Oι Ρώσοι κοροϊδεύουν τον Ομπάμα > Οπως όλοι... θα χαρούμε να δούμε τα τελευταία πράγματα από αυτή την δύσμοιρη θητεία

Αποτέλεσμα εικόνας για πουτιν ομπαμα





«Ο Πρόεδρος Ομπάμα απελαύνει Ρώσους 35 διπλωμάτες, κάτι που το είδαμε στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Όπως όλοι... θα χαρούμε να δούμε τα τελευταία πράγματα από αυτή την δύσμοιρη θητεία...» το tweet της ρωσικής πρεσβείας στο Λονδίνο

Ένα 24ωρο μετά την «τιμωρία» της κυβέρνησης της Ουάσινγκτον να αποπέμψει 35 Ρώσους διπλωμάτες από τις ΗΠΑ και να επιβάλει κυρώσεις στις δύο μεγαλύτερες υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας, καθώς και σε τέσσερις ανώτατους αξιωματούχους της στρατιωτικής μονάδας πληροφοριών  υπό το φως των υποψιών για απόπειρες τις Μόσχας να επηρεάσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, η ρωσική πρεσβεία στη Βρετανία κοροϊδεύει τον Αμερικανό πρόεδρο στο Twitter. 

Υπάρχει μία φωτογραφία μ΄ένα μικρό παπάκι κι ένα μήνυμα που δείχνει την ειρωνική διάθεση της ρωσικής πρεσβείας στο Λονδίνο σχολιάζοντας την αποχώρηση του Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο. H έκφραση «lame duck» χρησιμοποιείται από τους Βρετανούς όταν αναφέρονται σε αξιωματούχους που βρίσκονται στο τέλος της θητείας τους.   

«Ο Πρόεδρος Ομπάμα απελαύνει Ρώσους 35 διπλωμάτες, κάτι που το είδαμε στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Όπως όλοι... θα χαρούμε να δούμε τα τελευταία πράγματα από αυτή την δύσμοιρη θητεία...».

Δείτε το tweet 



Το γεγονός ότι οξύνονται οι σχέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ θα έχει αντίκτυπο και στην Ευρώπη, σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ. Οι ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις απειλούν την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» επισημαίνοντας πως, Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες εναρμονίζονται στις θέσεις τους σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του ρωσικού κινδύνου. 

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Μόσχας προσπαθεί να υποβαθμίσει το γεγονός. Αντιπαραγωγικές και επιβλαβείς για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων, χαρακτήρισε σε δηλώσεις του στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Μόσχας, ο επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Κονσταντίν Ντολγκόφ. Ο πρόεδρος της επιτροπής διεθνών υποθέσεων του ομοσπονδιακού συμβουλίου, Κονσταντίν Κοσατσιόφ, χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα «επιθανάτιο ρόγχο πολιτικών πτωμάτων», σύμφωνα με το πρακτορείο «RIA Novosti».

Κι όλα αυτά την ώρα που ο Ομπάμα ετοιμάζεται να παραδώσει το κλειδί του Λευκού Οίκου στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου και έχει απευθύνει έκκληση για καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία. Την ίδια ώρα, ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τους Ρώσους διπλωμάτες (από την ώρα της ανακοίνωσης έχουν στην διάθεσή τους 72 ώρες για να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ).

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει διατυπώσει επανειλημμένως παράπονα ότι οι Ρώσοι πράκτορες των υπηρεσιών ασφαλείας και άνδρες της τροχαίας έχουν παρενοχλήσει επανειλημμένως Αμερικανούς διπλωμάτες στη Μόσχα, με τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι να θέτει το ζήτημα στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. 

Ο Αμερικανός αξιωματούχος αρνήθηκε να κατονομάσει τους Ρώσους διπλωμάτες που θα απελαθούν, ωστόσο θεωρείται σίγουρο ότι ο πρεσβευτής της Ρωσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Σεργκέι Κισλιάκ δεν θα είναι ένα από τα πρόσωπα που θα επηρεαστούν από την απόφαση.Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, εξέφρασε την απογοήτευση τις Μόσχας για την έγκριση των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της, ενώ τόνισε ότι η Ρωσία θα λάβει «ισοδύναμα» μέτρα ως αντίποινα απέναντι στις ενέργειες της κυβέρνησης Ομπάμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κυρώσεις αποτελούν σημάδι της επιθετικής εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα αποφασίσει για το πώς θα απαντήσει σε αυτές. 

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Μόσχα διατηρεί επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα των αμερικανικών κυρώσεων, που καταστρέφουν τις διπλωματικές σχέσεις των δύο κρατών. Ο Πέσκοφ, επίσης δήλωσε ότι η Ρωσία εκφράζει αμφιβολίες για το εάν ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ συμφωνεί με αυτή την απόφαση. 

Σχόλια