Ενας Θεός ξέρει τι ταίζουμε τα παιδιά μας >> Πουλάνε «σαπουνά» για γαλέο...

Αποτέλεσμα εικόνας για φέτες, φιλέτα, γαλεου
Γαλέος πλακί, νοστιμότατος, αλλά είναι Γαλέος?

Λες ας πάρω ψάρι να φάει το παιδί, που το ψάρι έχει φωσφόρο και κάνει καλό στα μάτια που λεγανε και οι παλιοί...

Κοιτάς την τιμή και έχει 18 ευρώ το κιλό τη στιγμή που με 10 παίρνεις μοσχάρι και δεν συζητάμε για μπριζόλες κλπ που πλέον είναι πολύ φθηνές...

Δίνεις τα ωραία σου λεφτά, δίνεις μάχη με το παιδί να φάει το ψάρι εφόσον το παιδί με το που βλέπει ψάρι πάει κατευθείαν στο ψυγείο για να βρει κάτι άλλο ...

Και μετά ανακαλύπτεις ότι μόλις έδωσες στο παιδί σου κάτι χαμηλής διατροφικής αξίας που θα έπρεπε να το πληρώσει 5 ευρώ ...

Και όλα αυτά επειδή τα δύο ψάρια φιλεταρισμένα μοιάζουν ...

Μιά χαρά...

Διαβάζουμε ότι τριπλάσιο και πλέον κέρδος, πουλώντας ψάρια γνωστά ως «σαπουνάς» αντί γαλέου, έχουν έμποροι οι οποίοι, λόγω της εξωτερικής ομοιότητας των αλιευμάτων που διατίθενται κυρίως σε φέτες, καταφέρνουν να εξαπατούν τους καταναλωτές.

Στην παραπάνω διαπίστωση καταλήγει πτυχιακή μελέτη (Στυλιανή Μαραδίδου, Δημήτριος Λουκοβίτης και Γεώργιος Μίνος) με επιβλέπουσα την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών ΑΤΕΙΘ Αναστασία Ιμσιρίδου και θέμα τη χρήση μοριακών τεχνικών για την ανίχνευση νοθείας σε αλιεύματα με την εμπορική ονομασία γαλέος.

«Η χρήση των DNA μεθοδολογιών έχει δώσει λύση στην ταυτοποίηση εμπορικών ειδών αλιευμάτων, κυρίως όταν τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του είδους έχουν αφαιρεθεί λόγω μεταποίησης» ξεκαθαρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ιμσιρίδου.

Αποτέλεσμα εικόνας για φέτες, φιλέτα, γαλεουΣτόχος της εργασίας, που ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2016, ήταν η ανίχνευση της παραπλανητικής αναγραφής της εμπορικής ονομασίας γαλέος (επιστημονική ονομασία Mustelus spp,) σε αλιεύματα άλλων ειδών χονδριχθύων. 

Για το σκοπό αυτό, συλλέχθηκαν συνολικά τριάντα νωπά δείγματα με την εμπορική ονομασία γαλέος από επτά διαφορετικές λαϊκές αγορές και τρία ιχθυοπωλεία στην Θεσσαλονίκη.



Από τα συνολικά τριάντα δείγματα που αναλύθηκαν, μόνο δώδεκα (40%) ταυτοποιήθηκαν ως γαλέος. Τα υπόλοιπα δείγματα (60%) ταξινομήθηκαν σε έξι διαφορετικά είδη, τα οποία ανήκουν σε έξι διαφορετικές οικογένειες της υποκλάσης Elasmobranchii. Να σημειωθεί ότι όλα τα δείγματα (100%) τα οποία ελήφθησαν από τα ιχθυοπωλεία και αναφέρονταν ως γαλέος, εκτιμήθηκε ότι πράγματι ανήκουν στο γένος Mustelus spp. Αντίθετα, μόνο το 20% των δειγμάτων, τα οποία ελήφθησαν από τις λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης ανήκουν στο γένος Mustelus spp.

«Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι αλιεύματα τα οποία πωλούνται ως γαλέος έχουν σημαντικά υψηλότερη εμπορική αξία (16-18 Ευρώ/kg), σε αντίθεση με άλλα είδη της υποκλάσης των ελασμοβραγχίων, που είναι γνωστά ως 'σαπουνάς' και έχουν πολύ χαμηλότερη τιμή (5 Ευρώ/kg)» διευκρινίζει η κ. Ιμσιρίδου, προσθέτοντας ότι η παραπλανητική αναγραφή "γαλέος" σε είδη που δεν ανήκουν στο γένος Mustelus spp, υποδηλώνει προσπάθεια εξαπάτησης των καταναλωτών με σκοπό το κέρδος.



Σχόλια