που έχει πάρει η υπόθεση της Novartis σε δικαστικό επίπεδο, αφού με αυτήν ασχολούνται η Δικαιοσύνη, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το FBI.
Η απόπειρα αυτοκτονίας από τον 44χρονο άνδρα συνδέθηκε άμεσα με τη δικαστική έρευνα για τη Novartis, αφού ο παρ' ολίγον αυτόχειρας φέρεται να εργάζεται στα κεντρικά της εταιρείας στη Βασιλεία της Ελβε
Η απόπειρα αυτοκτονίας από τον 44χρονο άνδρα συνδέθηκε άμεσα με τη δικαστική έρευνα για τη Novartis, αφού ο παρ' ολίγον αυτόχειρας φέρεται να εργάζεται στα κεντρικά της εταιρείας στη Βασιλεία της Ελβε
Ο 44χρονος, με σπουδές Χημικού, Οικονομικών και Μάρκετιγκ, χαίρει της εκτίμησης των Ελλήνων αλλά και των αλλοδαπών συναδέλφων του, οι οποίοι τον χαρακτηρίζουν ως έναν άνθρωπο με ταλέντο στις πωλήσεις και όχι μόνο.
«Ευαισθητοποιημένος σε διαφορετικές κουλτούρες και συνθήκες αγοράς, με στρατηγική ματιά και καθαρά σχέδια. Πάντοτε γεμάτος κέφι για δουλειά, κατάφερε να μπει στη φαρμακευτική βιομηχανία πολύ γρήγορα, παρά το γεγονός ότι προέρχεται από τον τομέα της ενέργειας», αναφέρει συνάδελφός του για εκείνον.
«Κατάφερε να εφαρμόσει την εμπειρία που είχε αποκτήσει στην Ελλάδα σε παγκόσμια κλίμακα», λέει ένας άλλος.
Οι Ελληνες πληροφοριοδότες
Η έρευνα, η οποία έγινε γνωστή στη χώρα μας πριν από περίπου δύο μήνες, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Αμερική εδώ και περίπου δύο χρόνια. Τον περασμένο Αύγουστο, όμως, έγινε γνωστό ότι δύο Ελληνες εργαζόμενοι της εταιρείας στη χώρα μας αποφάσισαν να σπάσουν τη σιωπή τους και να γίνουν μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος στην Αμερική, καταθέτοντας όλα όσα γνωρίζουν για τις πρακτικές που ακολουθούσε η Novartis.
Ταξίδεψαν στην Αμερική, συνοδεία του δικηγόρου Παύλου Σαράκη, και όπως λένε οι πληροφορίες οι καταθέσεις τους δεν δόθηκαν μόνο μία φορά, αλλά ήταν αρκετές και πολυεπίπεδες. Και κάθε φορά που μία πληροφορία ή ένα στοιχείο χρειάζεται διασταύρωση, οι αμερικανικές Αρχές τούς καλούν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τα νέα δεδομένα.
Αγνωστο παραμένει εάν κάποιος από τα «βαθιά λαρύγγια» έχει μιλήσει για το πρόσωπο του 44χρονου και την επαγγελματική του δραστηριότητα ή εάν έχει προκύψει εμπλοκή του από άλλα στοιχεία.
Το βέβαιον είναι ότι «εάν κάποιος θελήσει να γίνει μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι αμερικανικές Αρχές δεν αστειεύονται και πως πρέπει να λέει μόνο την αλήθεια», λένε στο «Εθνος» νομικοί που γνωρίζουν πως διεξάγονται οι έρευνες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Επίσης θα πρέπει να ξέρει ότι θα έχει ανταλλάγματα για ό,τι πει, αφού υπάρχει και δυνατό οικονομικό κίνητρο.
Από την άλλη, όποιος επιλέξει τον δρόμο της σιωπής και αποκαλυφθεί η εμπλοκή του, θα αντιμετωπίσει βαρύτατες κυρώσεις, ενώ δεν είναι πάντοτε βέβαιο ότι θα έχει την κάλυψη της εταιρείας στην οποία εργάζεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στοιχεία για να συμπληρωθεί το παζλ της έρευνας δεν έχουν δώσει μόνο οι δύο Ελληνες αλλά και άλλα πρόσωπα, τα οποία φιλτράρονται, διασταυρώνονται, με στόχο να φτιάξουν μια αλυσίδα που θα οδηγήσει στην αποκάλυψη της αλήθειας.
Η αποκάλυψη ότι δύο Ελληνες έδωσαν στοιχεία για παράνομες πρακτικές της εταιρείας Novartis στην Αμερική οδήγησε και την Ελλάδα στο άνοιγμα δικογραφίας, και μάλιστα με παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, ο οποίος απέστειλε όλα τα δημοσιεύματα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Προκαταρκτική εξέταση
Η κ. Δημητρίου ζήτησε με τη σειρά της τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Διαφθοράς, η οποία έχει ήδη υποβάλει αίτημα δικαστικής συνδρομής στην αμερικανική Δικαιοσύνη, προκειμένου να διαβιβάσει στα χέρια των Ελλήνων εισαγγελέων όλα τα στοιχεία που έχει συλλέξει σχετικά με το θέμα. Αυτά που θεωρούνται κρισιμότερα είναι βέβαια οι καταθέσεις των δύο εργαζομένων, οι οποίοι φέρονται ότι έχουν μιλήσει για αθέμιτες πρακτικές της εταιρείας, ώστε να έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά του φαρμάκου.
«Εχουμε λάβει γνώση του δημοσιεύματος και βρισκόμαστε σε αναζήτηση περαιτέρω στοιχείων. Θα συνεργαστούμε πλήρως με τις αρμόδιες Αρχές, εφόσον μας ζητηθεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, στον απόηχο της εισαγγελικής παραγγελίας για έρευνα στην Ελλάδα. «Η Novartis δεσμεύεται με τα υψηλότερα πρότυπα ηθικής επιχειρηματικής συμπεριφοράς και κανονιστικής συμμόρφωσης σε όλες τις πτυχές της εργασίας και λαμβάνει κάθε ισχυρισμό για πιθανό παράπτωμα εξαιρετικά σοβαρά», κατέληγε η απάντηση της εταιρείας στα όσα έγιναν γνωστά.
Σοφία Φασουλάκη

«ΒΛΕΠΟΥΝ» ΕΜΠΛΟΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
Ονόματα και διευθύνσεις για υπερκοστολογήσεις φαρμάκων περιμένουν στο υπουργείο Υγείας από τη δικαστική διερεύνηση των καταγγελιών για τη φαρμακευτική εταιρεία Novartis. Δεν είναι και λίγοι όσοι «στοιχηματίζουν» ακόμη και για πολιτικά πρόσωπα, τα οποία ενδέχεται να εμπλέκονται στην υπόθεση.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης είχε υπονοήσει πρόσφατα ότι οι αποκαλύψεις είναι κοντά: «Και μετά τις γιορτές, Novartis» είχε αναρτήσει στο Facebook πριν από λίγες ημέρες. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις πληροφορίες, σημειώνοντας ότι πίσω από αυτές κρύβονται χρόνιες παθογένειες, από τις οποίες εκτροχιάστηκε το σύστημα Υγείας.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, δύο πρώην στελέχη της ελβετικής εταιρείας στην Ελλάδα κατέθεσαν στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έγγραφα και στοιχεία για δωροδοκίες γιατρών και κρατικών αξιωματούχων, προκειμένου να παίρνουν ευνοϊκές αποφάσεις για την εταιρεία και να συνταγογραφούνται τα φάρμακά της. Οι πληροφοριοδότες εμφανίζονται να έχουν καταθέσει έγγραφα, από τα οποία προκύπτουν καταβολές χρηματικών ποσών σε ιδιώτες γιατρούς, αλλά κυρίως σε γιατρούς που εργάζονταν στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
Οι κατηγορίες που ερευνώνται αφορούν σε δωροδοκίες αξιωματούχων, ανεπάρκεια του εσωτερικού ελέγχου της εταιρείας, πληρωμές γιατρών του ΙΚΑ και των νοσοκομείων στην Ελλάδα, πληρωμές σε μέσα ενημέρωσης για να ασκούν κριτική σε πολιτικά πρόσωπα των οποίων οι αποφάσεις τους δεν ευνοούσαν την εταιρεία.
πηγή

Σχόλια