HOT >> Ένταση στα Ίμια, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα

Ένταση στα Ίμια, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα

Στιγμιότυπο από την ένταση στα Ίμια, όπως δημοσιεύτηκε στο δικτυακό τόπο του CNNTurk

Ηταν μια περίεργη ημέρα η Πέμπτη στο Αιγαίο με πολλαπλές τουρκικές προκλήσεις που σε μερικές περιπτώσεις έφθασαν στα όρια του γελοίου. Από το πρωί η εφημερίδα Χουριέτ έγραφε ότι οι Ελληνες παραβίασαν τη συμφωνία (ποία άραγε συμφωνία) και πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από τα Ιμια. Εγραφαν μάλιστα στην ηλεκτρονική τους έκδοση ότι στο ελικόπτερο επέβαινε ο αρχηγός του ΓΕΣ. Ποία είναι η πραγματικότητα; Ο αρχηγός του ΓΕΣ όντως πέταξε με ελικόπτερο όχι όμως πάνω από τα Ιμια, αλλά σε κάποια άλλα νησιά όπου υπήρχαν στρατιώτες για τους ευχηθεί για τα Χριστούγεννα και για να τους μοιράσει δώρα, όπως έκαναν όλοι οι αρχηγοί του ΓΕΣ τα τελευταία χρόνια παραμονές Χριστουγέννων.

Το πρωί της Πέμπτης ωστόσο δέκα ψαράδες πήγαν με τα ψαροκάικα τους κοντά στα Ιμια να ψαρέψουν τσιπούρες και κολοχτύπες όταν τους αντιλήφθηκε τουρκικό σκάφος του Λιμενικού, το οποίο επιχείρησε να τους διώξει. Οι ψαράδες ειδοποίησαν το Λιμενικό της Ρόδου, έφθασε αμέσως ένα σκάφος του, υπήρξε μερικές κινήσεις για να φανεί ποιο από τα δύο σκάφη είχε το πάνω το χέρι και εν συνεχεία απομακρύνθηκαν οι πάντες.  Το ελληνικό σκάφος, στο τέλος, κατάφερε να  εκδιώξει το τουρκικό. Αλλά η Χουριέτ συνδύασε την πτήση του ελικοπτέρου του αρχηγού του ΓΕΣ με τους ψαράδες και έγραψε νέα ένταση στα Ίμια.

Την ίδια ώρα στον εναέριο χώρο του Αιγαίου τα τουρκικά αεροσκάφη επιχειρούσαν προκλήσεις. Πρώτα εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να υποβάλει σχέδια πτήσεως (όπως άλλωστε προκλητικά το κάνουν οι τούρκοι) ένα ζεύγος F-16. Εισήλθε συγκεκριμένα ανατολικά της Λήμνου στις 11.20 το πρωί και εξήλθε στις 11.36. Ενα ζεύγος Μιράζ- 2005 τα αναγνώρισε.

Δέκα λεπτά αργότερα ένα ζεύγος τουρκικών F-16 εισήλθε στην περιοχή ανάμεσα στη Χίο και στη Λέσβο, μπαινόβγαινε συνεχώς, έως ότου ήρθαν τα Μιράζ και το έδιωξαν. Δεν πρόλαβαν να φύγουν τα τουρκικά μαχητικά και ήρθαν άλλα αυτή τη φορά πιο οργανωμένα. Ήταν ένα ζεύγος F-4 (Φάντομ) που επιχειρούσε μαζί μ΄ένα ζεύγος F-16, ενώ άλλο ένα ζεύγος F-16 οπλισμένο με πυραύλους αέρος- αέρος και αέρος- επιφανείας τα επιτηρούσε. Ολα αυτά πετούσαν ανατολικά τη Ρόδου. Χρειάστηκε να απογειωθούν από τη Σούδα δύο F-16 για να τα διώξουν.


Στις 14.55 μετά το μεσημέρι, δύο τουρκικά F-16 εισήλθαν στην περιοχή κοντά στη Λήμνο. Δυο Μιράζ επιχείρησαν να τα αναχαιτίσουν, αλλά οι τούρκοι πιλότοι δεν υπάκουσαν στις εντολές αναχαίτισης με αποτέλεσμα να υπάρξει εμπλοκή (dog fight). Συνολικά σημειώθηκαν την Πέμπτη 11 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και 12 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και βεβαίως η πρόσκληση της Χουριέτ (που είχε παλαιότερα  ευθύνη για την πυροδότηση της κρίσης των Ιμίων) που έκανε λόγο για κρίση στα Ίμια.

Σχόλια