Το Δημόσιο έχασε 2,45 δισ. >> Δεν έχει ο κόσμος να πληρώσει και τον πετάνε έξω απ' τις ρυθμίσεις

Αποτέλεσμα εικόνας για αδειες τσεπες


Την ώρα που η δεξαμενή των οφειλών προς την εφορία «φουσκώνει» επικίνδυνα μήνα με τον μήνα και έχουν φθάσει τα 90 δισ. ευρώ, ολοένα και περισσότεροι φορολογούμενοι χάνουν τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους είτε λόγω οικονομικής αδυναμίας είτε εξαιτίας των αυστηρότερων προϋποθέσεων που έχουν τεθεί για να τις διατηρήσουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, οι οφειλές που εντάχθηκαν στις τελευταίες ρυθμίσεις (πάγια ρύθμιση, 100 δόσεων, τελευταίας ευκαιρίας κ.λπ.) ανήλθαν συνολικά σε 11,65 δισ. ευρώ. 

Από τις αρχικά ρυθμισμένες οφειλές, το Δημόσιο μέχρι στιγμής έχει χάσει έσοδα ύψους 2,45 δισ. ευρώ λόγω οικονομικής αδυναμίας των οφειλετών να ανταποκριθούν στις ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους.

 Πολλοί οφειλέτες ενώ είχαν υπαχθεί σε κάποια ρύθμιση, στην πορεία σταμάτησαν να πληρώνουν τις μηνιαίες δόσεις, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ρύθμιση ή τις ρυθμίσεις που είχαν ενταχθεί, να βρίσκονται ξανά αντιμέτωποι με κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και πλειστηριασμούς ακινήτων και το Δημόσιο να μην εισπράξει τα έσοδα που προσδοκούσε.


Το πλαίσιο είναι ασφυκτικό για τους οφειλέτες, αφού όσοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων και επιθυμούν να μη χάσουν τα ευεργετήματα που προσφέρει, θα πρέπει να εξοφλούν ή να ρυθμίσουν εντός 15 ημερών οποιαδήποτε νέα οφειλή προς το Δημόσιο έχει βεβαιωθεί ή βεβαιώνεται στο όνομά τους από τις 15 Δεκεμβρίου 2015 και μετά (π.χ. ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ). 

Αν προλάβουν να πληρώσουν ολόκληρη τη νέα οφειλή μέσα στο 15νθήμερο ή εάν προλάβουν να τη ρυθμίσουν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις με την «πάγια ρύθμιση» πριν καταστεί ληξιπρόθεσμη, τότε γλιτώνουν από την απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων. 

Μάλιστα, από την 1η Ιανουαρίου 2017, τίθεται σε εφαρμογή ένα ακόμη πιο αυστηρό καθεστώς, το οποίο προβλέπει ότι εάν ο οφειλέτης που έχει ενταχθεί στις «100 δόσεις» καθυστερήσει να εξοφλήσει (δεν εξοφλήσει εμπρόθεσμα) μια οποιαδήποτε νέα οφειλή του προς το Δημόσιο για δεύτερη φορά μέσα στους τελευταίους έξι μήνες, τότε θα χάνει άμεσα τη ρύθμιση των 100 δόσεων

Αν, δηλαδή, τη δεύτερη φορά μέσα στους τελευταίους έξι μήνες καθυστερήσει έστω και για μία μέρα να πληρώσει εμπρόθεσμα νέα οφειλή προς το Δημόσιο, θα τίθεται αυτόματα εκτός ρύθμισης «100 δόσεων» για τις πιο παλιές οφειλές του. 

Η εικόνα των οφειλών προς το Δημόσιο και των ρυθμίσεων
• Συνολικές οφειλές προς το Δημόσιο: 89,842 δισ. ευρώ.
• Οφειλές από πρόστιμα ΚΒΣ: 31,45 δισ. ευρώ.
• Οφειλές από ΦΠΑ: 20 δισ. ευρώ.
• Οφειλές που εντάχθηκαν σε ρυθμίσεις: 11,649 δισ. ευρώ.
• Ενεργές ρυθμίσεις: 6,625 δισ. ευρώ.
• Ρυθμίσεις που έχουν εξοφληθεί: 2,034 δισ. ευρώ.
• Ρυθμίσεις που έχουν χαθεί: 2,451 δισ. ευρώ.
• Συνολική είσπραξη των ρυθμίσεων: 5,089 δισ. ευρώ.
• Συνολική αναμενόμενη είσπραξη των ρυθμίσεων έως το τέλος του 2017: 2,921 δισ. ευρώ.

Σχόλια