Εορταστικές εκδηλώσεις στην Αθήνα > Τι επιλογές έχουμε για παραμονή και ανήμερα Πρωτοχρονιάς

Αποτέλεσμα εικόνας για εορταστικη αθηνα

Το 2016 φεύγει σε μερικές ώρες και όλοι νοιώθουμε την ανάγκη για λίγη παραπάνω θετική ενέργεια, διασκέδαση, και παρέα. Λίγο πριν υποδεχτούμε το 2017 δείτε παρακάτω κάποιες προτάσεις που θα σας βάλουν για τα καλά στο εορταστικό κλίμα.


Ας ξεκινήσουμε με τις πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος:



Χριστουγεννιάτικες και Πρωτοχρονιάτικες αναγνώσεις

29, 30, 31 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου, 10.00 -12.00 & 17.00-19.00 |ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΒΕ

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) ετοιμάζεται να μετακομίσει στο νέο της κτίριο και προετοιμάζει τους επισκέπτες της με αναγνώσεις βιβλίων κατά την περίοδο των χριστουγεννιάτικων γιορτών. Συγγραφείς, ηθοποιοί και άλλοι καλλιτέχνες, επιλέγουν από τη συλλογή της ΕΒΕ χριστουγεννιάτικες ιστορίες απ’ όλο τον κόσμο και τις διαβάζουν σε παιδιά κάθε ηλικίας. Για το αναλυτικό πρόγραμμα κάθε ημέρας επισκεφθείτε το  www.snfcc.org/events.


One-Man Circus | David Dimitri

29, 30 Δεκεμβρίου - 1, 2, 4, 5, 6 Ιανουαρίου, 19.00-20.30 | 

Ένας πρωτοποριακός συνδυασμός από ακροβατικά, μουσικά και χορευτικά νούμερα, τα οποία εκτελούνται από τον David Dimitri, τον Άρχοντα του Σχοινιού όπως τον έχουν αποκαλέσει οι New York Times. Όλα όσα βλέπει ο θεατής είναι αληθινά.
Ο David Dimitri είναι διεθνώς αναγνωρισμένος για το μοναδικό του στυλ ακροβατικού χορού σε σχοινί. Συνδυάζοντας την εκπαίδευση στην State Academy for Circus Arts της Βουδαπέστης με τις εντατικές μελέτες χορού στην περίφημη Σχολή Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης, έχει δημιουργήσει ένα είδος δεξιοτεχνικού ακροβατικού χορού σε σχοινί, τον οποίο εκτελεί σε τσίρκα, καλλιτεχνικά φεστιβάλ και αίθουσες συναυλιών σε ολόκληρο τον κόσμο. Στις 2 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί επιπλέον παράσταση, στις 16.00-17.30.

Stand Up Comedy 

Κωμικό Μπουμ - Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου, 21.30 

Ένας άνθρωπος, ένα μικρόφωνο και ένα κοινό που θέλει να γελάσει. Αυτά είναι τα μόνα πράγματα που χρειάζονται για μια παράσταση Stand Up Comedy. Μια παράσταση κωμωδίας που βασίζεται μόνο σε έναν άνθρωπο. Έναν άνθρωπο που αυτοσαρκάζεται, αλλάζει ρόλους, αναλύει την καθημερινότητα, διακωμωδεί την εποχή μας και σατιρίζει τα περίεργα της ζωής.

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, φέτος τα Χριστούγεννα, καλεί μερικούς από τους καλύτερους κωμικούς της Ελλάδας και δημιουργεί οκτώ γιορτινές βραδιές stand up comedy και κωμικού αυτοσχεδιασμού, όπου οι καλλιτέχνες και το κοινό γίνονται μια παρέα και διασκεδάζουν βρίσκοντας όλα αυτά που μας συνδέουν και μας κάνουν να γελάμε. Για να εξασφαλίσετε τη συμμετοχή σας επισκεφθείτε το  www.snfcc.org/events

ΖΟΟ

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016, 18.00-21.00 | ΠΥΡΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

Στο εργαστήριο οι συμμετέχοντες θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους αναφορικά με την παράδοση της γλυπτικής μεθόδου origami, καθώς θα σχεδιάσουν και θα συναρμολογήσουν γλυπτικά αντικείμενα με μοναδικό υλικό το χαρτί. Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί με την κατασκευή μιας σειράς έργων εμπνευσμένων από το ζωικό βασίλειο. Έως 30 συμμετοχές.


Προβολή ταινίας «Φαντασία» (1940)

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου, 19.00 | ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ ΕΛΣ

Η τρίτη μεγάλου μήκους κινηματογραφική παραγωγή του studio του Walt Disney εμπνέεται από οκτώ συνθέσεις κλασικής μουσικής, με κάθε αντίστοιχο φιλμάκι να τις οπτικοποιεί ξεχωριστά, υπό τη διεύθυνση ορχήστρας του Leopold Stokowski. Η διανομή του φιλμ πραγματοποιήθηκε σε μορφή roadshow attraction, περιοδεύοντας σε 13 αμερικανικές πόλεις με ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες, οι οποίες χρησιμοποιούσαν το Fantasound, επιτρέποντας στο κοινό της εποχής να ακούσει στερεοφωνικό ήχο για πρώτη φορά στο σινεμά! Το συνολικό κόστος ήταν ανυπολόγιστο, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος δεν επέτρεψε στην ταινία να ταξιδέψει μέχρι την Ευρώπη και το studio μπήκε μέσα. Έμεινε, όμως, ένα αγέραστο αριστούργημα κινηματογραφικής ομορφιάς που θα σεβόμαστε για πάντα.

Drums & Voice Jazztronica Project / I. Doumanis, A. Toubanaki

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου, 20.30 | ΠΥΡΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

H Αγγελική Τουμπανάκη στα φωνητικά και ο Ηλίας Δουμάνης στα ντραμς, δημιουργούν ένα πρωτοποριακό ντουέτο Τυμπάνων - Φωνής. Μέσα από τους απρόσμενους συνδυασμούς φωνητικών και κρουστών ήχων, αναδεικνύεται ο πολυδιάστατος ρόλος των δύο ξεχωριστών οργάνων. Οι δύο μουσικοί παρουσιάζουν με ευρηματικές ενορχηστρώσεις διαχρονικά κομμάτια του διεθνούς τζαζ ρεπερτορίου (εποχής bebop, modal, hardbop) και πρωτότυπες συνθέσεις, δίνοντας έμφαση στο ρυθμικό παιχνίδι, την αυτοσχεδιαστική διάδραση και την πειραματική χρήση του κάθε οργάνου, δημιουργώντας ένα σύγχρονο πολυφωνικό προσωπικό ήχο!

Αναμετάδοση της συναυλίας της Φιλαρμονικής του Βερολίνου

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου, 18.15 | ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ ΕΛΣ/ΑΓΟΡΑ

Η μαγεία της υποδοχής του νέου χρόνου στο ΚΠΙΣΝ γεμίζει από τους ήχους μιας από τις σπουδαιότερες ορχήστρες του κόσμου, της Φιλαρμονικής του Βερολίνου. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο Daniil Trifonov, «ο εκπληκτικότερος νέος πιανίστας της εποχής μας», σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, ερμηνεύει το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 3 του Rachmaninoff, που θεωρείται από πολλούς ως η δυσκολότερη σύνθεση για πιάνο. Ο μαέστρος Simon Rattle παρουσιάζει τους δεξιοτεχνικούς Σλαβονικούς Χορούς του Antonín Dvořák, ενώ μας μυεί στο βρετανικό χιούμορ με ορχηστρικά μέρη από το έργο Façadeτου William Walton.
Η ετήσια συναυλία της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, που πραγματοποιείται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, φιλοξενείται σε ζωντανή μετάδοση στην Κεντρική Σκηνή της ΕΛΣ και στο Ξέφωτο, σηματοδοτώντας την έναρξη της συνεργασίας του ΚΠΙΣΝ με ένα από τα σπουδαιότερα μουσικά σύνολα της διεθνούς σκηνής. Μπορείτε να εξασφαλίσετε τη συμμετοχή σας στην εκδήλωση, είτε λαμβάνοντας το σχετικό Δελτίο από το Κέντρο Επισκεπτών ή την Υποδοχή του ΚΠΙΣΝ από τις 19 Δεκεμβρίου μεταξύ 09.00-22.00, είτε συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα που θα είναι διαθέσιμη στο www.snfcc.org/events από τις 22.00 τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου.


SNF RUN: Τρέχοντας προς την Νέα Χρονιά

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου, 23.40 | ΕΣΠΛΑΝΑΔΑ

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τρέχουμε στο ΚΠΙΣΝ κόβοντας το νήμα του 2017 με έναν ξεχωριστό αγώνα δρόμου, που θα πραγματοποιηθεί στην αλλαγή του χρόνου! Μια ξεχωριστή δρομική εμπειρία 5 χιλιομέτρων που θα ξεκινήσει και θα καταλήξει στο σημείο συνάντησης του ΚΠΙΣΝ, όπου θα περιμένουν τους συμμετέχοντες μουσική, κεράσματα και πολλές εορταστικές εκπλήξεις στο πάρτυ του ΚΠΙΣΝ για την αλλαγή του χρόνου! Απαιτείται προεγγραφή στο www.snfcc.org/events. Θα γίνουν δεκτές έως 1.500 συμμετοχές.

The 7 Fingers 

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου, 23.40 και Κυριακή 1 Ιανουαρίου, 18.00 | ΑΓΟΡΑ

Σύγχρονο, άκρως ψυχαγωγικό θέαμα, που δυναμιτίζει την αστική κουλτούρα, ένας συνδυασμός θεάτρου, τσίρκου, μουσικής, ακροβατικών και χορού. Λάτρεις του διαφορετικού, διευρύνουν συνεχώς τη δημιουργικότητά τους και αφηγούνται τις ιστορίες τους με βασικό άξονα την ανθρώπινη ύπαρξη και τις καταβολές της, μιλώντας πάντα για τον κόσμο μας και την εποχή του, με σαρωτικό ταλέντο. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι The 7 Fingers δημιουργούν μοναδικές παραγωγές και διεθνείς συνεργασίες με κορυφαία σχήματα του χώρου, πάντα με το απαράμιλλο στίγμα τους. Η εκδήλωση αποτελεί μέρος της παράστασης TRACES που έχει παρουσιαστεί 1.800 φορές, σε 1 εκατομμύριο θεατές, σε 200 πόλεις και 25 χώρες.

Αναμετάδοση της Πρωτοχρονιάτικης Συναυλίας της Φιλαρμονικής της Βιέννης

Κυριακή 1 Ιανουαρίου, 12.15 | ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ ΕΛΣ/ΑΓΟΡΑ

Το καθιερωμένο, ετήσιο μουσικό ραντεβού της πρωτοχρονιάς με τη Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης, θα μεταδοθεί ζωντανά, ταυτόχρονα σε δύο σημεία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Οι λάτρεις της κλασικής μουσικής θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση σε μεγάλη οθόνη, ενώ οι εν δυνάμει ‘οπαδοί’, θα γνωρίσουν αυτό το παγκόσμιας εμβέλειας μουσικό γεγονός. Μπορείτε να εξασφαλίσετε τη συμμετοχή σας στην εκδήλωση, είτε λαμβάνοντας το σχετικό Δελτίο από το Κέντρο Επισκεπτών ή την Υποδοχή του ΚΠΙΣΝ από 19 Δεκεμβρίου μεταξύ 09.00-22.00, είτε συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα που θα είναι διαθέσιμη στο www.snfcc.org/events, από τις 22.00 τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου.




Πρόγραμμα Μεγάρου Μουσικής 

ΚΥΚΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ


Για τέταρτη συνεχή χρονιά ο σκιοπαίκτης Ηλίας Καρελλάς και οι συνεργάτες του στήνουν τον μπερντέ τους στην Αίθουσα Δ. Μητρόπουλος από τις 17 έως τις 30/12 και προσκαλούν μικρούς και μεγάλους να παρακολουθήσουν τις περιπέτειες του Καραγκιόζη στο Εργαστήρι του Αϊ-Βασίλη! Ο γνωστός μας Καραγκιόζης με συνοδεία ζωντανής μουσικής και όπως πάντα με μια συνάντηση έκπληξη επί σκηνής έρχεται για τέταρτη συνεχή χρονιά στο Μέγαρο με μια ολοκαίνουρια πρωτότυπη παράσταση.


Στις 30/12 πραγματοποιείται το μεγάλο εορταστικό γκαλά Tutto Verdi (Κύκλος Όπερα–Μουσικό Θέατρο) που σηματοδοτεί επίσης την έναρξη του επετειακού αφιερώματος του Μεγάρου στην απόλυτη ντίβα της όπερας, από τον θάνατο της οποίας, το 2017, συμπληρώνονται 40 χρόνια. Η σοπράνο Τσέλια Κοστέα και ο βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς τραγουδούν δημοφιλείς άριες και ντουέτα από διάσημες όπερες του Τζουζέππε Βέρντι. Την ΚΟΑ διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το gazarte, ο αγαπημένος χώρος της πόλης, φοράει το γιορτινά του και υποδέχεται την Πρωτοχρονιά


ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ ΣΤΟ GAZARTE

ΜΑΙΝ STAGE

31/12: GADJO DILO

Το απόλυτο live για να αποχαιρετήσουμε το 2016 και να υποδεχτούμε το 2017 με θετική ενέργεια, ρυθμό και πολύ χορό!

Οι Gadjo Dilo έχουν κατορθώσει να συνδυάσουν την μουσική ιδιοφυΐα του θρυλικού κιθαρίστα της gypsy swing Django Reinhardt και την Ελληνική μουσική σκηνή του ’50 και ’60. Με αφετηρία τους δύο αυτούς μουσικούς πολιτισμούς και με πειραματισμούς πάνω σε μεταγενέστερους ήχους της jazz διασκευάζουν αγαπημένα ελληνικά τραγούδια κορυφαίων δημιουργών, δημιουργώντας το δικό τους μουσικό στυλ, το «Manouche De Grec».

Eπί σκηνής, το συγκρότημα μεταφέρει τη μαγεία της τσιγγάνικης jazz παράδοσης, δίνοντας ταυτόχρονα ένα έντονα “Ελληνικό” στοιχείο, αναβιώνοντας μίαν άλλη εποχή, παρασύροντας το κοινό να λικνιστεί και να σιγοτραγουδήσει παρέα τους ενώ παράλληλα πραγματοποιείται ένα «πέρασμα» από τα αμερικανικά jazzstandards, και γαλλικά τραγούδια του μεσοπολέμου, όπως τραγούδια των Edith Piaf, Ella Fitgerald, Sinatra.

Τραγούδια που αποτελούν σταθμούς στην ελληνική μουσική μουσική, διασκευασμένα από τους Gadjo Dilo με το δικό τους μοναδικό μουσικό στυλ αλλά και ολοκαίνουργια τραγούδια από το νέο τους album Manouche De Grec Vol ΙΙ, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και μια συνεργασία έκπληξη με τον Torino Carotone! H τσιγγάνικη jazz αναμειγνύεται με το Ελληνικό στοιχείο, αναβιώνοντας μίαν άλλη εποχή!



Εν τω μεταξύ χθες ο Δήμος Αθηναίων ανέβαλλε τις προγραμματισμένες εορταστικές εκδηλώσεις  που θα πραγματοποιούνταν σε εξωτερικούς χώρους εξαιτίας της κακοκαιρίας και των άστατων καιρικών συνθηκών, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.


Συγκεκριμένα οι εκδηλώσεις που αναβάλλονται την Πέμπτη 29 και την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου είναι οι εξής:

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου

Σταθμός Μετρό Πανόρμου
18:00 Συναυλία του Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ηλίας Άγγελος, Αντώνης Μπαστιάνος

Μουσική Σκηνή Πλατείας Κλαυθμώνος
20:00 Συναυλία με την Αναστασία Μουτσάτσου

Πλατεία Αγίας Αικατερίνης, Κάτω Πετράλωνα
20:00 Συναυλία με το Μάνο Πυροβολάκη

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου

Άλσος Προμπονά
12:00 Συναυλία με το συγκρότημα ΧΑNA ZOO

Πλατεία Πλυτά, Παγκράτι
18:00 “Μουσικές διαδρομές στις γειτονιές της Αθήνας”
Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων

18:30 Συναυλία. Το φωνητικό σύνολο «8tetto» (οκτέτο) παρουσιάζει ένα γιορτινό πρόγραμμα που εκτείνεται από την κλασική ως τη σύγχρονη ελληνική και διεθνή μουσική. 
Ακολουθεί συναυλία του Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ηλίας Άγγελος, Αντώνης Μπαστιάνος

Σχόλια