Eγχειρήσεις καταρράκτη >> Το «μίνι» ρομπότ ακριβείας τις κάνει καλύτερα από άνθρωπο

Αποτέλεσμα εικόνας για Axsis

Ένα νέο χειρουργικό ρομπότ ονόματι Axsis, είναι αρκετά ακριβές ώστε να κάνει εγχειρήσεις στα μάτια με μεγαλύτερη ακρίβεια από το ανθρώπινο χέρι, σύμφωνα με τους δημιουργούς του.

Το ρομπότ, όπως μεταδίδει η Ναυτεμπορική, που ειδικεύεται στις εγχειρήσεις καταρράκτη, έχει διάμετρο μόλις 1,8 χιλιοστά, και διαθέτει δύο μικροσκοπικούς ρομποτικούς βραχίονες που προορίζονται να φέρουν χειρουργικά εργαλεία. Ο χειρουργός το ελέγχει μέσω τηλεχειρισμού, μέσω δύο απτικών joysticks, που αυξάνουν τον βαθμό αλληλεπίδρασής του με τον χειριστή. Ειδικοί αλγόριθμοί ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο ανθρώπινου λάθους.

Σύμφωνα με τον Κρις Βάγκνερ, επικεφαλής προηγμένων χειρουργικών συστημάτων στην Cambridge Consultants, «μπορείς να δεις πού είναι το ρομπότ, πού ο φακός, πού το σχετικό σημείο της ανατομίας. Και έχοντας υπολογιστή στο “κύκλωμα”, στο σημείο ανάμεσα στην κίνηση των χεριών του χειρουργού και στην κίνηση του ρομπότ, ο υπολογιστής μπορεί να αναγνωρίζει πότε ο χειρουργός θα κάνιε μια κίνηση η οποία μπορεί να ξεφύγει και να διατρήσει τον φακό, και να σταματά αυτή την κίνηση».

cataract surgery robot axsis

Τα κλασικά χειρουργικά ρομπότ, όπως το Da Vinci της Intuitive Surgical, είναι ογκώδη, ωστόσο το 
Axsis έχει όλα τα εξαρτήματά του μέσα σε ένα πολύ μικρό «σώμα». Στο εσωτερικό του, καλώδια- «τένοντες», διαμέτρου μόλις 110 microns, ελέγχουν τις κινήσεις τους. «Πρόκειται για το ίδιο μέγεθος με τις ανθρώπινες τρίχες. Ωστόσο, αυτό το υλικό είναι gel-spun πολυαιθυλένιο που είναι πιο ανθεκτικό από το κέβλαρ...και χρησιμοποιείται από τη NASA σε κάποια από τα ηλιακά ιστία τους. Οπότε είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό υλικό».

Εγχειρήσειες καταρράκτη ρουτίνας μπορούν να γίνουν ήδη γρήγορα και με σχετικά χαμηλό βαθμό πολυπλοκότητας, οπότε κάποιοι οφθαλμολόγοι θέτουν το ερώτημα εάν υπάρχει όντως λόγος για μια βελτίωση τέτοιου είδους. Ωστόσο, οι δημιουργοί του Axsis τονίζουν πως με αυτόν τον τρόπο επιδεικνύεται το πόσο η «μίνι» ρομποτική μπορεί να παρέχει σημαντική βοήθεια σε έναν μεγάλο αριθμό επεμβάσεων ακριβείας, χωρίς να υπάρχει το πρόβλημα του ογκώδους εξοπλισμού.

Σχόλια