Τούρκοι > Δ.Χριστόφιας: Υπήρχε ανθρώπινο χέρι στην έκρηξη στο Μαρί

Δ.Χριστόφιας: Υπήρχε ανθρώπινο χέρι στην έκρηξη στο Μαρί




Τη θέση ότι η φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί της Κύπρου, τον Ιούλιο του 2011, δεν ήταν τυχαία, εκφράζει ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει ο Φιλελεύθερος, υποστηρίζοντας ότι ειδικός του ανέλυσε «τεκμηριωμένα την άποψη ότι δεν μπορεί στις 4 το πρωί να γίνει τυχαία έκρηξη και να ανάψει φωτιά».

«Τριακόσιοι βαθμοί χρειάζονται για να καεί η πυρίτιδα. Το πρωί η ώρα 4 με την παραθαλάσσια ομίχλη και υγρασία, δεν μπορεί. Αυτό είπαν και ειδικοί για τα όπλα στην Αθήνα» υποστήριξε ο κ. Χριστόφιας.

«Ένας άνθρωπος ειδικός για αυτά τα ζητήματα είπε ότι το περιστατικό δεν ήταν τυχαίο. Θεωρεί ότι υπάρχει ανθρώπινο χέρι. Η πρώτη μου επαφή μαζί του ήταν μετά την τοποθέτησή του στο τηλεοπτικό πρόγραμμα της κ. Λουπέσκου μετά το Μαρί. Γνωριστήκαμε και μου ανέλυσε τεκμηριωμένα την άποψη ότι δεν μπορεί στις 4 το πρωί να γίνει τυχαία έκρηξη και να ανάψει φωτιά» ανέφερε.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος του που δεν είπε εξ αρχής ότι είναι ξένος δάκτυλος. «Το λάθος είναι ότι στις πρώτες μου αντιδράσεις μίλησα για ατύχημα, έπρεπε να αφήσω να αιωρείται έστω μια αιχμή» δήλωσε.

Στις 11 Ιουλίου 2011 σημειώθηκε έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στο Μαρί, η οποία βρίσκεται στο Ζύγι, 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Λεμεσού και πολύ κοντά στο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Βασιλικού. Από την έκρηξη έχασαν την ζωή τους 13 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 62, ένας εκ των οποίων πολύ σοβαρά.

Η έκρηξη προκλήθηκε όταν η πυρκαγιά, που προκλήθηκε νωρίτερα, έφθασε στις 5.40 το πρωί στα 98 εμπορευματοκιβώτια με όπλα και πυρίτιδα, που ήταν αποθηκευμένα στη βάση. Το φορτίο είχε κατασχεθεί το 2009 από ρωσικό πλοίο, το οποίο τα είχε παραλάβει τα όπλα στο Ιράν και κατευθυνόταν στη Συρία.

Μετά την έκρηξη πολλοί κάτοικοι της Κύπρου έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εξαιτίας της πλήρους καταστροφής του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού του Βασιλικού.

Σχόλια