Το πραγματικό παίγνιο >> Συνεργασία Τόμσεν-Σόιμπλε-Μέρκελ παρά τα φαινόμενα

Αποτέλεσμα εικόνας για σόιμπλε τόμσεν

 Ο Πολ Τόμσεν ήταν και είναι σε στενή συνεργασία με τον κ. Σόιμπλε και ουσιαστικά έχουν κοινή στρατηγική για την Ελλάδα, άσχετα εάν αυτό δεν φαίνεται. Επίσης ο κ. Τόμσεν θεωρείται και το «golden boy» της Άνγκελα Μέρκελ και όταν επισκέπτεται το Βερολίνο (κάτι που γίνεται πολύ πιο συχνά απ' ό,τι πιστεύουμε), πρώτα θα συναντηθεί με την καγκελάριο και μετά με τον κ. Σόιμπλε. Η καγκελάριος που θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον Αλέξη Τσίπρα αναμένεται (σύμφωνα με γερμανικές πηγές) να δώσει έμφαση στο προσφυγικό και το κυπριακό και για το θέμα του ΔΝΤ να παραπέμψει τον έλληνα πρωθυπουργό στο Eurogroup...

 Η Αθήνα δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα του περασμένου Φεβρουαρίου, γιατί στο τέλος, με κάποιο τρόπο, Γερμανία και ΔΝΤ θα τα βρουν. Είτε με χαμηλή χρηματοδότηση από πλευράς ΔΝΤ, είτε με ρόλο ενισχυμένου συμβούλου μέχρι και μετά τις γερμανικές εκλογές. Βεβαίως,'οπως μευαδίδει το euro2day,  υπάρχει και το περιβόητο «non paper», όπου ομάδα τεχνοκρατών του Ταμείου συστήνουν την έξοδό του από την Ελλάδα, καθώς το πρόγραμμα χρειάζεται κούρεμα χρέους για να σταθεί, κάτι που δεν θα περάσει από την ΕΕ.

 Ο κ. Σόιμπλε είναι ικανός να επιχειρήσει να σύρει τη διαπραγμάτευση μέχρι και τον Ιούνιο, «ταπεινώνοντας» την Ελλάδα και χρησιμοποιώντας την εξέλιξη αυτή υπέρ του εν μέσω της γερμανικής προεκλογικής εκστρατείας, αφού θα κληθούμε να νομοθετήσουμε τουλάχιστον περίγραμμα μέτρων για το 2019-2010.

Άλλη πηγή της Ευρωζώνης αναφέρει ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες των διαπραγματεύσεων, οι θεσμοί της ΕΕ και το ΔΝΤ δεν έχουν σημαντικές αποκλίσεις σε μια σειρά από μέτρα. Οι κοινωνικές παροχές του κ. Τσίπρα βρίσκουν σύμφωνη την Κομισιόν, όμως είναι το Eurogroup αυτό που αποφασίζει.

Η  Γερμανία είναι αυτή που επιμένει σε 10ετή πλεονάσματα του 3,5%, ότι η ΕΕ παραδέχεται ότι είναι δύσκολο για οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει τώρα συγκεκριμένα μέτρα, αλλά και από την άλλη υπάρχουν χώρες που προκειμένου να κρατήσουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα θα πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Σχόλια