Σύσσωμος ο γερμανικός Τύπος >> Οι Έλληνες άφησαν τον Αφγανό να τους ξεφύγει

«Οι Έλληνες άφησαν τον Αφγανό να τους ξεφύγει», καταγγέλλει σύσσωμος ο γερμανικός Τύπος

Είχε καταδικαστεί στην Ελλάδα, όμως δεν εξέτισε την ποινή του κι έφτασε στην Γερμανία ως πρόσφυγας για να σκοτώσει την 19χρονη κοπέλα, σημειώνουν οι εφημερίδες

Για κραυγαλέα αποτυχία των ελληνικών αρχών κάνει λόγο ο γερμανικός Τύπος επικαλούμενος Γερμανούς εμπειρογνώμονες, μετά την επιβεβαίωση ότι ο δολοφόνος της άτυχης Γερμανίδας φοιτήτριας Ιατρικής στο Φράιμπουργκ είναι ο ίδιος άνδρας που είχε καταδικαστεί στη χώρα μας το 2013 ωστόσο, αφέθηκε ελεύθερος προτού εκτίσει την ποινή του!

Για σκάνδαλο πίσω από τον φερόμενο δολοφόνο του Φράιμπουργκ κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα "Bild" υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι πίσω από το έγκλημα, βρίσκεται η αποτυχία των ελληνικών αρχών. Σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας το οποίο αναπαράγουν πολλά γερμανικά ΜΜΕ, ο δημοσιογράφος προβάλλει το ερώτημα: "Πώς ο Αφγανός έφθασε στη Γερμανία;", με την απάντηση να ακολουθεί: "Οι Έλληνες άφησαν εύκολα τον Χουσείν να τους ξεφύγει".

"Η κραυγαλέα αποτυχία των ελληνικών αρχών εξασφαλίζει τον τρόμο στη Γερμανία", γράφει την ίδια ώρα το γερμανικό περιοδικό "Focus".

Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων "DPA", ο Αφγανός άνδρας είχε καταχωρηθεί ως ύποπτος στο εσωτερικό της χώρας όχι όμως και ως καταζητούμενος στο εξωτερικό. "Ούτε η Ιντερπόλ, ούτε και το Σύστημα Πληροφόρησης Σένγκεν (SIS) είχαν ειδοποιηθεί, παρόλο που ο ίδιος άφησε την Ελλάδα λίγο μετά την αποφυλάκισή του", όπως επισημαίνει η εφημερίδα "Bild" επικαλούμενη το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας. 

Για το γερμανικό περιοδικό "Focus" που επικαλείται δημοσίευμα της "Bild", το Σώμα Ιατροδικαστών της Γερμανίας (BDK ) κάνει λόγο για "κραυγαλέα αποτυχία" των ελληνικών αρχών. "Αν οι Έλληνες τον είχαν "διαφημίσει" στο εξωτερικό, θα τον είχαμε προσέξει", δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος του BDK, Αντρέ Σουλτς στην γερμανική εφημερίδα.

Ακόμη και το στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Burkhard Lischka, επέκρινε τη συμπεριφορά των ελληνικών αρχών: "Από τα γεγονότα προκύπτει κατά κύριο λόγο το ερώτημα γιατί ενώ είχε καταδικαστεί για σοβαρό αδίκημα ο δράστης αφέθηκε ελεύθερος μετά από ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια, εγκατέλειψε τη χώρα", επισημαίνει στην εφημερίδα "Rheinische Post". 

Η "Suddeutsche Zeitung" σημειώνει ότι o νεαρός Αφγανός που φέρεται να σκότωσε τη φοιτήτρια στο Φράιμπουργκ δεν έχει λευκό ποινικό μητρώο. "Πριν από περίπου τρία χρόνια καταδικάστηκε σε φυλάκιση δέκα χρόνων για απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον μιας νεαρής γυναίκας στην Ελλάδα. Τώρα δεν είναι πλέον ανήλικος". Σύμφωνα με πληροφορίες της Süddeutsche Zeitung, η ελληνική αστυνομία συνέκρινε τα δακτυλικά αποτυπώματα των δυο περιπτώσεων και διαπίστωσε πως πρόκειται για τον ίδιο. "Πώς στάθηκε όμως δυνατόν να μην εντοπιστεί; Απέτυχε το σύστημα υποδοχής προσφύγων;", διερωτάται η εφημερίδα και συνεχίζει: "Ο νεαρός άντρας ήρθε σε μια εποχή που οι αρχές βρίσκονταν στα όριά τους. Το φθινόπωρο του 2015 οι προσφυγικές ροές έφθασαν στο πιο υψηλό σημείο. Για το λόγο αυτό οι πρόσφυγες δεν μπορούσαν να καταγραφούν όπως προβλεπόταν".

Η "Suddeutsche Zeitung" ωστόσο, επισημαίνει: "Στην περίπτωση του Χουσεΐν τα πράγματα ήταν διαφορετικά, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με αυτό πάρθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα και αποθηκεύτηκαν στην τράπεζα δεδομένων Eurodac. Εκεί καταχωρούνται όλοι οι αιτούντες άσυλο. Τα κράτη της ΕΕ υποχρεούνται σε αυτή τη διαδικασία ώστε να παρεμποδίζεται το ενδεχόμενο οι πρόσφυγες να καταγράφονται ταυτόχρονα σε περισσότερα κράτη και να καταθέτουν αιτήσεις ασύλου. Εάν υπήρχε κάποια καταχώρηση ήδη από τις ελληνικές αρχές παραμένει αδιευκρίνιστο. Το Eurodac, σύμφωνα με εκτιμήσεις παρατηρητών στην Ελλάδα, δεν ήταν πλήρως σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2013 όταν ο Αφγανός κατέθεσε αίτηση ασύλου. Οι Γερμανοί αστυνομικοί συνέκριναν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών τις τράπεζες δεδομένων της Interpol και του συστήματος Σένγκεν και δεν βρήκαν τίποτα. Για το λόγο αυτό ο νεαρός καταχωρήθηκε στην τράπεζα δεδομένων για ασυνόδευτους ανήλικους".

Σχόλια