Μετά την ελληνική δήλωση... μεταμέλειας για τον «μποναμά» Τσίπρα, ξεπαγώνουν τα μέτρα για το χρέος

Αποτέλεσμα εικόνας για ντάισελμπλουμ

Οι συνομιλίες με την Ελλάδα θα ξαναρχίσουν, διαμηνύει ο επικεφαλής του Eurogroup, τονίζοντας ότι ο ESM επανεκκίνησε τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για το χρέος, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν τον Ιανουάριο - Μαξίμου: Δικαίωση των κυβερνητικών επιλογών - Άδωνις: Να δούμε και τι λέει η επιστολή Τσακαλώτου

Ως «χριστουγεννιάτικο δώρο» στην κυβέρνηση Τσίπρα αντιμετωπίζεται ήδη η ανακοίνωση που εξέδωσε μόλις πριν από λίγη ώρα ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που είχαν αποφασιστεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στις 5 Δεκεμβρίου.

Οι συνομιλίες με την Ελλάδα για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα ξαναρχίσουν, ανέφερε συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του από το Άμστερνταμ, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ξανάρχισε τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, συμπλήρωσε.

Όπως επιβεβαίωσε ο Ολλανδός υπουργός, οι θεσμοί έλαβαν την επιστολή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση επαναλαμβάνει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις.

«Είμαι ευτυχής που συμπεραίνω ότι ανοίξαμε τον δρόμο (...) για να προχωρήσουμε με τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που θα γίνουν τον Ιανουάριο» αναφέρεται στην ανακοίνωση του προέδρου του Eurogroup.

Άγνωστο είναι ωστόσο, τουλάχιστον προς το παρόν, ποιες δεσμεύσεις περιλαμβάνει η επιστολή Τσακαλώτου -και, πιο συγκεκριμένα, εάν δεσμεύεται για «κούρεμα» συντάξεων, σε περίπτωση που το έκτακτο βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους «εκτροχιάσει» τα δημοσιονομικλά αποτελέσματα του 2016.

Μαξίμου: Δικαίωση των κυβερνητικών επιλογών

Το «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμών μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, που ανακοίνωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, αποτελεί την αναμενόμενη δικαίωση των κυβερνητικών επιλογών να στηριχτούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και, με το «πάγωμα» του ΦΠΑ, οι κάτοικοι των νησιών που δέχονται προσφυγικές ροές, ήταν η πρώτη αντίδραση από κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο μόνος που σήμερα δεν χαίρεται είναι ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έσπευσε να ταυτιστεί και στη Βουλή με τις πιο τιμωρητικές πτέρυγες των δανειστών, προσέθεταν οι ίδιες πηγές. 

Σχόλια