Δολοφονία Κυριάκου Αμοιρίδη > Η χήρα είναι η εγκέφαλος και ο αστυνομικός ο εκτελεστής





Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της δολοφονίας του Έλληνα πρέσβη στη Βραζιλία Κυριάκου Αμοιρίδη, με την βραζιλιάνικη εφημερίδα O Globo να μεταδίδει ότι η σύζυγος του άτυχου διπλωμάτη παραδέχτηκε την ανάμειξή της στην υπόθεση.

Την πράξη του φέρεται να έχει ομολογήσει και ο 29χρονος εραστής της Φρανσουάζ Αμοιρίδη, Sergio Gomes Moreira Filho. 

«Για την αστυνομία, η χήρα είναι η “εγκέφαλος” και ο αστυνομικός ο εκτελεστής» αναφέρει η O Globo, επικαλούμενη αστυνομικές πηγές. 
Δημοσίευμα της ιστοσελίδας Odia αναφέρει ότι ο 29χρονος «λύγισε» κατά την ανάκριση όταν οι αστυνομικοί του είπαν ότι έχουν στη διάθεσή τους βίντεο από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, που τον δείχνει να σέρνει κάτι που μοιάζει με πτώμα έξω από του εξοχικού σπιτιού του ζευγαριού. 
Νωρίτερα σήμερα, η Φρανσουάζ Αμοιρίδη μετέβη σε αστυνομικό τμήμα στο Ρίο για να καταθέσει στις αρχές.

Στα ανακριτικά γραφεία είχε οδηγηθεί αργά τη νύχτα και ο 29χρονος εραστής της, ο οποίος είναι αστυνομικός των ειδικών δυνάμεων. 
Μερικές ώρες αργότερα, ο γενικός εισαγγελέας έκρινε ότι έχει στη διάθεσή του αρκετά στοιχεία για να ζητήσει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης τόσο για την σύζυγο του πρέσβη όσο και για τον εραστή της. 
«Χειροπέδες» πέρασαν οι αρχές και στον Eduardo Tedeschi, έναν φίλο του αστυνομικού που είχε κάποια εμπλοκή στην υπόθεση. 

Μάλιστα, η αστυνομία του Ριο ντε Τζανέιρο εκτιμά ότι στη δολοφονία του Έλληνα πρέσβη στη Βραζιλία εμπλέκεται και ένα τέταρτο πρόσωπο, ξάδελφος του Sergio Moreira που φέρεται να έπαιξε ρόλο «τσιλιαδόρου» και να βοήθησε να απομακρυνθεί το πτώμα με την υπόσχεση ότι θα λάμβανε 80.000 ρεάις (25.000 δολάρια), τα οποία θα έδινε η σύντροφος του Κυριάκου Αμοιρίδη.



Παρότι η απανθρακωμένη σορός που εντοπίστηκε μέσα στο αυτοκίνητο που είχε νοικιάσει ο διπλωμάτης δεν έχει ταυτοποιηθεί επίσημα, αστυνομικές πηγές δηλώνουν σε βραζιλιάνικα ΜΜΕ ότι «πιθανότατα πρόκειται» για τον Κυριάκο Αμοιρίδη. 
Το ιστορικό της δραματικής υπόθεσης 
Αξιωματικοί της αστυνομίας ερευνούν το σενάριο ο Κυριάκος Αμοιρίδης να δολοφονήθηκε στο σπίτι που διατηρούσε με τη σύζυγό του στην Nova Iguacu και αργότερα να τοποθετήθηκε στο αυτοκίνητο, που εντοπίστηκε καμένο σε κοντινή απόσταση. 



Το καμένο όχημα, μέσα στο οποίο εντοπίστηκε η απανθρακωμένη σορός

Ο Αμοιρίδης κατοικούσε μόνιμα στην Μπραζίλια, όπου βρίσκεται και η ελληνική πρεσβεία στη Βραζιλία. 
Η Φρανσουάζ Αμοιρίδη δήλωσε την εξαφάνιση του συζύγου της στην αστυνομία την Τετάρτη, λέγοντας ότι προσπαθούσε μάταια να επικοινωνήσει μαζί του για τρεις ημέρες. Ισχυρίστηκε δε, ότι ο Αμοιρίδης έφυγε από το σπίτι τη Δευτέρα ενώ εκείνη ήταν για ψώνια, χωρίς να της πει πού πηγαίνει. 
Οι αστυνομικοί, όμως, εντόπισαν κηλίδες αίματος στον καναπέ του σπιτιού όπου διέμενε το ζευγάρι, κάτι που κίνησε υποψίες για πιθανή εμπλοκή της Βραζιλιάνας συζύγου του Αμοιρίδη στην εξαφάνισή του. 


Ο Κυριάκος Αμοιρίδης

Τα έπιπλα του σπιτιού έχουν ήδη μεταφερθεί σε ειδικά εγκληματολογικά εργαστήρια, προκειμένου να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις.  
Ερευνητής δήλωσε στο Associated Press ότι τρεις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, ο πρέσβης και η σύζυγός του τσακώθηκαν έντονα. 
Τραγική φιγούρα στην υπόθεση είναι η 10χρονη κόρη του ζευγαριού, που σύμφωνα με βραζιλιάνικα ΜΜΕ δεν έχει ακόμη ενημερωθεί για την εξαφάνιση του πατέρα της. 
Ο Κυριάκος Αμοιρίδης και η Βραζιλιάνα σύζυγός του ήταν μαζί για περίπου 15 χρόνια. 
Αναμένεται το πόρισμα του ιατροδικαστή 
«Φως» στο θρίλερ αναμένεται να ρίξει η νεκροψία-νεκροτομή, εξέταση που θα επιβεβαιώσει και επίσημα ότι πρόκειται για τη σορό του Έλληνα διπλωμάτη. 

«Αυτή τη στιγμή, γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να εξακριβωθεί αν το πτώμα είναι του πρέσβη» δήλωσε ο σερίφης Evaristo Pontes, του τμήματος Ανθρωποκτονιών.

Στην περιοχή όπου βρέθηκε εγκαταλελειμμένο το αυτοκίνητο δρουν ισχυρές συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος που διαθέτουν πολιτικές διασυνδέσεις, αλλά και ένοπλες ομάδες που αποτελούνται συχνά από αστυνομικούς εκτός υπηρεσίας. Οι ομάδες αυτές εκβιάζουν κατοίκους και επιχειρηματίες ζητώντας χρήματα για να τους προσφέρουν προστασία έναντι των συμμοριών. Έχουν αποκτήσει τέτοια δύναμη που συχνά προσεταιρίζονται πολιτικούς στους οποίους υπόσχονται τις ψήφους ολόκληρων συνοικιών με αντάλλαγμα την ατιμωρησία τους.

Σχόλια