Νεκρός στο Μιλάνο ο ύποπτος της επίθεσης στο Βερολίνο






Νεκρός από πυρά της αστυνομίας στο Μιλάνο έπεσε ο Τυνήσιος ύποπτος για την επίθεση στην αγορά του Βερολίνου, Ανις Αμρι, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές ασφαλείας της Ιταλίας.

Μάλιστα όπως έγινε γνωστό ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου χωρίς ωστόσο να έχουν δοθεί στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες.

Λίγα λεπτά νωρίτερα η αστυνομία της Δανίας είχε ανακοινώσει ότι η περιγραφή του Τυνήσιου υπόπτου για την επίθεση με φορτηγό σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου ταιριάζει με έναν άνδρα, ο οποίος εθεάθη στο Άαλμποργκ της Δανίας.

Μάλιστα στον λογαριασμό της στο Twitter η αστυνομία προειδοποίησε τους κατοίκους να απομακρυνθούν από την περιοχή καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση.

Σημειώνεται πως ο ύποπτος Τυνήσιος είχε περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια σε ιταλική φυλακή, και είχε ζήσει στη χώρα. Θεωρείται επομένως πιθανό να προσπαθούσε να αναζητήσει καταφύγιο σε γνώριμα γι' αυτόν εδάφη και ίσως παλιούς φίλους. Σε μια τέτοια περίπτωση, επισημαίνεται πως μπόρεσε να διασχίσει ανενόχλητος τη μισή Ευρώπη, από τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης, όταν η παρουσία του καταγράφηκε για τελευταία φορά στο Βερολίνο και ενώ στο διάστημα αυτό βρισκόταν στο κατόπι του σύσσωμη η γερμανική και η ευρωπαϊκή αστυνομία.

Νωρίτερα, οι πληροφορίες ανέφεραν πως εθεάθη στο Άλμποργκ της Δανίας. Η αστυνομία συστήνει στους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή Ετέρνιτεν της πόλης και αναμένεται να διεξαχθεί επιχείρηση για τον εντοπισμό του.


Ο 24χρονος Τυνήσιος Ανίζ Αμρί ήταν καταζητούμενος από την γερμανική αστυνομία και είχε επικηρυχθεί για 100.000 ευρώ. Την περασμένη Δευτέρα σκότωσε 12 ανθρώπους σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο, οδηγώντας ένα φορτηγό κατά πάνω τους. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως εθεάθη για τελευταία φορά σε τζαμί της πόλης τα ξημερώματα της Τρίτης, λίγες ώρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα.





«Θα σου κόψω το κεφάλι». Με αυτά τα λόγια φέρεται να απείλησε χριστιανό συγκρατούμενό του σε φυλακή της Σικελίας ο Τυνήσιος μακελάρης Άνις Άμρι, όπως αναφέρει ιταλική εφημερίδα.

Αιτία της ακραίας αυτής συμπεριφοράς του Άμρι, σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa, φέρεται να ήταν το ότι ο χριστιανός κρατούμενος δεν ήθελε να ακούσει τις επίμονες προτροπές του Άμρι να αλλαξοπιστήσει και να ασπασθεί τον ισλαμισμό.
Ο μακελάρης του Βερολίνου είχε απειλήσει στη φυλακή χριστιανό ότι θα του κόψει το κεφάλι Πρόκειται για στοιχεία, δηλαδή, που ενισχύουν τις υποψίες που εκφράζονται τις τελευταίες ώρες, ότι ο Τυνήσιος καταζητούμενος για την τρομοκρατική επίθεση του Βερολίνου μπορεί να είχε ταυτίσει την δράση του με τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό, ήδη την περίοδο κατά την οποία εξέτισε την ποινή του σε φυλακές της Κατάνης και του Παλέρμο, από το 2011, μέχρι 2015. 

Ο Άμρι καταδικάσθηκε από την ιταλική δικαιοσύνη για την πυρπόληση του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών της Λαμπεντούζα και για συμμετοχή σε ταραχές στις φυλακές της Σικελίας.

Σχόλια