Για να γλιτώσουν από τα capital controls >> Τα λεφτά από πωλήσεις ακινήτων πάνε (νόμιμα) σε λογαριασμούς στο εξωτερικό

Αποτέλεσμα εικόνας για πωληση ακινητου

Εκτός ελληνικού τραπεζικού συστήματος πραγματοποιείται ο μεγαλύτερος όγκος των συναλλαγών κατοικιών που αποκτώνται από ξένους, με αποτέλεσμα να καθίσταται ακόμα δυσκολότερη η εκτίμηση της πραγματικής εικόνας της αγοράς, και κυρίως αυτής των εξοχικών κατοικιών.

Οπως αναφέρουν μεσίτες που δραστηριοποιούνται κατεξοχήν με ξένους αγοραστές, η πλειονότητα των πωλητών ζητεί η κατάθεση των χρημάτων μιας συμφωνηθείσας αγοραπωλησίας να γίνει σε λογαριασμό που διατηρούν στο εξωτερικό. Μάλιστα, είναι διατεθειμένοι ακόμα και να μεταβούν οι ίδιοι στο εξωτερικό με τα συμβόλαια ανά χείρας, προκειμένου να ανοίξουν λογαριασμό.

Σημειωτέον, όπως μεταδίδει η Καθημερινή,  ότι πρόκειται για καθόλα νόμιμες συναλλαγές που φορολογούνται στην Ελλάδα, πλην όμως τα έσοδα από την αγοραπωλησία παραμένουν στο εξωτερικό», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Γιάννης Πλουμής, γενικός διευθυντής του μεσιτικού γραφείου Πλουμής-Σωτηρόπουλος, που ειδικεύεται στην αγορά των πολυτελών ακινήτων. Με τον τρόπο αυτό, τα κεφάλαια από ξένους αγοραστές ακινήτων δεν εισέρχονται ούτε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά ούτε και στην ελληνική οικονομία.

Αρχικά, ο φόβος των πωλητών είχε να κάνει με ένα πιθανό «κούρεμα» των καταθέσεών τους. Στη συνέχεια, αντικαταστάθηκε με την ανησυχία για την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη και με τους τωρινούς κεφαλαιακούς ελέγχους

Πλην της Κύπρου, που είναι ο προτιμητέος προορισμός για όσους δεν έχουν ήδη κάποιον λογαριασμό σε ξένη τράπεζα, δημοφιλείς είναι επίσης οι τράπεζες της Ελβετίας και της Μ. Βρετανίας, αν και όπως τονίζει ο κ. Σιδερής, από το Brexit και μετά δεν έχει καταγραφεί κάποια πράξη αγοραπωλησίας, όπου ο πωλητής να ζητήσει να κατατεθούν τα χρήματα στη Μεγ. Βρετανία.

Σχόλια