Ο Πακιστανός μετανάστης που αιματοκύλησε το Βερολίνο >> Ισως να τελειώσει την Μέρκελ

Αποτέλεσμα εικόνας για μερκελ μεταναστης

Οταν έβγαζε σέλφις με μετανάστες

Μπορεί ένα τρομοκρατικό χτύπημα να αποτελέσει την ταφόπλακα για την έως τώρα πανίσχυρη γυναίκα της Ευρώπης, την Άνγκελα Μέρκελ; Ναι, απαντούν οι πολιτικοί αναλυτές, μετά από την επιβεβαίωση ότι ο δράστης της επίθεσης στη Χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου είναι Πακιστανός μετανάστης, υποστηρίζοντας ότι τώρα οι λαϊκίστικες ακροδεξιές φωνές εναντίον της Γερμανίδας καγκελαρίου θα βρουν περισσότερα ευήκοα ότα για να περάσουν την ξενοφοβική ρητορική τους.

Σύμφωνα με την Die Welt, ο δράστης ονομάζεται Νάβεντ Μπ. και έχει καταγωγή από το Πακιστάν, αν και ο ίδιος δήλωνε ότι ήταν από το Αφγανιστάν. Επίσης φέρεται να είναι 23 ετών, αν και κατά καιρούς είχε δηλώσει διάφορες ηλικίες και εκτιμάται ότι έφτασε στη Γερμανία μέσω των Βαλκανίων την περίοδο μεταξύ Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου αιτούμενος πολιτικό άσυλο.

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι έμενε στον καταυλισμό προσφύγων που είχε στηθεί στο αεροδρόμιο του Τέμπελχοφ, όπου και σήμερα πραγματοποίησε μεγάλη επιχείρηση η αστυνομία του Βερολίνου.  

Η Άνγκελα Μέρκελ πήρε χθες μια πρώτη γεύση για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσει, σε μια κρίσιμη μάλιστα περίοδο για το κόμμα της και την ίδια, λίγο πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

«Αυτοί είναι οι νεκροί της Μέρκελ», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της Εναλλακτικής Γερμανίας, Μάρκους Πρέτζελ, με τον αντιπρόεδρο των Σοσιαδημοκρατών να του απαντά «αδιανόητο και αηδιαστικό».

Η αντίδραση αυτή του ακροδεξιού κόμματος, που έχει υιοθετήσει μια σκληρή ρητορική εναντίον των προσφύγων και μεταναστών και βρίσκεται στην τρίτη θέση των δημοσκοπήσεων, υποδηλώνει και την έντονη πίεση που αναμένεται να ασκηθεί στη Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία προσπαθεί να διατηρήσει χαμηλούς τόνους όσο οι υπηρεσίες πληροφοριών αναζητούν το ιστορικό του δράστη, ο οποίος συνελήφθη τελικά μετά το νέο μακελειό στην Ευρώπη.

 Αν λοιπόν επιβεβαιωθεί και επίσημα ότι όντως πίσω από την επίθεση στο Βερολίνο βρίσκεται ο ISIS, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τις επιπτώσεις για την κυρία Μέρκελ.

«Η Γερμανία δεν είχε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα μια τόσο μεγάλη επίθεση, με τόσα θύματα, οπότε σίγουρα η πίεση που θα της ασκηθεί θα είναι τεράστια. Θα υπάρξει όμως και μια συσπείρωση στην Ευρώπη, με τους Ευρωπαίους να δηλώνουν ότι είναι ενωμένοι απέναντι σε μια κοινή απειλή», δήλωσε στο Bloomberg ο Ντάνιελ Χάμιλτον, διευθυντής του Κέντρου Διατλαντικών Σχέσεων του Johns Hopkins School of Advanced International Studies στην Ουάσιγκτον.

Για τη Μέρκελ, η χθεσινή μέρα και ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών ίσως να είναι αυτά που θα καθορίσουν το πολιτικό της μέλλον.

Και μπορεί η αστυνομία να είναι πολύ προσεκτική στις ανακοινώσεις της, όμως μετά από την επίθεση της Δευτέρας ίσως οι ελπίδες της καγκελαρίου να κερδίσει για τέταρτη φορά τις ομοσπονδιακές εκλογές τον Σεπτέμβριο δεν ευοδωθούν και αντίθετα είναι πολύ πιθανόν να καταρρεύσουν εν μέσω μιας σκληρής αντιπαράθεσης για τους κινδύνους της τρομοκρατίας και τους φόβους που εκφράζονται στη Γερμανία λόγω της τεράστιας εισροής προσφύγων στη χώρα από τις αρχές του 2015.

«Οι χειρότεροι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν», δήλωσε στην Bild ο Στέφαν Μάιερ, Βαυαρός βουλευτής στην κάτω βουλή που στηρίζει τη Μέρκελ.

Μέχρι τώρα, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε καταφέρει να αντισταθεί στην πολιορκία των αντιπάλων της κυρίως για τον τρόπο που χειρίστηκε την προσφυγική κρίση, όμως όπως αναφέρουν  πολιτικοί αναλυτές παρέμεινε ευάλωτη, καθώς η τρομοκρατική απειλή καραδοκούσε για να μολύνει το πολιτικό κλίμα στη Γερμανία. 

Στις επόμενες μέρες θα φανεί πώς θα καταφέρει να διαχειριστεί την κρίση αυτή και πώς θα διαμορφωθεί τελικά το πολιτικό κλίμα στη χώρα λίγο πριν οι Γερμανοί οδηγηθούν στις κάλπες. 

Σχόλια