Πονηρός ο βλάχος >> Μια συνέπεια του μποναμά θα μπορούσε να είναι η αύξηση του ΑΕΠ

Αποτέλεσμα εικόνας για πονηρος βλαχος

Αυτό είναι αλήθεια διότι τα 617 εκατ. ευρώ που θα μπουν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων πριν τα Χριστούγεννα δημιουργούν κάποια νέα δεδομένα. Κι αυτό γιατί ένα σημαντικό κομμάτι θα ξοδευτεί για αγορές, τονώνοντας τις λιανικές πωλήσεις και γενικότερα την κατανάλωση.

Αναμφισβήτητα, κάποιοι δεν θα το ξοδέψουν γιατί δεν το έχουν ανάγκη. Ας μην ξεχνάμε πως ο μποναμάς δόθηκε χωρίς εισοδηματικά κριτήρια (Αν πχ ο συνταξιούχος έχει πλλά εισοδήματα από ακίνητα ή επιχειρήσεις κλπ).

Όμως, η μεγάλη πλειοψηφία θα το κάνει μέσα στις γιορτές, δηλαδή μέσα στο 2016. Επίσης, ένα μέρος από αυτό που θα ξοδευτεί θα πάει σε εισαγόμενα προϊόντα και επομένως θα πρέπει να αφαιρεθεί.

Είναι λογικό να υποθέσουμε πως το 50% περίπου του ποσού, δηλαδή κοντά στα 300 εκατ. ευρώ, θα ξοδευτεί σε μη εισαγόμενα προϊόντα.

Αν υποθέσουμε ότι ο πολλαπλασιαστής είναι ίσος με την μονάδα μπορούμε να μιλάμε για ισόποσο θετική επίπτωση στο ΑΕΠ το 4ο τρίμηνο. Επομένως, η αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Συμπέρασμα;

Οι πιθανότητες να προκύψει θετικό πρόσημο στο φετινό ΑΕΠ για πρώτη φορά από το 2014 έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά τον μποναμά.

Σχόλια