Πρώτη εμφάνιση του κινεζικού στελθ μαχητικού J-20 με εξωτερικές δεξαμενές > Δες το σε βίντεο

Αποτέλεσμα εικόνας για J-20 με droptanks
J-20 με droptanks

Δες τις 4 εξωτερικές δεξαμενές
Η Κίνα αποκάλυψε για πρώτη φορά το stealth μαχητικό της Chengdu J-20 πριν από 2 μήνες.

Δύο μαχητικά του τύπου πραγματοποίησαν ένα πέρασμα 60 δευτερολέπτων στην αεροπορική έκθεση Ζουχάι στην επαρχία Γκουανγκτόνγκ- τη μεγαλύτερη συνάντηση κατασκευαστών και αγοραστών στη χώρα. Προηγουμένως, το J-20 είχε θεαθεί μόνο από bloggers.

Όπως αναφέρει το BBC, τα μαχητικά θεωρούνται σύμβολο της επιθυμίας της Κίνας να εκσυγχρονίσει και αναβαθμίσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες. Ο πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ, επιθυμεί να ενισχύσει τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς η χώρα υιοθετεί μια πιο δυναμική στάση στην περιοχή, ειδικά στις θάλασσες Νότιας Κίνας και Ανατολικής Κίνας.
Το J-20 έχει αναπτυχθεί από το Chengdu Aircraft Industries Group, θυγατρική της Aviation Industry Corporation of China. Αναλυτές το θεωρούν ως κινεζική «απάντηση» στο F-22 Raptor της Lockheed Martin, το stealth μαχητικό που αποτελεί την «αφρόκρεμα» του οπλοστασίου της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.
Ένα άλλο stealth μαχητικό, το J-31, που παρουσιάστηκε το 2014, προορίζεται ως απάντηση στο F-35 Lightning II, το οποίο πρόσφατα εντάχθηκε σε υπηρεσία, μετά από μια μακρά, γεμάτη προβλήματα, πορεία. Ωστόσο, ανεξαρτήτως των πραγματικών δυνατοτήτων του J-20, είναι ξεκάθαρο πως το αεροσκάφος αποτελεί σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τις κινεζικές στρατιωτικές δυνατότητες.

Αποτέλεσμα εικόνας για κινεζικο στελθ

Η Κίνα αποκάλυψε τα σχέδιά της για ανάπτυξη δικών της stealth μαχητικών τη δεκαετία του 1990, και το 2011 έγιναν οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις του J-20. Το αεροσκάφος αναμένεται να ενταχθεί σε ενεργό υπηρεσία το 2018.

Σχόλια