Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της δολοφονίας του Ρώσου πρεσβευτή >> Πληροφορίες ότι είναι μέλος του κινήματος Γκιουλέν

Αποτέλεσμα εικόνας για ρωσος πρεσβευτης

Με βάση πηγές των τουρκικών μέσω ο επιτιθέμενος είχε εισέλθει στην γκαλερί με αστυνομική ταυτότητα και συμμετείχε ως μέλος της αστυνομικής φρουράς, ενώ ο τουρκικός Τύπος μεταδίδει την πληροφορία ότι ο δράστης είναι στέλεχος των Ειδικών Δυνάμεων της Αστυνομίας της Άγκυρας. Τα μέσα ενημέρωσης τον κατονόμασαν ως Μεβλούτ Μερτ Αϊντίντας, γεννηθέντα το 1994 στο Αϊδίνη της Τουρκίας. Η μητέρα του και η αδελφή του φέρονται να έχουν συλληφθεί στο Αϊδίνη.


Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AP ανέφερε ότι ο δράστης φώναξε «Αλλάχου Άκμπαρ» και πυροβόλησε τουλάχιστον οκτώ φορές. Ο δημοσιογράφος της Hurriyet, Χασίμ Κιλίτς ανέφερε στο γαλλικό πρακτορείο AFP ότι ο ένοπλος άνδρας «είπε κάτι για το Χαλέπι και περί εκδίκησης». Το CNN Turk μετέδωσε ότι από το σημείο της επίθεσης ακούστηκαν περισσότεροι πυροβολισμοί, αλλά σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters, η ρήψη πυρών έχει πλέον σταματήσει. Το τουρκικό δίκτυο NTV μετάδωσε ότι ο δράστης πυροβολήθηκε θανάσιμα από την τουρκική αστυνομία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σχολίασε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές. Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν ενημερώνεται για το συμβάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε πριν από λίγο με τον Ρώσο ομόλογό του και τον ενημέρωσε με τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη. Ορισμένα φιλοκυβερνητικά μέσα μεταδίδουν την  πληροφορία ότι ο δράστης είναι μέλος του κινήματος Γκιουλέν. Ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας υποστήριξε ότι υπάρχουν «πολύ ισχυρά σημάδια» ότι ο ένοπλος συνδεόταν με το δίκτυο του ισλαμιστή κληρικού, που βρίσκεται αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, θεωρείται από τις τουρκικές αρχές ιθύνοντας νους του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και του οποίου η έκδοση αποτελεί μόνιμο αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης.

Αποτέλεσμα εικόνας για ρωσος πρεσβευτης

Σχόλια