Επιστροφή στην εποχή των άκρατων πυρηνικών εξοπλισμών για τις δύο υπερδυνάμεις Ρωσία και ΗΠΑ;

Πούτιν και Τραμπ προαναγγέλλουν επιστροφή στην κούρσα των πυρηνικών



Βλαντίμιρ Πούτιν: «Αν ο Τραμπ με προσκαλέσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και βέβαια θα πάω»

Στην επιστροφή στην εποχή του άκρατων πυρηνικών εξοπλισμών προσανατολίζονται Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες, όπως προκύπτει από τις ξεχωριστές δηλώσεις, οι οποίες ωστόσο έγιναν σχεδόν ταυτόχρονα, τόσο του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, όσο και του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε πως η Ρωσία είναι «ισχυρότερη από κάθε επίδοξο εισβολέα» επειδή έχει εκσυγχρονίσει το πυρηνικό οπλοστάσιο της, και υποστήριξε πως η απόσυρση των ΗΠΑ το 2001 από τη Συνθήκη Βαλλιστικών Πυραύλων (ΑΒΜ) του 1972 «δημιούργησε τις προϋποθέσεις για μια νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών. Προσέθεσε ωστόσο πως η Ρωσία δεν πρόκειται να ξοδέψει πόρους για μια κούρσα εξοπλισμών που δεν μπορεί να αντέξει. 

«Δεν αποτελεί μυστικό ότι έχουμε εργαστεί σκληρά για να βελτιώσουμε τις πυραυλικές μας δυνάμεις, δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της μεγάλης ετήσιας συνέντευξής του. «Αν κάποιος ξεκίνησε μια κούρσα εξοπλισμών δεν είμαστε εμείς» είπε. 

Ο ρώσος ηγέτης υποβάθμισε τις τελευταίες αναφορές του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να ενισχύσει και να επεκτείνει το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο, λέγοντας πως δεν αποτελεί «κάτι ιδιαίτερο». Εξάλλου, όπως σχολίασε, τα ίδια έλεγε ο Τραμπ και προεκλογικά. 

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, o Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε επίσης σε μία διαφαινόμενη κούρσα πυρηνικών όπλων και μιλώντας στο MSNBC δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ας γίνει λοιπόν μία κούρσα εξοπλισμών. Θα τους ξεπεράσουμε όλους και θα επικρατήσουμε όλων». 

Μία ανάρτηση του Τραμπ την Πέμπτη στο Twitter άναψε φωτιές, καθώς ανέφερε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ενισχύσουν αλλά και να διευρύνουν την πυρηνική τους ισχύ μέχρι που ο κόσμος να έλθει στα λογικά του σχετικά με πυρηνικά». 

 Donald J. Trump 
The United States must greatly strengthen and expand its nuclear capability until such time as the world comes to its senses regarding nukes


Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου, απέφυγε να δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις, ούτε κατέστη σαφές αν το σχόλιό του αυτό ήταν η αιτία που προκάλεσε την ανάλογη τοποθέτηση του Βλαντιμίρ Πούτιν για ενίσχυση των ρωσικών πυρηνικών ικανοτήτων. 

Ο εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τραμπ, Σον Σπάισερ,  έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως δεν θα υπάρξει κούρσα εξοπλισμών, επειδή ο νέος πρόεδρος θα αποτρέψει τις άλλες χώρες που προσπαθούν να ενισχύσουν το πυρηνικό οπλοστάσιό τους, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Σε αντίθεση πάντως με την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, Πούτιν και Τραμπ φαίνεται να μιλούν την ίδια γλώσσα, δείχνοντας πολιτική κατανόηση ο ένας στις θέσεις του άλλου. «Κανείς δεν πίστευε στη νίκη του εκτός από εμάς» είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ακολουθώντας στα χνάρια του αμερικανού μεγιστάνα που έχει μιλήσει θετικά για τον ρώσο πρόεδρο. 

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε εξάλλου, κατά τη συνέντευξή του, πως αναμένει οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας θα επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα και είναι έτοιμος να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες αν ο Ντόναλντ Τραμπ τον προσκαλέσει. «Αν ο Τραμπ με προσκαλέσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και βέβαια θα πάω» δήλωσε.

Άλλωστε ο ρώσος πρόεδρος απέστειλε προ ημερών επιστολή στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, για να εκφράσει την ελπίδα του για αποκατάσταση της διμερούς συνεργασίας Ρωσίας–ΗΠΑ και την αναβάθμιση της σε ένα «νέο επίπεδο». 

Ο Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά του, απάντησε στην επιστολή αυτή με δημόσια ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε πως ελπίζει οι δύο χώρες να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, παρά «να χρειαστεί να ακολουθήσουν μια διαφορετική οδό».

Σχόλια