Πούτιν > Θα περιμένουμε να δούμε την πολιτική του Τραμπ πριν κάνουμε απελάσεις Αμερικανών...




Δεν θα προβεί σε απελάσεις Αμερικανών διπλωματούχων η Ρωσία, όπως ανακοίνωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος απέρριψε τις προτάσεις Λαβρόφ για αντίποινα στην απέλασε 35 Ρώσων διπλωματών από τις ΗΠΑ και δήλωσε ότι αναμένει τις πρώτες κινήσεις του νέου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

«Δεν θα απελάσουμε κανέναν», δήλωσε ο Πούτιν σε ανακοίνωση. Η Ρωσία επιφυλάσσεται πάντως «του δικαιώματός της να προχωρήσει σε αντίποινα» και «θα αποκαταστήσει τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις ανάλογα με το ποια θα είναι η πολιτική του εκλεγμένου

Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ», διευκρίνισε ο Πούτιν.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας είχε προτείνει την απέλαση 35 Αμερικανών διπλωματών και το κλείσιμο δύο αμερικανικών εγκαταστάσεων στη Ρωσία.

Όπως είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ θα πρέπει να απελαθούν 31 διπλωμάτες από την αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα και τέσσερις υπάλληλοι του αμερικανικού προξενείου στην Αγία Πετρούπολη, ενώ θα τους απαγορευθεί η χρήση μιας αποθήκης στη Μόσχα και μιας εξοχικής κατοικίας στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας.

Η πρόταση του Σεργκέι Λαβρόφ ήρθε μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να απελαθούν 35 Ρώσοι διπλωμάτες και να κλείσουν και δύο ρωσικές κτιριακές εγκαταστάσεις σε Νέα Υόρκη και Μέριλαντ.

Οι Ρώσοι διπλωμάτες κηρύχθηκαν «ανεπιθύμητα πρόσωπα» (personae non gratae), διότι σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές ανήκουν στις ρωσικές υπηρεσίες κατασκοπίας και ευθύνονται για τις κυβερνοεπιθέσεις ενατίον του Δημοκρατικου Κόμματος στη διάρκεια των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ, αλλοιώνοντας το αποτέλεσμά τους.

Επίσης, αναφέρθηκε ότι οι απελάσεις των Ρώσων διπλωματικών υπαλλήλων είναι αντίποινα για σειρά παρενοχλήσεων εναντίον Αμερικανών διπλωματών στη Μόσχα.

Κρεμλίνο: «Θα απαντήσουμε κατάλληλα»

Η ρωσική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα απαντήσει κατάλληλα στις αμερικανικές κυρώσεις, καθώς βλάπτουν τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Ρωσου προέδρου, Ντμίτρι Πέσκοφ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν «θα δώσει εντολή για τα κατάλληλα αντίποινα» στις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον των Ρώσων διπλωματών.

Ταυτόχρονα αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα των μέτρων της κυβέρνησης Ομπάμα, δεδομένου, όπως είπε, ότι αλλάζει η κυβέρνηση της χώρας σε τρεις εβδομάδες.

FBI: «Ιδού τα στοιχεία»

Οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας έδωσαν σήμερα στο φως της δημοσιότητας έκθεση 13 σελίδων στην οποία όπως αναφέρουν υπάρχουν όλες οι αποδείξεις ότι η Ρωσία προσπάθησε να αναμιχθεί στην εκλογική διαδικασία με κυβερνοεπιθέσεις εναντίον πολιτικών κομμάτων και ηλεκτρονικών διευθύνσεων.

Στην έκθεση, την οποία υπογράφουν το Τμήμα Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) και το FBI, αναφέρεται σαφώς ότι κυβερνοεπιθέσεις εναντίον της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος συνδέεται σαφώς με ρωσικές πολιτικές και στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, τις FSB και GRU.

Προϊόν αυτών των επιθέσεων ήταν, όπως αναφέρεται, και η διαρροή στη δημοσιότητα των κλεμμένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που οδήγησαν σε παραίτηση την Ντέμπι Βάισερμαν Σουλτς, διότι είχε εκφράσει τη στήριξή της στη Χίλαρι Κλίντον.
FBI
FBI Dreamstime
Ειδικότερα, γράφει ότι αυτές οι υπηρεσίες ήδη απότα μέσα του 2015 έχουν εμπλακεί σε «μια διαρκή εκστρατεία κυβερνοεπιθέσεων εναντίον της κυβέρνησης των ΗΠΑ και των Αμερικανών πολιτών».

Επίσης ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις «(οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες) μεταμφιέζονταν σε τρίτα πρόσωπα, κρύβονταν πίσω από πλαστά διαδικτυακά προφίλ με σκοπό να παραπλανήσουν τα θύματά τους από την πραγματική πηγή της επίθεσης που δέχονταν».

Οι συγγραφείς της έκθεσης υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία αυτά δεν είναι νέα, αλλά για λόγους εθνικής ασφάλειας ήταν αδύνατον να δημοσιοποιηθούν νωρίτερα διότι θα εξέθεταν τις κυβερνητικές μεθόδους αλλά και την πολιτικη απορρήτου που ακολουθείται σε τέτοιες υποθέσεις.

Η αντίδραση Τραμπ

Ήπια ήταν η πρώτη αντίδραση του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που αναλαμβάνει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου το βράδυ της Πέμπτης, μετά την ανακοίνωση της απέλασης, ήταν ότι για τις ΗΠΑ «ήρθε η ώρα να προχωρήσουν σε μεγαλύτερα και καλύτερα πράγματα», επί της ουσίας υποβαθμίζοντας την υπόθεση.

Ωστόσο, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του FBI, δήλωσε ότι θα έχει συνάντηση με τους υπεύθυνους των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, την επόμενη εβδομάδα.

«Για το συμφέρον της χώρας μας και του λαού μας, θα συναντηθώ με τους υπεύθυνους των υπηρεσιών πληροφοριών την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να έχω ενημέρωση σχετικά με τα γεγονότα», είπε αναφερόμενος στην κατάσταση που διαμορφώθηκε προκαλώντας διπλωματική ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας.

Άλλωστε, ήδη έχει κατηγορηθεί ότι «επαινεί υπερβολικά» τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι διάκειται φιλικά προς τη Ρωσία και ότι ίσως ωφελήθηκε από τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις, πράγμα που ο ίδιος κατηγορηματικά αρνείται.


Από την άλλη πλευρά, υψηλόβαθμα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έχουν εκφράσει οργή για την υπόθεση, ειδικότερα διότι όπως λένε η ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές συνδέεται και με την εκλογική νίκη του δικού τους υποψηφίου.

Σχόλια