Τρόμος στο Βερολίνο >> Φορτηγό έπεσε σε πλήθος σε χριστουγεννιάτικη αγορά

Τρόμος στο Βερολίνο: Φορτηγό έπεσε σε πλήθος σε χριστουγεννιάτικη αγορά

"Συναγερμός" έχει σημάνει στο Βερολίνο, καθώς φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος ανθρώπων που ήταν συγκεντρωμένοι σε χριστουγεννιάτικη αγορά, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια. Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Βερολίνου έκανε λόγο για εννέα νεκρούς και τουλάχιστον 50 τραυματίες.



Η αστυνομία ανακοίνωσε επίσης ότι προχώρησε στη σύλληψη ενός προσώπου, το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι είναι ο οδηγός χωρίς, ωστόσο, να έχει επιβεβαιωθεί. Ένα άλλο πρόσωπο που επέβαινε στο φορτηγό, είναι νεκρό.
Φόβοι για τρομοκρατική ενέργεια
Το περιστατικό συνέβη κοντά στην πλατεία Breitscheidplatz στο Charlottenburg, περιοχή του δυτικού Βερολίνου. Το φορτηγό καβάλησε το πεζοδρόμιο, τραυματίζοντας πεζούς και στη συνέχεια επέστρεψε στο δρόμο όπου σταμάτησε.
Ξένα μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα την αστυνομία του Βερολίνου, αναφέρουν ότι το φορτηγό είχε πινακίδες Πολωνίας και ανήκε σε πολωνική εταιρεία. Η εταιρεία δήλωσε ότι το φορτηγό έφυγε από την Πολωνία το μεσημέρι με κατεύθυνση το Βερολίνο, ενώ συμπλήρωσε πως έχασε την επαφή με τον οδηγό στις 4 το απόγευμα.
Τα γερμανικά μέσα, επικαλούμενα αστυνομικές πηγές, σημειώνουν πως οι πρώτες ενδείξεις παραπέμπουν σε επίθεση, χωρίς ωστόσο να έχει εκφραστεί επίσημη εκτίμηση για το εάν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια ή ατύχημα. Η ίδια αβεβαιότητα εκφράζεται και από το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών.
Η αστυνομία ερευνά, πάντως, τη σύγκρουση ως τρομοκρατική ενέργεια, ανέφερε αξιωματούχος των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών. Στο μεταξύ, "ξεφυτρώνουν" δημοσιεύματα, όπως αυτό των Washington Times, που θέλουν το Ισλαμικό Κράτος να αναλαμβάνει την ευθύνη.

Σοκ και πένθος στο Βερολίνο
"Άκουσα έναν μεγάλο θόρυβο και κατευθύνθηκα προς τη χριστουγεννιάτικη αγορά και είδα χάος... και πολλούς τραυματίες", είπε ο Jan Hollitzer, αρχισυντάκτης της Berliner Morgenpost. Μάλιστα, μάρτυρες σημείωναν πως δεν έμοιαζε με ατύχημα, καθώς το φορτηγό κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα, χωρίς να επιβραδύνει όσο πλησίαζε προς το πλήθος. 
Στην περιοχή, έχουν συγκεντρωθεί ασθενοφόρα, τα οποία και βοηθούν τους τραυματίες, ενώ η αστυνομία του Βερολίνου έχει ζητήσει από τους κατοίκους να παραμένουν στα σπίτια τους.
Το περιστατικό "ξυπνάει" μνήμες από την επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας, τον Ιούλιο, όταν ένα φορτηγό έπεσε σε πλήθος ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί για τους εορτασμούς της Ημέρας της Βαστίλης, σκοτώνοντας 86 ανθρώπους. Την ευθύνη για την επίθεση είχε αναλάβει, τότε, το Ισλαμικό Κράτος.



Σοκαρισμένος δήλωσε ο δήμαρχος του Βερολίνου, Michael Müller. Όπως ανέφερε, η αστυνομία έχει την υπόθεση υπό τον έλεγχό της, τονίζοντας: "Αυτό, του οποίου γινόμαστε μάρτυρες εδώ είναι δραματικό. Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειές τους, οι οποίοι πενθούν για τους νεκρούς και τους τραυματίες".
Εν τω μεταξύ, η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel ενημερώθηκε για την επίθεση, δήλωσε ο εκπρόσωπός της Steffen Seibert. Η Merkel "πενθεί" για τα θύματα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας.
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Thomas de Maizière σημείωσε: "Οι σκέψεις μου είναι με τους συγγενείς των θυμάτων και εκείνων που τραυματίστηκαν σε αυτό το τρομερό συμβάν. Είμαι σε συνεχή επικοινωνία με τις δυνάμεις ασφαλείας στο Βερολίνο και τους έχουμε παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια από πλευράς της ομοσπονδιακής αστυνομίας".



Σχόλια