Εξειδικευμένα ΚΕΠ κατά της ανασφάλιστης εργασίας

Αποτέλεσμα εικόνας για ανασφαλιστη εργασια



Εξειδικευμένα... ΚΕΠ για την αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας, της ανεργίας και της φτώχειας προωθεί το υπουργείο Εργασίας σε όλη την Ελλάδα.

Οπως επεσήμανε χθες η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής σε έναν μήνα θα λειτουργεί με εξειδικευμένο προσωπικό το «front desk» του υπουργείου, που θα ενημερώνει για ζητήματα εργασιακά, ασφάλισης, κοινωνικής πρόνοιας και απασχόλησης.

Ταυτόχρονα οργανωμένα «front desks» θα αναπτυχθούν στα κατά τόπους Γραφεία του ΣΕΠΕ και θα στελεχωθούν με 70 εξειδικευμένους επιστήμονες που θα ενημερώνουν τους εργαζομένους για τα δικαιώματά τους και θα τους στηρίζουν σε περιπτώσεις παραβιάσεων. Την ίδια στιγμή προχωρά το εγχείρημα του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υφυπουργός, Τ. Πετρόπουλος, για τα τοπικά γραφεία, τις ψηφιοποιημένες λειτουργίες μέσω της ιστοσελίδας και τη γραμμή εξυπηρέτησης.
Παράλληλα τα 118 Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης του ΟΑΕΔ με 2.021 εργασιακούς συμβούλους και άλλους εργαζομένους στοχεύουν σε εξατομικευμένες υπηρεσίες προς ανέργους και επιχειρήσεις.

Ο αριθμός των εργασιακών συμβούλων θα αυξηθεί κατά 360 το διάστημα 2017-2018 με προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η δημιουργία 254 Κέντρων Κοινότητας σε ισάριθμους δήμους για την πανεθνική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Σύμφωνα με την εισήγηση της αν. υπουργού, Θεανώς Φωτίου, τα Κέντρα θα στελεχωθούν με διαδικασίες ΑΣΕΠ από προσωπικό 700 εξειδικευμένων ατόμων, ώστε να παρέχουν πλήρη ενημέρωση για τις δυνατότητες συμμετοχής των πολιτών σε τοπικά, εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, να βοηθούν τη διασύνδεση με τα προγράμματα κοινωνικής προστασίας και να διευκολύνουν στην καταγραφή νέων αναγκών και δυνατοτήτων. Η αν. υπουργός ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου θα ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την πανελλαδική ανάπτυξη του ΚΕΑ, που αναμένεται να καλύψει 700.000-800.000 άτομα. Η σχετική υπουργική απόφαση που ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και ορίζει ανώτατο όριο παροχής στα 900 ευρώ τον μήνα.

Το πιλοτικό πρόγραμμα

Η απόφαση δεν διαφοροποιεί σημαντικά την πανελλαδική εφαρμογή από το πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε σε 30 δήμους της χώρας, με εξαίρεση ότι τίθεται ανώτατο όριο. Ταυτόχρονα προβλέπονται δικλίδες ασφάλειας σε περίπτωση δήλωσης ψευδών στοιχείων. Το πρόγραμμα εγγυάται ποσά που ξεκινούν από 200 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και προσαυξάνονται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του, καθώς και κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος. Για να είναι κάποιος δικαιούχος θα πρέπει το εισόδημά του τους τελευταίους 6 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης να μην υπερβαίνει το εξαπλάσιο του εγγυημένου ποσού για κάθε τύπο νοικοκυριού. Για παράδειγμα κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό θα πρέπει να έχει 6μηνιαίο εισόδημα έως 1.200 ευρώ. 

Σχόλια