5/1/17

Τελειωμένη χώρα > Η Κύπρος δανείζεται με μηδενικό επιτόκιο κι εμείς περιμένουμε από μηχανής Θεούς

Αποτέλεσμα εικόνας για οικονομια κυπρου
Η είδηση ότι η Κύπρος δανείστηκε με μηδενικό επιτόκιο από τις αγορές δεν θα μπορούσε παρά να είναι ευχάριστη. Δείχνει τις αντοχές της κυπριακής οικονομίας και ότι οι κόποι τριών ετών πιάνουν τόπο. Υπερτονίζει, επίσης, την αδυναμία της ελληνικής οικονομίας να ξεφύγει από την κατάσταση στην οποία σέρνεται τα τελευταία επτά χρόνια. Και αν τα διαφορετικά χαρακτηριστικά μεταξύ της ελληνικής και της κυπριακής οικονομίας δεν επιτρέπουν την απόλυτη σύγκριση, η διαφορά των επιτοκίων δανεισμού είναι πραγματικά… αμείλικτη.

Η Κύπρος δανείζεται χρήματα για 13 εβδομάδες με επιτόκιο 0,02% την ώρα που η Ελλάδα πληρώνει για 26 εβδομάδες επιτόκιο 2,97%. Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Κύπρου διαμορφώνεται στο 3,55% (χαμηλότερα από το 3,86% της Πορτογαλίας) και του αντίστοιχου ελληνικού στο 6,55%.

Όχι, η Κύπρος δεν έγινε ξαφνικά Γερμανία, ούτε έλυσε όλα της τα προβλήματα. Άλλωστε, είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που εμφανίζει μεγαλύτερο ποσοστό «κόκκινων» δανείων από την Ελλάδα. Κατάφερε όμως να βγει από τα μνημόνια και να πείσει τους επενδυτές ακόμη και να πληρώνουν για να της δανείσουν χρήματα, χωρίς μάλιστα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Δημοσίου Χρέους της Κύπρου, οι αποδόσεις που προσφέρθηκαν κατά την δημοπρασία εντόκων γραμματίων που έλαβε χώρα την Τρίτη 3 Ιανουαρίου έφτασαν σε αρνητικό έδαφος, έως το -0,02% (κατώτατη απόδοση), ενώ η μέση σταθμική απόδοση έκλεισε στο 0,02%. 

Το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν τόσο έντονο που οι προσφορές ξεπέρασαν κατά 4 φορές τη ζήτηση: η Κύπρος ζητούσε 100 εκατ. ευρώ και έλαβε προσφορές για 400 εκατ. ευρώ! Με την εν λόγω δημοπρασία η Κύπρος «ανακύκλωσε» τα έντοκα γραμμάτια 13 εβδομάδων που εκδόθηκαν στις 28 Νοεμβρίου 2016, όταν η μέση σταθμική απόδοση διαμορφώθηκε στο 0,17% και η κατώτατη απόδοση στο 0,13%.

Στα δικά μας, η νέα χρονιά ξεκινά για την Ελλάδα με την ίδια ακριβώς με πέρσι ελπίδα: να βρεθεί ο… από μηχανής θεός που θα φέρει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης (πρώτης, δεύτερης ή τρίτης δεν έχει καμία σημασία), τη διευθέτηση του χρέους (είτε πρόκειται για μικρή ελάφρυνση, είτε για οριστική λύση) και το πράσινο φως από τον Mario Draghi για την ένταξη στον φθηνό δανεισμό της ΕΚΤ. Θα έλεγε κανείς ότι ζούμε την απόλυτη… προμνησία (déjà vu).

Οι Κύπριοι, από την πλευρά τους, δείχνουν να ξεπερνούν με απίστευτη ωριμότητα το πρωτοφανές σοκ που υπέστησαν τον Μάρτιο του 2013, όταν οι καταθέσεις άνω των 100 χιλ. ευρώ «κουρεύτηκαν» σε ποσοστό 50% και να ξεφεύγουν οριστικά από τα μνημόνια. Αποτέλεσμα είναι μέσα σε τρία χρόνια να δανείζονται με μηδενικό επιτόκιο από τις αγορές, κάνοντας την κατάντια της ελληνικής οικονομίας να γίνεται ακόμη πιο εμφανής.

Το ελληνικό δημόσιο τυγχάνει σήμερα αξιολόγησης «Caa3» από τη Moody’s, «B-» από την Standard & Poor’s και «CCC» από την Fitch. Οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία είναι σταθερές. Συγκριτικά, η αξιολόγηση της Κύπρου είναι «B1» από τον οίκο Moody’s, «ΒΒ» από την S&P και «ΒΒ-» από τη Fitch με θετικές προοπτικές. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από το διαφορετικό outlook που δείχνει ότι η κυπριακή οικονομία οδεύει προς νέα αναβάθμιση, η αξιολόγηση της Κύπρου είναι κατά 4 βαθμίδες υψηλότερη από της Ελλάδας, με βάση τις S&P και Fitch και κατά 5 βαθμίδες υψηλότερη σύμφωνα με την Moody’s.
πηγή

2 σχόλια:

Vasilikh Palaiologou είπε...

προσφορά δανείου και το δανεισμό χρημάτων

Είστε που έχουν ανάγκη ή θα ήθελαν να επενδύσουν σε διάφορες τομέα. Η Finance Group Eco τράπεζα είναι εκεί για να σας βοηθήσει με τα πάντα. Θα χορηγεί δάνεια 2.000 € έχει € 300.000 με επιτόκιο 3%. Για ό, τι θέλουμε να επενδύσουμε επίσης διαθέσιμα για να σας φιλοξενήσουν, ενώ οι λαοί μου έκανε δανείων και τις επενδύσεις σας σε αυτή τη διεύθυνση: franciscodosantos71@gmail.com

Vasilikh Palaiologou είπε...

Είστε που έχουν ανάγκη ή θα ήθελαν να επενδύσουν σε διάφορες τομέα. Η Finance Group Eco τράπεζα είναι εκεί για να σας βοηθήσει με τα πάντα. Θα χορηγεί δάνεια 2.000 € έχει € 300.000 με επιτόκιο 3%. Για ό, τι θέλουμε να επενδύσουμε επίσης διαθέσιμα για να σας φιλοξενήσουν, ενώ οι λαοί μου έκανε δανείων και τις επενδύσεις σας σε αυτή τη διεύθυνση: horvatovajanas3@gmail.com