Αθόρυβες τραγωδίες που δεν γίνονται πρωτοσέλιδα >> Κόβουν τη θεραπεία για την καρδιά λόγω του κόστους

Αποτέλεσμα εικόνας για θεραπεία για την καρδιά

«Πολύ υψηλό» ή «δυσβάσταχτο» χαρακτηρίζουν τέσσερις στους δέκα ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα το κόστος συμμετοχής στη φαρμακευτική τους αγωγή! Μάλιστα ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών που βρίσκονται υπό υπολιπιδαιμική αγωγή (13%) αναγκάζεται να τροποποιήσει ή να διακόψει τη φαρμακευτική αγωγή για την υψηλή χοληστερόλη, λόγω του υψηλού κόστους συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, η οποία έχει ήδη συμπεριλάβει περισσότερους από 60.000 ενήλικους εθελοντές. Αυτή τη χρονιά εξετάστηκαν 1.864 άτομα.

Συμπόσιο
Τα αποτελέσματα της έρευνας, καθώς και όλα τα νεότερα στοιχεία για την πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων, παρουσίασαν χθες διακεκριμένοι επιστήμονες με αφορμή το 20ό Συμπόσιο Αθηροσκλήρωσης & Συναφών Παραγόντων Κινδύνου, που διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, σε συνεργασία με την Α' Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών (16,17 Δεκεμβρίου).

Ο καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτριος Τούσουλης, αναφέρθηκε στις νέες ανακοινώσεις που έγιναν στο πρόσφατο συνέδριο της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρίας (American Heart Association) για τη σχέση ύπνου και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Όπως είπε, διάρκεια ύπνου λιγότερη από έξι και μεγαλύτερη από οκτώ ώρες το 24ωρο σχετίζεται με αυξημένη καρδιαγγειακή θνητότητα.

Ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» κ. Γεώργιος Ανδρικόπουλος αναφέρθηκε στην επίδραση της οικονομικής κρίσης στην υγεία των πολιτών. Το ποσοστό των ασθενών που χαρακτηρίζει «πολύ υψηλό» ή «δυσβάσταχτο» το κόστος συμμετοχής στην υπολιπιδαιμική φαρμακευτική αγωγή φτάνει το 39% όσων βρίσκονται σε φαρμακευτική αγωγή, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας κ. Κωνσταντίνος Τούτουζας τόνισε ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου στον κόσμο. Νέα στοιχεία δείχνουν ότι μειώνεται η επίπτωση των εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων στον γενικό πληθυσμό. Όμως, δύο νέες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν ανησυχητικά στοιχεία για τους νέους. Όσοι είναι κάτω από 50 ετών και καπνίζουν έχουν πάνω από οκτώ φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου, συγκριτικά με όσους δεν καπνίζουν.

Σχόλια