Μην φοβάστε τους χάκερ > Πιο επικίνδυνοι οι φίλοι και συγγενείς

Αποτέλεσμα εικόνας για spying facebook




Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν μήπως κάποιος χακάρει τον λογαριασμό τους στα social media, νέα μελέτη ωστόσο δείχνει ότι άνθρωποι που γνωρίζουμε μπορεί να μπουν στον λογαριασμό μας, χωρίς την άδειά μας.

Σε μελέτη του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολούμπια, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1308 ενήλικων χρηστών του Facebook, ποσοστό 24% παραδέχθηκαν ότι είχαν κρυφοκοιτάξει τους λογαριασμούς φίλων τους, του συντρόφου ή κάποιου μέλους της οικογένειάς τους, όταν χρησιμοποίησαν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή το κινητό του τηλέφωνο.

"Πρόκειται για μια διαδεδομένη πρακτική. Τα κλειστά μηνύματα, οι φωτογραφίες και τα βίντεο αποτελούν «εύκολο στόχο» όταν ο ιδιοκτήτης του λογαριασμού είναι ήδη συνδεδεμένος σε αυτόν και έχει αφήσει τον Η/Υ ή το κινητό του ανοιχτό”, τονίζει ο ερευνητής Wali Ahmed Usmani.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έλαβαν μέρος στη μελέτη παραδέχθηκαν ότι κατασκοπεύουν μέλη της οικογένειάς τους, φίλους ή συντρόφους, από απλή περιέργεια ή για να κάνουν πλάκα- για να βάλουν π.χ. στο προφίλ του «θύματος» μία χιουμοριστική φωτογραφία προφίλ ή ένα αστείο ποστ. Υπάρχουν βέβαια και τα «σκοτεινά» κίνητρα, όπως η ζήλεια και η κακία.

"Αυτοί που κατασκοπεύουν από ζήλεια, συνήθως επικεντρώνονται στα προσωπικά μηνύματα του συντρόφου τους και αποκτούν πρόσβαση στον λογαριασμό για 15 λεπτά ή και περισσότερο", λέει ο καθηγητής της Επιστήμης της Πληροφορικής Ivan Beschastnikh.

"Οι επιπτώσεις είναι σημαντικές: σε πολλές περιπτώσεις, η κατασκοπία οδήγησε στο τέλος της σχέσης", πρόσθεσε.

Tα ευρήματα αποδεικνύουν την αναποτελεσματικότητα των passwords και των pin των συσκευών στο να σταματήσουν τους «εισβολείς»", σημείωσε ο καθηγητής μηχανικής υπολογιστών, Kosta Beznosov.

"Ένα μοναδικό μέτρο προστασίας δεν αρκεί- χρειάζεται ένας συνδυασμός ενεργειών, όπως η συχνή αλλαγή passwords, το να κάνουμε log out από τον λογαριασμό μας και άλλες πρακτικές ασφαλείας”, σημειώνει ο Beznosov.

Σχόλια