Του κουτρούλη ο γάμος στις τράπεζες >> Μεγάλες ουρές για ΕΚΑΣ και έκτακτο βοήθημα


Ουρές για το κουτσουρεμένο ΕΚΑΣ και το «επίδομα Τσίπρα»

Μεγάλη κίνηση από την προσέλευση των συνταξιούχων που πηγαίνουν στις τράπεζες προκειμένου να λάβουν το ΕΚΑΣ και το έκτακτο βοήθημα της κυβέρνησης σημειώνεται από το πρωί της Πέμπτης.

Σημειώνεται πως πολλά άτομα, μη γνωρίζοντας τα κριτήρια, προσέρχονται στις τράπεζες προκειμένου να μάθουν αν δικαιούνται τα παραπάνω βοηθήματα.

Το έκτακτο επίδομα αφορά συνταξιούχους με σύνταξη κάτω των 850 ευρώ.




Οι χαμηλοσυνταξιούχοι κόντευαν να πάθουν αποπληξία όταν διαπίστωσαν ότι κόπηκε στη μέση το επίδομά τους. Ωστόσο οι περισσότεροι «παρηγορήθηκαν» με το εφάπαξ βοήθημα, καθώς τη μερίδα του λέοντος της έκτακτης ενίσχυσης θα πάρουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν ολοσχερώς το ΕΚΑΣ ή πήραν το μισό. Έχασαν δηλαδή 115 ευρώ και πήραν τουλάχιστον 300.
Μόνο που το βοήθημα δόθηκε μόνο μια φορά ενώ η απώλεια για τους χαμένους του επιδόματος φτάνει έως 1.380 ευρώ ετησίως.

Τα νέα ποσά του επιδόματος είναι: α) 28,75 από 57,50 ευρώ β) 57,50 από  115 ευρώ  γ) 86,25 από 172,50 ευρώ και δ)  115 ευρώ από 230 ευρώ μηνιαίως.

Το εφάπαξ βοήθημα κυμαίνεται από 300 έως 700 ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας το τελικό κονδύλι είναι υψηλότερο από 617 εκατ. και ανέρχεται σε 729 εκατ. καθώς διαπιστώθηκε ότι οι δικαιούχοι ήταν περισσότεροι ενώ συμπεριλήφθησαν και όσοι θα καταστούν συνταξιούχοι (θα εισπράξουν την πρώτη σύνταξη) τον Ιανουάριο.


Με λίγες ημέρες καθυστέρηση θα λάβουν το βοήθημα χιλιάδες δικαιούχοι, κυρίως συνταξιούχοι του ΟΓΑ που λαμβάνουν τις συντάξεις με το ταχυδρομείο (σήμερα ο αριθμός των συνταξιούχων που περιμένουν παραδοσιακά κάθε μήνα τον ταχυδρόμο ανέρχεται σε 400.000).

Σχόλια