Η υπόθεση Ελλάδα είναι «τοξική» για την κοινή γνώμη της Ευρωζώνης > Θα πάρετε μέτρα για να έχετε συμφωνία...

Αποτέλεσμα εικόνας για γιούρογκρουπ



Δεν υπάρχει σενάριο που να οδηγεί σε άρση του αδιεξόδου στη διαπραγμάτευση το οποίο να μην περιλαμβάνει λήψη προληπτικών μέτρων από την Ελλάδα για το διάστημα μετά το 2018, λέει πηγή του Eurogroup, προσθέτοντας ότι είναι θέμα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική πηγή προσκείμενη στην προεδρία του Eurogroup δηλώνει ευθέως ότι, «καλώς ή κακώς», η υπόθεση της Ελλάδας είναι «τοξική» για την κοινή γνώμη χωρών της Ευρωζώνης που εισέρχονται σε εκλογικές αναμετρήσεις και υπό αυτή την έννοια η 20η Φεβρουαρίου αποκτά τα χαρακτηριστικά τελικής προθεσμίας για συμφωνία μέσα στο τρέχον έτος.

«Η μόνη φόρμουλα για λύση είναι να ενδώσει η ελληνική κυβέρνηση. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Και θα πρέπει να γίνει γρήγορα. Δεν υπάρχει χρόνος. Αν δεν έχουμε συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου, οι θεσμοί δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα. Αυτή είναι μια κοινή θέση όλων των μερών που διαχειρίζονται την ελληνική υπόθεση», αναφέρει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει ως προς τον κίνδυνο του Grexit ότι είναι το σενάριο που αποτελεί «πάγια πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», προσθέτοντας πως «δεν είναι βέβαιο ότι η Άγκελα Μέρκελ θα σώσει την παρτίδα για δεύτερη φορά».

Όπως μάλιστα αναφέρει η ίδια πηγή «η Ελλάδα έχει το πρόβλημα και η Ελλάδα είναι που θα πρέπει να πείσει το ΔΝΤ να προσέλθει στο τραπέζι, γεγονός που αποτελεί προϋπόθεση για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο ελληνικό πρόγραμμα».

Σε ότι αφορά στο θέμα των πρόωρων εκλογών οι θεσμοί θα προτιμούσαν να τις αποφύγουν, καθώς θεωρούν ότι θα πήγαιναν τη διαδικασία πίσω. Σπεύδουν άλλωστε να επισημάνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας «ελέγχει απολύτως την κοινοβουλευτική πλειοψηφία» και συγχρόνως εκφράζουν επιφυλάξεις κατά πόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε με την ίδια ευκολία να εφαρμόσει τα επώδυνα μέτρα που απαιτούνται στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος.

Σχόλια