Η συμμαχία των Αλβανών στα Σκόπια > Μια υπόθεση που μας ενδιαφέρει

Αποτέλεσμα εικόνας για αλβανοι στα σκοπια




Η κοινή πλατφόρμα στην οποία συμφώνησαν τα τρία από τα τέσσερα αλβανικά κόμματα της ΠΓΔΜ -DUI, BESA και «Συμμαχία των Αλβανών»-, προκειμένου να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση συνασπισμού, έχει και ελληνικό ενδιαφέρον.

Κι αυτό γιατί ζητούν να συμμετάσχουν στην ομάδα που θα κάνει τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την ονομασία. Μάλιστα θεωρούν τις διαπραγματεύσεις ως θέμα προτεραιότητας -κάνουν λόγο για άμεσες διαπραγματεύσεις-, ενώ ζητούν να υπάρξει σχετική απόφαση και της Βουλής της ΠΓΔΜ. 

Οι διαπραγματεύσεις για το όνομα, όπως αναφέρεται, πρέπει να γίνουν με βάση τις ευρωπαϊκές αξίες και το Διεθνές Δίκαιο. Με την πλατφόρμα, τα τρία αλβανικά κόμματα, που έχουν τις 18 από τις 20 έδρες στη Βουλή, ζητούν ισότητα στη χρήση της αλβανικής γλώσσας, οικονομική ισότητα για τους Αλβανούς, να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ κ.ά.

Από τους πρώτους που έσπευσαν να επιδοκιμάσουν τη συμφωνία-πλατφόρμα, ήταν ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα, ο οποίος τη χαρακτήρισε ιστορική. 

Η πλατφόρμα αντιμετωπίστηκε με επιφυλάξεις από τα σλαβόφωνα μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ, ενώ ο Νίκολα Γκρούεφσκι δήλωσε στην εφημερίδα «Ντνέβνικ» ότι θα προσπαθήσει να κάνει κυβέρνηση, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα.

Σχόλια