Τελειώνει τη Δευτέρα ο ΔΟΛ;

Αποτέλεσμα εικόνας για ψυχαρης



Δυσάρεστα φαίνεται να είναι τα νέα στο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη- Έντονο παρασκήνιο με Σαββίδη και τράπεζες…

Υπενθυμίζουμε πως ο ΔΟΛ είναι ένα βήμα πριν το κλείσιμο και πως η τελευταία του ευκαιρία ήταν μια συμφωνία με τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη ο οποίος φέρεται να είχε κάνει πρόταση για εξαγορά του οργανισμού.

Ο ιστορικότερος δημοσιογραφικός οργανισμός της χώρας οδεύει σύμφωνα με δημοσιεύματα των Τυπολογιών σε οριακές μέρες καθώς μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τον Ιβάν Σαββίδη οι τράπεζες φέρονται να οδηγούν την εταιρία σε καθεστώς ειδικής λειτουργίας. Όπως σημειώνουν οι Τυπολογίες θα πρέπει να υπάρξει ενδιάμεση χρηματοδότηση από τις τράπεζες εως να αναλάβει ο ειδικός εκκαθαριστής, κάτι το οποίο είναι μάλλον δύσκολο να συμβεί.

Άλλα δημοσιεύματα φέρουν τον οργανισμό να κλείνει οριστικά από τη Δευτέρα 30/1. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι ώρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες για το Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη. Στο ΔΟΛ εργάζονται περίπου 500 εργαζόμενοι οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι τους τελευταίους έξι μήνες.

Όπως γράφει το enimerosi24.gr, “τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά γραφεία φήμες ότι ο Σταύρος Ψυχάρης αποφάσισε να βάλει λουκέτο στον ΔΟΛ από τη Δευτέρα το πρωί ως αντίδραση ή μέσο πίεσης στην άρνηση των τραπεζών να αποδεχτούν την πρόταση του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος ζητά κούρεμα των δανείων σε ποσοστό 80%”. Κάτι, τέτοιο, βεβαίως, δεν επιβεβαιώνεται από την πλευρά Ψυχάρη.

” Το μπαλάκι πέφτει έτσι στην πλευρά των εργαζομένων που είχαν θέσει deadline τη σημερινή μέρα για να υπάρξουν οι όποιες εξελίξεις και να δουν το χρώμα του χρήματος και ότι στη γενική συνέλευση που θα γίνει τη Δευτέρα θα ληφθούν αποφάσεις για το αν θα συνεχίσουν να εργάζονται σε αυτό το καθεστώς ομηρίας που βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό. Είναι επίσης σαφές από όσα γίνονται όλο αυτό το διάστημα ότι άπαντες ήθελαν ακριβώς αυτή την εξέλιξη. Ολοι (Ψυχάρης, τράπεζες, κυβέρνηση, κόμματα κλπ) άφηναν την κατάσταση να σαπίζει και ο ένας κατηγορούσε τον άλλο χωρίς να παίρνει πρωτοβουλίες, ώστε να υποχρεωθούν τελικά οι εργαζόμενοι να πάρουν την τελική απόφαση για το λουκέτο. Ολα δείχνουν ότι αν δεν γίνει κάτι θεαματικό μέχρι τη συνέλευση τη Δευτέρα, δηλαδή κάποια επίσημη ανακοίνωση με χειροπιαστά δεδομένα για τους εργαζομένους, η άμεση αναστολή λειτουργίας των εφημερίδων είναι πλέον ορατή, αφού το κλίμα είναι πλέον εντελώς αρνητικό σε οποιαδήποτε συνέχιση αυτής της κατάστασης από πλευράς του προσωπικού”.

Οι typologies.gr, ωστόσο, γράφουν πως “λαβωμένος αλλα ζωντανός παραμένει ο ΔΟΛ. Οι τράπεζες οδηγούν την εταιρεία σε καθεστώς ειδικής λειτουργίας, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τον Ιβάν Σαββίδη. Για να συνεχίσει να λειτουργεί ο οργανισμός όταν θα αναλάβει ο ειδικός εκκαθαριστής θα πρέπει να υπάρξει «ενδιάμεση χρηματοδότηση» από τις τράπεζες. Αν δεν γίνει αυτό, τότε θα κλείσουν οι εφημερίδες και τα περιοδικά του ΔΟΛ. Μέχρι τότε οι μέρες παραμένουν κρίσιμες”.
πηγή


Σχόλια