Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα CIA > Η Κύπρος δεν θα έχει καμία βοήθεια απέναντι στην τουρκική εισβολή

Αποτέλεσμα εικόνας για κισσιγκερ



Έγγραφο - ντοκουμέντο της CIA, με ημερομηνία 5 Σεπτεμβρίου 1974 προς τον Χένρι Κίσινγκερ για το Κυπριακό για τον «Αττίλα 2 » αναφέρει πως παρά την τουρκική εισβολή η Κύπρος ήταν αφημένη στην τύχη της και κανείς δεν θα τη βοηθούσε στρατιωτικά, ούτε καν η Ελλάδα.

«Δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε πως η Τουρκία επιθυμεί να καταλάβει τη διοίκηση σε ολόκληρο το νησί. Αν οι Τούρκοι επιχειρήσουν κάτι τέτοιο, πιθανότατα θα τους πάρει αρκετές εβδομάδες [σ.σ. για να το πετύχουν]. Η επιχείρηση θα είναι αιματηρή και πιθανότατα θα χρειαστούν ενισχύσεις, ειδικά για την αιχμαλωσία αστικών περιοχών όπως η Λευκωσία», σημειώνει η CIA  στο έγγραφό της.

Το έγγραφο προς τον Κίσινγκερ αναφέρει πως ο «Αττίλας 2» έχει ως στόχο να βελτιώσει τη διαπραγματευτική θέση των Τούρκων και να πιέσει την ελληνική πλευρά να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Τέλος μέσα από το έγγραφο γίνεται, σαφές ότι οι δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών δεν έχουν καμία εντολή αντίστασης και ότι οι Βρετανοί δεν πρόκειται να ασχοληθούν με το ζήτημα όσο οι Τούρκοι τηρούν τα «συμφωνηθέντα» και δεν επιτίθενται κατά των βρετανικών βάσεων στο νησί.

Σχόλια