Κυρίως από ρωσικά αντιαρματικά >> Μαζικές απώλειες τουρκικών αρμάτων Leopard-2A4 και Μ60Τ Sabra στη Συρία


Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές, 15 άρματα μάχης M60T Sabra του Τουρκικού Στρατού δέχθηκαν βολές αντιαρματικών βλημάτων με αποτέλεσμα την ολική καταστροφή 3 εξ΄αυτών


Σημαντικές απώλειες αρμάτων μάχης υπέστη ο Τουρκικός Στρατός τον τελευταίο μήνα στην Συρία καθώς κορυφώνονται οι προσπάθειες κατάληψης της στρατηγικής σημασίας πόλης Al-Bab. Η απόπειρα προσέγγισης των τουρκικών δυνάμεων από τα δυτικά/νοτιοδυτικά αντιμετωπίστηκε από το ISIS/DAESH τόσο με επιθέσεις αυτοκτονίας με χρήση παγιδευμένων οχημάτων (VBIED) όσο -κυρίως- με βολές κατευθυνομένων αντιαρματικών βλημάτων ρωσικής προέλευσης.

Συμφωνία με ανεπίσημες τουρκικές πηγές, από την ημέρα έναρξης της Επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» μέχρι σήμερα έχουν προσβληθεί από αντιαρματικά βλήματα 15 άρματα μάχης M60T Sabra, 3 M60A3 TTS, 3 Leopard 2A4, 5 τεθωρακισμένα οχήματα ACV-15, 2 αυτοκινούμενα πυροβόλα T-155 και ένα Kirpi MRAP, εκ των οποίων ολικές θεωρούνται οι απώλειες των 3 M60T και του ενός M60A3. Οι επιθέσεις αυτές προκάλεσαν το θάνατο 10 Τούρκων στρατιωτικών, δηλαδή ευθύνονται για το 50% των συνολικών απωλειών μάχης από τους 21 (εκ των οποίων ο ένας σε ατύχημα) από τις 24 Αυγούστου μέχρι σήμερα. Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνονται κατ΄αρχήν τόσο από την ανάλυση του προπαγανδιστικού υλικού του ISIS/DAESH όσο και από τα ανεπίσημα κανάλια που χρησιμοποιεί ο Τουρκικός Στρατός στο πλαίσιο ψυχολογικών επιχειρήσεων.

Προσβολή δύο τουρκικών Μ60Τ Sabra στις 4 Νοεμβρίου:

Αυτονόητο (και …ιστορικό) ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι περιπτώσεις στις οποίες εμπλέκονται τα Leopard-2A4, τα πλέον σύγχρονα στο τουρκικό αρματικό δυναμικό. Υπενθυμίζεται ότι από 24 Αυγούστου έως 6 Σεπτεμβρίου μεταφέρθηκαν 80 άρματα μάχης Leopard-2A4 της 2ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας του 3ου Σώματος Στρατού της 1ης Στρατιάς από το Maltepe της Κωνσταντινούπολης στο Gaziantep της ΝΑ Τουρκίας, προς ενίσχυση της 5ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας. Εξ΄αυτών εκτιμάται ότι έως 45 (τυπική σύνθεση Επιλαρχίας του Τουρκικού) αναπτύχθηκαν σε συριακό έδαφος αφού απέκτησαν παραλλαγή ερήμου και ενεπλάκησαν σε μάχη στις 9 Δεκεμβρίου στo βορειοδυτικό ύψωμα Tawilah της Αl-Bab.
Mετά το βάπτισμα του πυρός, τα τουρκικά Leopard-2A4 «δοκιμάστηκαν» -εντός και εκτός εισαγωγικών- το διήμερο 11 και 12 Δεκεμβρίου.


Η πρώτη καταγεγραμμένη προσβολή άρματος μάχης Leopard-2A4 από κατευθυνόμενο αντιαρματικό βλήμα σημειώθηκε στις 11 Δεκεμβρίου στα περίχωρα της Al-Bab.

Aκολούθησε στις 12 Δεκεμβρίου διπλή επίθεση κατά ισάριθμων αρμάτων μάχης Leopard-2A4

Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι οι δύο βολές πραγματοποιήθηκαν (και φωτογραφήθηκαν) από παράπλευρη θέση, πλήττωντας επιτυχώς τα άρματα μάχης Leopard-2A4 που βρισκόταν σε θέση κάλυψης σκάφους (hull down).

To αποτέλεσμα της βολής καταγράφηκε και σε βίντεο από την Al-Bab, στο οποίο φέρεται να εμφανίζεται η ανάφλεξη ενός εκ των αρμάτων μάχης, προφανώς μετά τη διάτρησή του από το αντιαρματικό βλήμα. Από την επίθεση τραυματίστηκαν 4 Τούρκοι στρατιωτικοί, εκ των οποίων οι δύο διακομίσθηκαν σε κρίσιμη κατάσταση με ελικόπτερο στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Gaziantep και οι άλλοι δύο με ασθενοφόρα στο νοσοκομείο του Kilis. Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, ο συμβασιούχος δεκανέας Abdulkadir Dirmilli, μέλος του πληρώματος ενός εκ των Leopard-2A4 που δέχθηκε τη βολή αντιαρματικού, έχασε την όρασή του.

Άγνωστος παραμένει ο τύπος των αντιαρματικών συστημάτων που χρησιμοποιήθηκαν στις δύο επιθέσεις, με πιθανότερα τα Fagot (κατά ΝΑΤΟ: AT-4 Spigot) ή Konkurs (κατά ΝΑΤΟ AT-5 Spandrel).Η τρέχουσα κατάσταση στα περίχωρα της πόλης Al-Bab, η οποία θεωρείται στο σύνολό της παγιδευμένη με νάρκες και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς ενώ έχουν διανοιχτεί περί τα 1.000 ορύγματα και τάφροι πλάτους δύο μέτρων. Οι τουρκικές δυνάμεις απέκοψαν την επικοινωνία μέσω του αυτοκινητοδρόμου Μ4 και πλέον θεωρείται ζήτημα χρόνου η είσοδός τους στην πόλη.
Πάντως οι τουρκικές δυνάμεις προετοιμάζονται για την είσοδό τους στην Al-Bab, εξοπλίζοντας άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα με θωράκιση τύπου γρίλιας που έχει αναπτυχθεί από την Roketsan.


πηγή Σχόλια