Τζορτζ Παπαδόπουλος >> Ο Ελληνοαμερικανός σύμβουλος του Τραμπ κρατάει λευκή επιταγή





To ταξίδι του στην Ελλάδα, ο Τζορτζ Παπαδόπουλος –ο Ελληνοαμερικανός που προεκλογικά διετέλεσε σύμβουλος του Τραμπ– το είχε προγραμματίσει πολύ πριν από τις αμερικανικές εκλογές. Ηταν το τρίτο μέσα στο 2016. «Πιστεύω πως μετά την οκταετία θα μετακομίσω εδώ», εξομολογήθηκε στους συνομιλητές του την περασμένη εβδομάδα. Εννοούσε μετά την οκταετή διακυβέρνηση Τραμπ (δηλώνει σίγουρος και για τη δεύτερη θητεία) στην οποία θεωρεί πως θα συμμετέχει. Ο ίδιος μετέφερε σε όσους συνάντησε πως ο νέος πρόεδρος του έχει δώσει «λευκή επιταγή»: Να διαλέξει οποιοδήποτε ρόλο επιθυμεί στην κυβέρνηση που θα σχηματιστεί.

Και μπορεί το όνομα του 30χρονου Ελληνοαμερικανού από το Σικάγο να μην έχει ακουστεί ακόμα επίσημα και τα λεγόμενά του να ακούγονται σε πολλούς... φουσκωμένα, εκείνος όμως επιμένει πως συμμετέχει ενεργά στη μεταβατική κυβέρνηση και πως κατάφερε να παραμείνει στον κύκλο των συμβούλων, παρά τον πόλεμο που δέχτηκε από κάποιους συνεργάτες του νέου προέδρου που προωθούν τουρκικές θέσεις και άτομα φιλικά προσκείμενα σε αυτές.

Πρώτος σταθμός στο ταξίδι του στην Ελλάδα ήταν η Θεσσαλονίκη –τόπος καταγωγής του– για να δει οικογένεια και φίλους, να μιλήσει σε ένα συνέδριο αλλά και να πάει στα... μπουζούκια. Στη συνέχεια συνόδευσε στη Δράμα τον πατέρα Αλεξ Καρλούτσο στην τελετή επιστροφής ενός σπάνιου χειρόγραφου κειμένου της Καινής Διαθήκης, που είχε κλαπεί κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τον Father Αlex –όπως είναι ευρέως γνωστός ο ισχυρός κληρικός της ομογένειας– ο Παπαδόπουλος δεν τον γνώριζε. Τον συνάντησε λίγο αφότου ο Τραμπ ανακοίνωσε το όνομά του ως ενός εκ των συμβούλων του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Η γνωριμία με τον Τραμπ

«Είναι ένας “εξαιρετικός άνδρας”», είχε δηλώσει ο Τραμπ για τον Τζορτζ Παπαδόπουλος σε συνέντευξή του στη Washington Post στα τέλη του περασμένου Μαρτίου. Η αλήθεια είναι πως οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί για πρώτη φορά μόλις εκείνο το πρωινό. Είχε προηγηθεί ένα αναγνωριστικό τηλεφώνημα μερικές ημέρες νωρίτερα.

Ο Παπαδόπουλος είχε ξεκινήσει να εργάζεται από τον Δεκέμβριο του 2015 στο επιτελείο ενός άλλου υποψηφίου για το Ρεπουμπλικανικό χρίσμα, του Μπεν Κάρσον. Οταν εκείνος αποχώρησε από την κούρσα και υποστήριξε τον Τραμπ, του πρότεινε να εντάξει στην ομάδα του τον νεαρό Ελληνοαμερικανό. Παπαδόπουλος και Τραμπ έδωσαν ένα τηλεφωνικό ραντεβού – το οποίο δεν κράτησε πάνω από πέντε λεπτά, αλλά λίγο πριν κλείσουν, ο υποψήφιος τότε πρόεδρος τον προσκάλεσε σε μια ομιλία του.

Eτσι, στα τέλη Μαρτίου, ο Παπαδόπουλος έφτασε στο υπό κατασκευήν ξενοδοχείο του Τραμπ στην Ουάσιγκτον όπου πραγματοποιήθηκε η ομιλία. Σε ένα από τα λίγα «έτοιμα» δωμάτια του έργου, κάθισε μαζί με άλλους δώδεκα άνδρες γύρω από ένα τραπέζι και περιτριγυρισμένοι από μακέτες και φωτογραφίες του ξενοδοχείου, περίμεναν τον Τραμπ. Επρόκειτο για μια σύσκεψη για θέματα «εθνικής ασφαλείας, όπως έγραψε ο ίδιος ο Τραμπ στη λεζάντα της φωτογραφίας τους, που ανέβασε στο Twitter.

Η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα και όλοι πήραν τον λόγο. Φαίνεται πως ο Παπαδόπουλος τράβηξε την προσοχή του Τραμπ γιατί λίγη ώρα αργότερα στα γραφεία της εφημερίδας Washington Post ενημέρωνε τους δημοσιογράφους πως ο νέος του σύμβουλος «ειδικεύεται σε θέματα ενέργειας και πετρελαίου».

Με τα ενεργειακά θέματα ο Παπαδόπουλος άρχισε να ασχολείται το 2010. Ηταν η χρονιά που είχαν έρθει σε ρήξη οι παραδοσιακοί σύμμαχοι Τουρκία και Ισραήλ ύστερα από την αιματηρή επιδρομή ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων στο τουρκικό σκάφος «Μαβί Μαρμαρά».

Ο Παπαδόπουλος είχε μόλις αποφοιτήσει από το UCL του Λονδίνου όπου σπούδασε Πολιτική Οικονομία και ξεκίνησε να δουλεύει στο Hudson Institute, ένα think tank της Ουάσιγκτον που ειδικεύεται σε θέματα ενέργειας. Η ομάδα στην οποία εντάχθηκε ήταν επικεντρωμένη στις σχέσεις Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ και στόχος τους ήταν να φέρουν σε επαφή πρέσβεις και ανθρώπους-κλειδιά από τις τρεις χώρες.

Το 2015 παρουσίασε στο υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ μελέτη που είχε εκπονήσει για λογαριασμό του Ινστιτούτου και οι επαφές του εκεί θεωρείται πως έπαιξαν ρόλο στο να «ανοίξει» για την εταιρεία Noble Energy ο δρόμος για τη γεώτρηση φυσικού αερίου στην περιοχή.

Ο ρόλος της Ελλάδας

Οταν πρωτοήρθε στην Ελλάδα την άνοιξη ως σύμβουλος του Τραμπ, κατάφερε να συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο, τον κ. Καμμένο και τον κ. Κοτζιά. Την περασμένη εβδομάδα, συνάντησε για πρώτη φορά και τον κ. Μητσοτάκη. Διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του πως ο Τραμπ θεωρεί την Ελλάδα «παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή», αλλά ίσως η πιο... χρήσιμη πληροφορία που τους έδωσε είναι πως η ομάδα του νέου προέδρου (και ειδικά ο Ρινς Πρίμπους, ο ελληνικής καταγωγής μελλοντικός προσωπάρχης) είναι ένθερμοι υποστηρικτές της επιλογής του Τζέιμς Σταυρίδη για υπουργό Εξωτερικών. Σύμφωνα με τα όσα μετέφερε ο Παπαδόπουλος, ο Σταυρίδης –ο ελληνικής καταγωγής πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ– και ο Τραμπ είχαν ήδη επικοινωνήσει τρεις φορές μετά τις εκλογές.

«Μένει να δούμε αν θα έχουν... χημεία όταν βρεθούν», είπε, εκτιμώντας πως η επιλογή αυτή θα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα ελληνικά ζητήματα.

Πράγματι την περασμένη Πέμπτη οι δύο άνδρες συναντήθηκαν και φαίνεται πως η χημεία τους ήταν καλή: «Ηταν μια καταπληκτική συνάντηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σταυρίδης. «Σας προτάθηκε η θέση;» τον ρώτησαν. «Θα πρέπει να τον ρωτήσετε», απάντησε χαμογελώντας.
πηγή

Σχόλια