HOT >> Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει τεκμηριώσει την ύπαρξη καρτέλ στον κατασκευαστικό κλάδo και θα μοιράσει πρόστιμα

Αποτέλεσμα εικόνας για κατασκευαστικές


 Θέμα λίγων ημερών είναι πλέον η ανακοίνωση των προστίμων, από 20 έως 30 εκατομμύρια για κάθε μία από τις μεγάλες εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου της χώρας, που θα ανακοινώσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Η διαδικασία ενημέρωσης, απολογίας, συμβιβασμού και διευθέτησης διαφορών έχει ολοκληρωθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η μοναδική εταιρεία που δεν έχει δεχθεί τον συμβιβασμό είναι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ της οικογένειας Μπόμπολα η οποία θα κληθεί να πληρώσει το βαρύτερο πρόστιμο ύψους τουλάχιστον 30 εκατ. Ευρώ.
Βαριά αλλά όχι εξοντωτικά πρόστιμα της τάξης των 20 εκατ. Ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν οι εταιρείες ΑΒΑΞ , ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ιντρακάτ, AΕΓΕΚ, Hoctief, Alstom.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει τεκμηριώσει την ύπαρξη καρτέλ στον κατασκευαστικό κλάδο.
Κατέβαλε ωστόσο ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε η έρευνα και οι ποινές να μην αφορούν μεγάλα συγχρηματοδοτούμενα έργα ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα με τις υπηρεσίες και τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει τεκμηριώσει ότι στο καρτέλ εναρμόνισης τιμών και προσφορών, έχουν εμπλακεί τουλάχιστον 45 κατασκευαστικές εταιρείες. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται οι μεγαλύτεροι ελληνικοί όμιλοι, αρκετοί ξένοι, δύο σύνδεσμοι εκπροσώπησης των τεχνικών εταιρειών και μία τράπεζα.
Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι οι εταιρείες αυτές από το 1989 έως και το 2016 συμμετείχαν σε σύμπραξη για τη χειραγώγηση διαγωνισμών δημοσίων έργων.
Για 15 από τις 45 εταιρείες τα αδικήματα έχουν παραγραφεί, ενώ μία από τις υπόλοιπες που εμπλέκονται και συγκεκριμένα η Τεχνική Ολυμπιακή της οικογένειας Στέγγου, συμμετείχε στο πρόγραμμα επιείκειας, παρείχε δηλαδή κρίσιμες πληροφορίες και αποδείξεις για την αποκάλυψη του καρτέλ και στην εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού προτείνεται η πλήρης απαλλαγή της από τα πρόστιμα.
Οι εταιρείες που θα κληθούν να πληρώσουν τα βαριά πρόστιμα που αντιστοιχούν στο 10% έως 15% του ετήσιου τζίρου, κατά τη χρονιά εμπλοκής τους στο καρτέλ είναι: Ελλάκτωρ, J&P Αβαξ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΕΓΕΚ, Intrakat, FCC, Vinci, Hochtief, Siemens, Βιοτέρ, Εκτέρ, Θέμελη, Θεμελιοδομή, Χριστόφορος Δ. Κωνσταντινίδης, Alstom Transport, Iacovou Brothers, Archirodon Construction, Salini, Seli, Δομική Κρήτης, Ερέτβο, Αλέξανδρος Τεχνική, Nemesis, Van Oord, Tadei, Impresa, Rizzani και Μaire Tecnimont…
πηγή

Σχόλια