Η μόνη τράπεζα που αγαπάμε > Τράπεζα Τροφίμων




Στην Ελλάδα της κρίσης και της παρατεταμένης οικονομικής δυσπραγίας, υπάρχει μία τράπεζα που την... αγαπά όλος ο κόσμος.

Μία τράπεζα στην οποία συνεισφέρουν με χαρά και αγάπη ξανά και ξανά. Μία τράπεζα που δημιουργήθηκε για να προσφέρει σε όλους όσoυς έχουν ανάγκη από ανθρώπους που 'εργάζονται' εκεί εθελοντικά. Ο λόγος για την Τράπεζα Τροφίμων, η οποία ιδρύθηκε το 1995 από τον Γεράσιμο Βασιλόπουλο, ιδρυτή των καταστημάτων σούπερ μάρκετ ΑΒ.

'Πρόκειται για μη κερδοσκοπικό, κοινωφελές ίδρυμα, μη επιδοτούμενο από το κράτος. Η Τράπεζα Τροφίμων λειτουργεί αποκλειστικά χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία', αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αριστομένης Διονυσόπουλος, γενικός διευθυντής της Τράπεζας Τροφίμων, ενώ συνεχίζει λέγοντας ότι 'όλοι εμείς, υλοποιούμε το όραμα του Γεράσιμου Βασιλόπουλου, προσπαθώντας να συγκεντρώσουμε δωρεές σε τρόφιμα, τα οποία στη συνέχεια μοιράζουμε σε συσσίτια και ιδρύματα που φιλοξενούν ανθρώπους που υποσιτίζονται'.



Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε 20 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας, η Τράπεζα Τροφίμων, σε συνεργασία με περισσότερα από 430 ιδρύματα και συσσίτια, έχει διαθέσει περισσότερους από 17.000 τόνους τροφίμων.

'Σε όσους βρίσκονται σε ανάγκη'
Η Τράπεζα Τροφίμων δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα του οράματος του Γεράσιμου Βασιλόπουλου, ο οποίος συνήθιζε να επαναλαμβάνει στους κοντινούς του ανθρώπους ότι 'όταν ξεκινήσεις φτωχός και γίνεις πλούσιος, οφείλεις ένα μέρος του πλούτου σου να το επιστρέφεις και να το διαθέτεις σε αυτούς από τους οποίους κι εσύ κάποτε ξεκίνησες'.

Την ίδια όμως στιγμή δεν ήθελε να φτιάξει ακόμη ένα γηροκομείο ή ορφανοτροφείο. Οπως αναφέρει ο κ. Ραφαήλ Μωυσής, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Τράπεζας Τροφίμων και συνεργάτης του Γεράσιμου Βασιλόπουλου, 'η δημιουργία αυτής της τράπεζας ήταν αποτέλεσμα τριών κύριων χαρακτηριστικών της προσωπικότητας του Γεράσιμου Βασιλόπουλου.

Η διορατικότητα και η παρατηρητικότητα, η κοινωνική ευθύνη, όχι τυποποιημένη αλλά πηγαία, και η βαθιά του πεποίθηση πως ό,τι πέτυχε στη ζωή του ήταν δώρο Θεού και ως εκ τούτου, θεωρούσε υποχρέωσή του να το επιστρέψει πίσω στην κοινωνία και σε όσους βρίσκονται σε ανάγκη'.

Ετσι, και μέσα από αρκετές δυσκολίες, κατάφερε να κάνει πράξη το όραμά του, προικοδοτώντας το αποκλειστικά από δικά του κεφάλαια (100 εκατομμύρια δραχμές).

Η Τράπεζα Τροφίμων αρχικά φιλοξενούνταν σε έναν πολύ μικρό χώρο στα Μελίσσια. Ο ιδρυτής της όμως προέβλεψε ότι ο χώρος αυτός δεν θα επαρκούσε και το 1998 αγόρασε τον χώρο, έκτασης περίπου 1.500 τετραγωνικών μέτρων σε αποθήκες και γραφεία και στον οποίο στεγάζεται μέχρι και σήμερα. 'Μόνον έτσι καταφέραμε να ανταποκριθούμε στις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις και βλέπουμε καθημερινά πόσο δίκιο είχε ο Γεράσιμος', σχολιάζει ο κ. Διονυσόπουλος.

Ποια είναι όμως η καθημερινότητα αυτής της ιδιαίτερης τράπεζας;

Κάθε Παρασκευή οι άνθρωποι της Τράπεζας Τροφίμων μαζεύουν ό,τι υπάρχει στις αποθήκες της και γίνεται η καταγραφή. Στη συνέχεια, τη Δευτέρα, οι εθελοντές επικοινωνούν με τα ιδρύματα και τους φορείς που είναι υπεύθυνοι για τα συσσίτια και οργανώνουν την κατανομή. Την Τρίτη ετοιμάζονται τα απαραίτητα Δελτία Αποστολής και από εκείνη τη μέρα μέχρι και την Πέμπτη, αυτοκίνητα και φορτηγά των ιδρυμάτων πηγαίνουν στο χώρο της Τράπεζας Τροφίμων και κάνουν τις παραλαβές. 'Είκοσι χρόνια τώρα αυτή η διαδικασία γίνεται με συνέπεια και με το ίδιο μεράκι χάρη στη συγκινητική προσπάθεια που καταβάλλουν οι εθελοντές. Eχουμε μαζί μας εθελοντές από την πρώτη μέρα', σημειώνει με έμφαση ο γενικός διευθυντής της τράπεζας.

Στα χρόνια της κρίσης
Παρότι όμως πρόκειται για μία τράπεζα προσφοράς, γεμάτη από αγάπη όσων προσφέρουν σε αυτή, δεν λείπουν τα προβλήματα και οι δυσκολίες. Το σημαντικότερο πρόβλημα, λέει ο κ. Διονυσόπουλος, είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια με την κρίση έχουν αυξηθεί τα αιτήματα, έχει αυξηθεί ο αριθμός των συνανθρώπων μας που χρειάζονται βοήθεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια η Τράπεζα Τροφίμων διακινεί περίπου 90 τόνους τροφίμων κάθε μήνα. Την ίδια ώρα ωστόσο, έχουν μειωθεί και οι δυνατότητες όσων προσφέρουν και βοηθούν την 'τράπεζα' - είτε είναι εταιρείες είτε οργανωμένες μονάδες είτε απλοί πολίτες.

Το γεγονός αυτό έχει κινητοποιήσει τους ανθρώπους της Τράπεζας Τροφίμων οι οποίοι βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση κι έχουν αυξήσει τις δραστηριότητές τους, όπως λένε, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσουν να αυξήσουν τις εισροές προς το ίδρυμα, για να μπορέσει κι αυτό με τη σειρά του να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας έχουν ανάγκη.

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι μεγάλη επιθυμία του Γεράσιμου Βασιλόπουλου ήταν να δημιουργηθούν Τράπεζες Τροφίμων και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Οι άνθρωποι που διοικούν σήμερα την Τράπεζα Τροφίμων στην Αθήνα δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση, με την ελπίδα ότι κάποια μέρα θα το καταφέρουν, όπως κατάφερε ο Γερασιμος Βασιλόπουλος το 1995 να δημιουργήσει την 'Τράπεζα Τροφίμων Θεσσαλονίκης, η οποία λειτουργεί ανεξάρτητα από το 1998.

Σχόλια