Τρομοκρατία στη Φλόριντα > Πέντε νεκροί, οκτώ τραυματίες

Επίθεση στο αεροδρόμιο της Φλόριντα -Πέντε νεκροί, 8 τραυματίες




Δράστης ο 26χρονος Εστεμπάν Σαντιάγκο - Ξεκίνησε το ταξίδι του από την Αλάσκα και στον Καναδά άλλαξε πτήση - Στρατιωτικός και με άδεια για το όπλο, το οποίο κουβαλούσε στις αποσκευές του - Συγκλονιστικό βίντεο με τραυματισμένο που δέχεται βοήθεια


Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 8 τραυματίστηκαν από ένοπλο άνδρα, ο οποίος εισέβαλε στις εγκαταστάσεις του διεθνούς αεροδρομίου Fort Lauderdale-Hollywood, στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών και άρχισε να πυροβολεία αδιακρίτως.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, τα οποία επικαλούνται αστυνομικές πηγές, ο δράστης ήταν ο 26χρονος Εστεμπάν Σαντιάγκο και η ταυτότητά του ήταν στρατιωτική.

Ένας από τους συνεπιβάτες του δράστη, κατάφερε και τον έβγαλε φωτογραφία με το κινητό του, ενώ -πιθανότατα- είχε αρχίσει να πυροβολεί. Ο 26χρονος είναι αξύριστος, κοιτάζει χαμηλά και δείχνει αποφασισμένος να ολοκληρώσει την πράξη του, όπως και έκανε.



Η αντίδραση της αστυνομίας ήταν άμεση, καθώς οργανώθηκε μεγάλη επιχείρηση γύρω και μέσα στο διεθνές αεροδρόμιο. Την στιγμή της επίθεσης επικράτησε πανικός, καθώς οι πολίτες έτρεχαν προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου να προφυλαχθούν από τον δράστη.

Επιβάτες πτήσεων που μόλις είχαν προσγειωθεί, επέστρεψαν εσπευσμένα μέσα στα αεροσκάφη, όπου τους δόθηκε εντολή να αναμένουν νεώτερες οδηγίες, ενώ αρκετές δεκάδες περιορίστηκαν στο πάρκινγκ των αεροπλάνων, εκτός των κτιριακών εγκαταστάσεων.






 


Η πρώτη αναφορά της αστυνομίας έκανε λόγο για έναν ένοπλο και πέντε θύματα. Λίγα λεπτά αργότερα έγινε γνωστό ότι υπάρχει ένας νεκρός και εννέα τραυματίες, ενώ ακολούθησε η ενημέρωση για πέντε νεκρούς και 8 τραυματίες.

Η αστυνομία δεν επιτρέπει σε κανέναν να εξέλθει ή αν εισέλθει, προκειμένου να ολοκληρωθεί η έρευνα και να είναι ασφαλής η περιοχή.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της αστυνομίας, ο δράστης έχει αντιμετωπιστεί. Οι αμερικανικές αρχές δεν απέκλειαν, από την πρώτη στιγμή, το ενδεχόμενο της τρομοκρατικής ενέργειας, το οποίο στη συνέχεια επιβεβαίωσαν και επισήμως.

Όπως ανέφεραν αμερικανικά ΜΜΕ, ο Εστεμπάν Σαντιάγκο, ο δράστης του πολύνεκρου χτυπήματος, ήταν επιβάτης πτήσης από τον Καναδά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αρχική του αφετηρία ήταν η Αλάσκα και στον Καναδά άλλαξε πτήση, Το όπλο με το οποίο σκόρπισε τον όλεθρο, ήταν ελεγμένο και με άδεια, καθώς ο ίδιος ήταν στρατιωτικός. Όπως έγινε γνωστό, δε, το όπλο του εγκλήματος βρισκόταν με άδεια μέσα στις αποσκευές του 26χρονου. Οι καναδικές γραμμές ανακοίνωσαν ότι όλοι οι επιβάτες της πτήσης είναι ασφαλείς και έχουν μεταφερθεί σε σημείο που δεν κινδυνεύουν.

Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, υπήρξαν ανεπιβεβαίωτες αναφορές για νέους πυροβολισμούς, σε άλλο σημείο του αεροδρομίου. Οι Αρχές δεν επιβεβαιώνουν το παραμικρό, αλλά τα ξένα δίκτυα κάνουν λόγο για δεύτερο ένοπλο, τον οποίο καταδιώκουν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας.

Ο εκπρόσωπος των αστυνομικών αρχών έκανε λόγο επισήμως για «τρομοκρατική ενέργεια», αναβαθμίζοντας την επικινδυνότητα της κατάστασης, ενώ παραμένει αποκλεισμένη η περιοχή σε μεγάλη ακτίνα, περιμετρικά του αεροδρομίου.

Τραυματίας βουτηγμένος στα αίματα περιμένει ιατρική βοήθεια


Στο αεροδρόμιο της Φλόριντα βρισκόταν και ο πρώην Γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Άρι Φλίσερ, ο οποίος επιβεβαίωσε την παρουσία του ανεβάζοντας μήνυμα στο twitter. 



Τις εξελίξεις στην υπόθεση παρακολουθεί στενά και ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε ότι ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον κυβερνήτη της Πολιτείας. Με ανάρτησή του στο twitter, εξέφρασε τη συμπαράστασή του και ευχήθηκε να τελειώσει γρήγορα το συμβάν.




Σχόλια