Εθνικό πένθος στη Ρωσία: Πώς έπεσε το Τουπόλεφ με τους 92 επιβάτες;

Ολα ανοικτά, ακόμη και το σενάριο της τρομοκρατίας, για την πτώση του ρωσικού αεροσκάφους

Τεχνικό πρόβλημα ή ανθρώπινο λάθος, τα επικρατέστερα σενάρια για την συντριβή - Σχεδόν αποκλείεται το σενάριο της τρομοκρατίας - Σε εξέλιξη η γιγαντιαία επιχείρηση στη Μαύρη Θάλασσα

Ημέρα εθνικού πένθους η σημερινή για τη Ρωσία, μετά την τραγωδία που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινότητα, ανήμερα των Χριστουγέννων. Ένα ρωσικό αεροσκάφος τύπου Τουπόλεφ-154 συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα, παρασύροντας στο θάνατο 92 επιβάτες. Στην πλειοψηφία τους ήταν καλλιτέχνες, της διάσημης χορωδίας Αλεξάντροφ, όμως ταξίδευαν ακόμα 9 εργαζόμενοι σε τηλεοπτικούς σταθμούς, στρατιωτικοί και ανώτατοι αξιωματούχοι, η διάσημη ρωσίδα φιλάνθρωπος Ελιζαβέτα Γκλίνγκα και οκτώ μέλη του πληρώματος. Αμέσως ξεκίνησε η γιγαντιαία επιχείρηση εντοπισμού του αεροσκάφους, καθώς πολύ γρήγορα διαψεύσθηκαν όποιες ελπίδες πως υπήρχαν επιζώντες. 

Πλέον όλοι ψάχνουν την απάντηση στο μεγάλο «γιατί» που ρίχνει τη σκιά του στον ρωσικό στρατό. Πώς ένα αεροσκάφος που ανήκε στον Κόκκινο Στρατό συνετρίβη, σκοτώνοντας 92 άτομα; Το ενδεχόμενο της τρομοκρατίας αποκλείσθηκε σχεδόν αμέσως. Το γεγονός πως το Τουπόλεφ έπεσε μόλις δύο λεπτά αφότου είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Άντλερ στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, οδηγεί σε δύο ενδεχόμενα, όπως συνομολογούν σχεδόν όλοι οι Ρώσοι ανώτατοι αξιωματούχοι που προέβησαν σε δηλώσεις μετά την τραγωδία: Τεχνικό πρόβλημα ή ανθρώπινο λάθος.

Οι βασικές θεωρίες που εξετάζουμε για την συντριβή του Τουπόλεφ δεν περιλαμβάνουν το σενάριο της τρομοκρατικής επίθεσης, επισήμανε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας Μαξίμ, Σοκολόφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ένα τεχνικό πρόβλημα ή ένα λάθος του πιλότου» θα μπορούσε να εξηγήσει την καταστροφή. 

«Σήμερα, οι βασικές θεωρίες δεν περιλαμβάνουν την τρομοκρατία, οπότε υποθέτουμε είτε κάποια τεχνικά προβλήματα ή λάθος του πιλότου μπορεί να ήταν οι αιτίες της συντριβής. Αλλά τονίζω ότι μόνο μια έρευνα, σε συνεργασία με την ειδική επιτροπή του υπουργείου Άμυνας, θα μας πει με βεβαιότητα τι συνέβη», δήλωσε ο ίδιος. 

Εν τω μεταξύ 3.000 άτομα συνολικά συμμετέχουν στην διαδικασία ανάσυρσης των σορών των νεκρών από τον βυθό της Μαύρης Θάλασσας. Υπολογίζεται πως το κύριο τμήμα του Τουπόλεφ βρίσκεται βυθισμένο σε βάθος 50-100 μέτρων και πως εκεί παραμένουν εγκλωβισμένα τα πτώματα των Ρώσων που ταξίδευαν για την Λαττάκεια της Συρίας, προκειμένου να περάσουν τις γιορτές με τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή.


Έχει οριοθετηθεί μια περιοχή περίπου 10,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων και οι έρευνες επικεντρώνονται εκεί. Έχουν επιστρατευτεί 27 πλοία, ντρόουνς και περίπου 100 δύτες που ερευνούν νυχθημερόν το σημείο συντριβής. 

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπ. Άμυνας, Ίγκορ Κονασένκοφ, οι έρευνες για την αναζήτηση και ανάσυρση των πτωμάτων θα συνεχιστεί σε 24ωρη βάση αφού η περιοχή θα φωτίζεται από ισχυρούς προβολείς από τη στεριά, τα ελικόπτερα, τα ντρονς και άλλα ιπτάμενα αντικείμενα, αλλά και τα δεκάδες καράβια του ναυτικού που έχουν καταπλεύσει στην περιοχή. Εκπαιδευμένοι δύτες αναζητούν, εκτός των άλλων και τα δυο "μαύρα κουτιά" του μοιραίου αεροσκάφους.

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί περίπου 20 σοροί και έχουν όλες μεταφερθεί στη Μόσχα, όπου γίνεται η διαδικασία ταυτοποίησης και αναγνώρισης. 

Οι σοροί των περισσότερων θυμάτων του αεροσκάφους, πιθανόν βρίσκονται στο εσωτερικό της ατράκτου του αεροπλάνου, είπε στο Ria Novosti μια πηγή από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου: «Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι σοροί των θυμάτων της συντριβής του Tu-154 το πιθανότερο βρίσκονται στο εσωτερικό της ατράκτου σε ένα βάθος περίπου 60 μέτρων» σύμφωνα με την πηγή αυτή. 

Μέλη των σωστικών συνεργείων περισυνέλεξαν αντικείμενα των επιβατών που ξεβράστηκαν στην ακτή


Το συνεργείο του τηλεοπτικού καναλιού Channel One που επέβαινε στο Τουπόλεφ:


Το συνεργείο του καναλιού NTV που επέβαινε στο Τουπόλεφ:

















Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος κατέπεσε σήμερα στη Μαύρη Θάλασσα, σε κοντινή απόσταση από το παραθαλάσσιο θέρετρο Σότσι, χωρίς να υπάρχουν «ενδείξεις για επιζώντες» μεταξύ των 92 επιβαινόντων, μεταξύ αυτών μέλη της χορωδίας του Κόκκινου Στρατού που ταξίδευαν για να περάσουν την Πρωτοχρονιά με Ρώσους στρατιώτες στη Συρία.

Η τραγωδία προκάλεσε σοκ στη Ρωσία, όπου η χορωδία του Κόκκινού Στρατού θεωρείται ένα από τα σύμβολα της χώρας που προκαλεί εθνική υπερηφάνεια.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε τη Δεύτερα ημέρα εθνικού πένθους «στο σύνολο της ρωσικής επικράτειας» και υποσχέθηκε τη διεξαγωγή μιας «ενδελεχούς έρευνας (…) προκειμένου να καθοριστούν τα αίτια της τραγωδίας».

Ολα ανοικτά, ακόμη και το σενάριο της τρομοκρατίας, για την πτώση του ρωσικού αεροσκάφους


Την ίδια ώρα συστάθηκε μια ειδική επιτροπή υπό τον υπουργό Μεταφορών Μαξίμ Σοκολόφ.
Ολα ανοικτά, ακόμη και το σενάριο της τρομοκρατίας, για την πτώση του ρωσικού αεροσκάφους
«Όλα τα πιθανά αίτια (της συντριβής) θα εξετασθούν» επισήμανε ο Σοκολόφ, κατά την άφιξή του στο Σότσι σήμερα το βράδυ, επισημαίνοντας ότι είναι «πρόωρο» να μιλήσει κανείς για κάποιο συγκεκριμένο σενάριο, ιδίως εκείνο μιας τρομοκρατικής ενέργειας, την ώρα που πηγές που δεν κατονομάζονται δίνουν διαφορετικές εξηγήσεις στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, από την μηχανική βλάβη έως ένα σφάλμα του πιλότου.
Συνεχίζονται οι έρευνες
Τα μαύρα κουτιά «δεν έχουν δυστυχώς βρεθεί» εξήγησε ο υπουργός Μεταφορών, τονίζοντας ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν αύριο.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, το Τουπόλεφ Tu-154 χάθηκε από τις οθόνες των ραντάρ στις 04.27 ώρα Ελλάδας, δύο λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Σότσι, στην κοινότητα Αντλέρ, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Κατευθυνόταν προς την αεροπορική βάση Χμεϊμίμ, κοντά στην Λαττάκεια της Συρίας.
Συντρίμμια του αεροσκάφους εντοπίστηκαν σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρων από τις ακτές, σε βάθος περίπου 70 μέτρων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, Ιγκόρ Κοναντσένκοφ.
«Δεν υπάρχουν ενδείξεις για επιζώντες» τόνισε ο ίδιος και συμπλήρωσε πως περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι, 32 πλοία, 80 δύτες, όπως και 5 ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναπτύχθηκαν στην περιοχή.
Προς το παρόν 10 σοροί έχουν περισυλλεχθεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
«Η ταυτοποίηση των θυμάτων θα γίνει στη Μόσχα» σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών.
Το αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Τσαλόφσκι, κοντά στη Μόσχα. Έκανε στάση στο Σότσι για ανεφοδιασμό καυσίμων. Σε αυτό επέβαιναν 84 επιβάτες και 8 μέλη του πληρώματος, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.
Στον κατάλογο των επιβατών βρίσκονται 64 μέλη του μουσικού συνόλου Αλεξαντρόφ, φημισμένου για τις περιοδείες του στο εξωτερικό ως η χορωδία του Κόκκινου Στρατού και 8 στρατιωτικοί.
Δεκάδες άνθρωποι πήγαν σήμερα κι άφησαν λουλούδια κοντά στην αίθουσα συναυλιών Αλεξαντρόφσκι στη Μόσχα.
Στο αεροπλάνο επέβαιναν επίσης 9 δημοσιογράφοι των τηλεοπτικών δικτύων Pervy Kanal, NTV και Zvezda, δύο πολιτικοί αξιωματούχοι και η επικεφαλής μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης στη Ρωσία, η Ελιζαβέτα Γκλίνκα.
Η Ελιζαβέτα Γκλίνκα, γνωστή στο ευρύ κοινό ως η «Γιατρός Λίζα» μετέφερε φάρμακα για το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λαττάκειας, σύμφωνα με το Συμβουλευτικό Συμβούλιο για τα ανθρώπινα Δικαιώματα του Κρεμλίνου.
Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, το αεροσκάφος πετούσε εδώ και 33 χρόνια και είχε 6.689 ώρες πτήσεων. Η τελευταία φορά που χρειάστηκε να γίνουν εργασίες επιδιορθώσεων ήταν τον Δεκέμβριο του 2014, ενώ είχε ελεχθεί και πάλι τον Σεπτέμβριο.

Σχόλια