Η μαφία των διαβατηρίων >> «Τετράδια» (=διαβατήρια) από Φινλανδία, Δανία, απ' όπου θέλεις για άνδρες και γυναίκες

Φωτογραφικό υλικό που συγκέντρωσε η ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια της πολύμηνης έρευνας.

Φωτογραφικό υλικό που συγκέντρωσε η ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια της πολύμηνης έρευνας.

Α: Αυτά τα πρωινά τα έχεις τακτοποιήσει; Εστειλες το δέμα;

Β: Οχι ακόμα, είμαι στο σπίτι. Αν έχω κάποιο νέο, θα σε πάρω τηλέφωνο. Το δέμα το πήρες χθες;

Α: Ναι, παρέλαβα 84 αλλά, αδελφέ, υπάρχουν τέσσερα που έχουνε λήξει. Τι να τα κάνω, αν έχουν λήξει;

Β: Εγώ έχω πού να τα πουλήσω εδώ με 100 ευρώ, αλλά ήθελα να στα στείλω ρε φίλε.

Δεκάδες συνομιλίες μεταξύ των μελών του δικτύου διακινητών - πλαστογράφων που εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Αττικής στο πλαίσιο της μυστικής επιχείρησης «Περσέπολις» κατέγραψαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ανάλυσης και Διαχείρισης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. Σ’ αυτές αναδεικνύεται ο κεντρικός ρόλος του 28χρονου Αλγερινού  Κhaled D., ο οποίος πάντως δεν συνελήφθη καθώς βρίσκεται υπό περιορισμό στη Βαρκελώνη, κατηγορούμενος από τους Ισπανούς για τρομοκρατία και μη συστηματικές επαφές με μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Από την πολύμηνη έρευνα, που ξεκίνησε τον Ιούνιο χάρη και σε πληροφορίες που παρείχαν σε Ελληνες αστυνομικούς Βρετανοί συνάδελφοί τους, προέκυψε ότι ο νεαρός Αλγερινός προμηθευόταν από συνεργούς του στην Ισπανία γνήσια αλλά κλεμμένα ή απολεσθέντα διαβατήρια, τα οποία έστελνε στην Ελλάδα με εταιρείες courier. Στα τέλη Ιουλίου, ενδεικτικά, ο 28χρονος έστειλε σε συνεργό του στην Αθήνα δέμα με 84 διαβατήρια και ταυτότητες ευρωπαϊκών χωρών. Από την τηλεφωνική τους συνομιλία προκύπτει ότι: τα 72 από τα 84 ταξιδιωτικά έγγραφα χαρακτηρίστηκαν «κανονικά» και κοστολογήθηκαν 100 ευρώ έκαστο. Οκτώ είχαν διάφορες «ιδιαιτερότητες» και η τιμή «χονδρικής» τους καθορίστηκε στα 70 ευρώ το καθένα, ενώ ένα διαβατήριο θα παραδιδόταν σε άτομο που αποκαλούσαν «ξάδελφο» και άλλα τρία στους «Αραβες».

Α: 84 βγάλε τα 8, πόσα είναι;

Β: 76.

Α: Ενα του ξάδελφού μας, μένουν 75, τρία στους Αραβες 72.

Β: Και ο ξάδελφός μας πόσο;

Α: Πόσο είναι;

Β: 47.

Για συμμετοχή στο πανευρωπαϊκό δίκτυο διακινητών - πλαστογράφων κατηγορούνται 36 άτομα, όπως μεταδίδει η Καθημερινή, από τα οποία 24 (κυρίως Ιρανοί υπήκοοι) συνελήφθησαν από αστυνομικούς της υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος. Παραλάμβαναν τα κλεμμένα ή απολεσθέντα διαβατήρια που στέλνονταν στην Αθήνα και τα αποθήκευαν σε σπίτια-κρησφύγετα στο κέντρο της πόλης. Στη συνέχεια, οι πλαστογράφοι είτε τα νόθευαν αντικαθιστώντας π.χ. τη φωτογραφία του κατόχου, είτε τα παραποιούσαν, αλλοιώνοντας με λέιζερ τη φωτογραφία του διαβατηρίου. Ορισμένα από τα νοθευμένα έγγραφα ταχυδρομούνταν σε συνεργούς του δικτύου στο εξωτερικό, ενώ άλλα τα χρησιμοποιούσαν για να διακινήσουν παράτυπους μετανάστες από την Αθήνα στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, κυρίως τη Μ. Βρετανία.

Α: Θέλω δύο «τετράδια» (σ.σ.: διαβατήρια) από Σουηδία και Νορβηγία, 27 χρόνων, γυναίκα και άνδρα.

Β: Φινλανδία και Δανία μπορείς να βρεις, τα άλλα δεν νομίζω.

Από την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων προέκυψε ότι το δίκτυο διατηρούσε «συνδέσμους» στη Γαλλία («πάρε τον άνθρωπο στη Γαλλία και πες του ότι είναι όλα οκ») και την Ισπανία, ενώ το διάστημα που διήρκεσε η έρευνα οι συλληφθέντες οργάνωσαν 25 ταξίδια μεταναστών προς κράτη-μέλη της Ε.Ε., τα περισσότερα από το «Ελ. Βενιζέλος». Το κόστος του ταξιδιού από την Ελλάδα στην Ιταλία κυμαινόταν από 3.000 - 5.000 ευρώ, από την Ελλάδα στη Γερμανία 6.000 - 9.000 ευρώ, ενώ από την Ελλάδα στη Μ. Βρετανία 10.000 με 15.000 ευρώ.

Α: Αύριο είναι το αεροπλάνο τους.

Β: Alitalia θα φύγουν;

Α: Ναι, Βενετία, Βενετία.

Σχόλια