Η αγορά προσαρμόζεται και αναδεικνύει νέους παίκτες > Ναυάγια και λουκέτα που άλλαξαν τον επιχειρηματικό χάρτη

Αποτέλεσμα εικόνας για εταιρειες



To κλείσιμο εταιρειών και παραγωγικών μονάδων αλλά και οι ατελέσφορες διαδικασίες διάσωσης, σημάδεψαν την εγχώρια επιχειρηματικότητα την περασμένη χρονιά. Τα απόνερα αυτών των γεγονότων «σκιάζουν» και το 2017.

Μπορεί το 2017 να ξεκινά με την ελπίδα επιστροφής της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ωστόσο και το 2016 αποτέλεσε χρονιά συρρίκνωσης της εγχώριας επιχειρηματικής δραστηριότητας, η οποία εκφράστηκε είτε με ηχηρά λουκέτα και πτωχεύσεις, είτε με τον περιορισμό δραστηριοτήτων εκ μέρους των επιχειρήσεων.

Αποτέλεσμα εικόνας για μαρινοπουλος

Πέρα από την κατάρρευση της Μαρινόπουλος, η εκκρεμότητα της οποίας αναμένεται να λυθεί μέσα στη νέα χρονιά με τη συνδρομή του στρατηγικού επενδυτή, της Σκλαβενίτης, αλλά και τη θετική κατάληξη της υπόθεσης της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας, με την Chipita να αναλαμβάνει την εξυγίανση της, την περασμένη χρονιά δόθηκαν οριστικές αλλά και συχνά επώδυνες λύσεις για σειρά επιχειρήσεων.

Η πτώχευση της Jetoil, η οποία συνοδεύτηκε από την τραγική αυτοχειρία του ιδρυτή της Κυριάκου Μαμιδάκη, αποτέλεσε ίσως το ηχηρότερο «λουκέτο» της περασμένης χρονιάς. Η εταιρία βρίσκεται από τον περασμένο Ιούλιο σε καθεστώς προσωρινής προστασίας από πιστωτές (σ.σ. άρθρο 99), ενώ πήρε αναβολή έως τις 14 Φεβρουαρίου του 2017 ώστε να υπαχθεί στο άρθρο 106, με την προοπτική το ενδιαφέρον της ΣΕΝΤΡΑΚΟΜ Α.Ε. με έδρα τη Βιέννη (θυγατρική ρωσικού ομίλου) να αναλάβει την τύχη της και τη διάσωση της βάσει του μοντέλου «Μαρινόπουλου».

Αποτέλεσμα εικόνας για jetoil

Επεισοδιακή υπήρξε και η οριστική πτώχευση της Ηλεκτρονικής Αθηνών, της τελευταίας αμιγώς ελληνικής λιανικής αλυσίδας ηλεκτρικών, η οποία έκλεισε από έλλειψη ρευστότητας και από την αδυναμία της να διευθετήσει μέρος του τραπεζικού της δανεισμού. Η εταιρία από την περασμένο Απρίλιο βρίσκεται σε φάση ταχείας εκκαθάρισης και εκποίησης αποθεμάτων και παγίων προκειμένου να ικανοποιήσει τους πιστωτές της αλλά και τους 400 εργαζόμενους της Ηλεκτρονικής και της βορειοελλαδικής θυγατρικής της Σαραφίδης.

Αποτέλεσμα εικόνας για ηλεκτρονικη αθηνων


Στα παραπάνω λουκέτα προστίθενται επίσης το κλείσιμο της εταιρίας security «Πυρσός», όπου οι ιδιοκτήτες και η διοίκηση της σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις εξαφανίστηκε χωρίς καν να εντάξει την εταιρία σε κάποια πτωχευτική διαδικασία.

Τις πόρτες του έκλεισε και το ξενοδοχείο Athens Ledra, διαθέτοντας πληρότητα 100% και απλήρωτους τους 150 περίπου εργαζομένους του. Εκκρεμεί πάντως η διαδικασία πλειστηριασμού του ακινήτου του ξενοδοχείου από τις τράπεζες. Ρολά κατέβασαν επίσης τα βιβλιοπωλεία Ελευθερουδάκης και Παπασωτηρίου, μετά από μια μακρά περίοδο συρρίκνωσης της παρουσίας τους στην ελληνική αγορά, αφήνοντας εκτός από ανέργους και χρέη σε πιστωτές.


Αποτέλεσμα εικόνας για athens ledra
Πέρα από τα «λουκέτα» ή τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων, η χρονιά σημαδεύτηκε και από το κλείσιμο παραγωγικών μονάδων εταιριών. Η Softex έκλεισε το εργοστάσιο της με την απόφαση του πολυεθνικού ομίλου Bolton να δώσει τέλος σε μια προβληματική δραστηριότητα. Αντιστοίχως αποφάσεις κλεισίματος των εργοστασίων τους έλαβαν τόσο η πολυεθνική Friesland, η ελληνική γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ και εσχάτως η Pepsico-HBH, χωρίς προς το παρόν να έχουν υπάρξει ενδιαφερόμενοι επενδυτές για την εξαγορά και επαναλειτουργία των συγκεκριμένων μονάδων.

Επίσης μέσα στο 2016, και παρά το γεγονός του ότι η ΔΕΛΤΑ αύξησε το ποσοστό της στην ΜΕΒΓΑΛ, δεν τελεσφόρησε το δεκαετές προσύμφωνο συνεργασίας των δύο πλευρών, με την αποτέλεσμα Vivartia να επανεξετάζει τη στρατηγική της.
πηγή


Σχόλια