Ετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο >> O γερμανικός χρυσός γυρνά στη Γερμανία από Γαλλία και ΗΠΑ μέσω μυστικών διαδρομών


Αποτέλεσμα εικόνας για Bundesbank



Η Γερμανία διαθέτει τα δεύτερα σε ποσότητα αποθέματα χρυσού στον κόσμο, ωστόσο για πολλά χρόνια αυτά δεν βρίσκονταν σε γερμανικό έδαφος, αλλά στη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Αυτό πλέον αλλάζει, καθώς ο χρυσός επιστρέφει σε γερμανικό έδαφος.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, τα θησαυροφυλάκια της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη γεμίζουν με ράβδους χρυσού: Ακολουθώντας μυστικές διαδρομές από το 2013 κάθε χρόνο μεταφέρονται τόνοι χρυσού μέσω του Ατλαντικού και του Ρήνου στη Γερμανία. Τα αποθέματα αυτά για ιστορικούς λόγους παρέμεναν στην αμερικανική Κεντρική Τράπεζα Fed και στη γαλλική Banque de France.

Συνολικά 647 τόνοι θα πρέπει να μεταφερθούν μέχρι το 2020. Τότε η Bundesbank θα κρατήσει τον μισό από το γερμανικό χρυσό, που αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 3.381 τόνους, σε μυστικά θησαυροφυλάκια.

Αποτέλεσμα εικόνας για επιστροφη χρυσου στη γερμανια«Είμαστε πολύ καλά όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα και είμαστε βέβαιοι ότι μέχρι το 2020 θα επιτύχουμε το στόχο μας» λέει ο πρόεδρος της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Καρλ Λούντβιχ Τίλε. Μέχρι το 2012 μόνο το 31% των γερμανικών αποθεμάτων σε χρυσό βρισκόταν στη Φρανκφούρτη- και ως εκ τούτου έχει τεθεί το ερώτημα: είναι ασφαλής στο εξωτερικό ο θησαυρός αξίας πολλών δισεκατομμυρίων; Με 270.000 ράβδους πρόκειται για τα δεύτερα σε ποσότητα αποθέματα χρυσού στον κόσμο.

Ο γερμανικός χρυσός για ιστορικούς λόγους μεταφέρθηκε στο εξωτερικό. Τις χρυσές δεκαετίες του 1950 και 1960, η Γερμανία λόγω των εξαγωγών κέρδισε πάρα πολλά χρήματα σε δολάρια, τα οποία αντάλλαξε με ράβδους χρυσού στην Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα. Επίσης, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου η Γερμανία ήθελε ο χρυσός να βρίσκεται πράγματι μακριά από τη χώρα. Από το 1999 ωστόσο και την εισαγωγή του ευρώ ξεκίνησε η επιχειρηματολογία ότι ο χρυσός μπορεί σιγά-σιγά να επιστρέψει στη χώρα.

Οι Γερμανοί λέγεται ότι βλέπουν τον χρυσό ως δικλίδα ασφαλείας σε μία πιθανή επερχόμενη κρίση και η απότομη ζήτηση χρυσού θα μπορούσε να αποτελέσει ένα χαρακτηριστικό κριτήριο (που πάει η οικονομία).

Στην προσπάθεια μεταφοράς του γερμανικού χρυσού από τη Νέα Υόρκη στη Γερμανία η Bundesbank συνάντησε προσχώματα από τους Αμερικανούς όταν Γερμανοί εμπειρογνώμονες θέλησαν να κάνουν αυτοψία στα γερμανικά αποθέματα χρυσού.


Δεν έχουν δώσει τις δημοσιευμένες λίστες με τους αριθμούς των ράβδων χρυσού, «ακόμα και αν η Fed δημοσιοποιεί την συγκεκριμένη λίστα για τον δικό της χρυσό», αναφέρει ο Peter Boehringer, ο οποίος ξεκίνησε την καμπάνια επιστροφής του χρυσού στην Γερμανία.

Σχόλια