Ιστορία >> Ελευθέριος Βενιζέλος και Ζαχάρωφ

Τι αποκαλύπτουν τα απόρρητα έγγραφα του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών
Εμφάνιση download.jpg
Ελευθέριος Βενιζέλος  και ο Χρηματισμός  του κόμματος του από τον   Βασίλειο  Ζαχάρωφ .


Πρωταγωνιστούν: 
 Ελευθέριος K. Βενιζέλος
  Γεννηθείς εις Μουριές Χανίων, την 23 Αυγούστου 1864 – και θανών εις Παρισίους την  18 Μαρτίου 1936) ήταν Έλληνας πολιτικός που διετέλεσε πρωθυπουργός της Κρητικής Πολιτείας και επτά φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ως πολιτικός διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο Κρητικό Ζήτημα καθώς και στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας από το 1910 έως τον θάνατό του το 1936. Αρχομανής διχαστικός, άριστος ρήτωρ, ένθερμος υποστηρικτής της Αγγλικής Πολιτικής ,  ο μοναδικός Ελλην  πρωθυπουργός που άνευ  νόμου και παρά την επίσημη πολιτική της ουδετερότητος προσκάλεσε αυθαιρέτως και συμφώνησε δια την    απόβασι των Αγγλο-γαλικων  Στρατευμάτων στην Θεσσαλονίκη  .Εν συνεχεία προσχωρήσας στο κίνημα της Θεσσαλονίκης, με  πολεμικά γαλλικά πλοία μετεφέρθη στην Αθήνα , όπου μετά  την εκβιαστική δια των γαλλικών  όπλων  εκθρόνισι του Βασιλέως Κωνσταντίνου  από τους εισβολείς  φίλους του Βενιζέλου ανέλαβε την Πρωθυπουργία υπο την προστασία  των και εισήγαγε την Ελλάδα στον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο στο πλευρο των « προστάτιδων» δυνάμεων Αγλλιας -Γαλιας-Ρωσιας, Εγκατέλειψε την Ελλάδα μετά την ήττα του στις Εκλογές του Νοεμβρίου του 1920. Επέστρεψε το 1924 για λίγους μήνες και το 1928 εξελέγη πάλι πρωθυπουργός. 
Επί πρωθυπουργίας του εκηρύσσετο η 4η πτώχευσις του Ελληνικού κράτους, εφ όσον το συναλλαγματικό απόθεμα της χώρας εξανεμίσθη την 1η Μάιου 1932.. Τον Ιανουάριο του 1935 έγινε για τελευταία φορά πρωθυπουργός και τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στο οποίο ηγείτο ,  κατέφυγε στο Παρίσι, όπου και απεβίωσε. Γνωστά και τα κινήματα του Βενιζέλου( σύστημα Βενιζέλου  όταν έχανε στις εκλογές) , του υποστράτηγου Γ. Κονδύλη το 1926 (22α Ιουλίου) ,του Ν.Πλαστήρα το 1933( 6η Μαρτίου)   με τελευταίο αποτυχόν κίνημα την Βενιζελική  Ανταρσία του 1935 ( 1η Μαρτίου) , ότε ο Βενιζέλος μετά της συζύγου του  Έλενας (το γένος Σκυλίτση) και ορισμένων Αξιωματικών πιστών εις αυτόν καθώς ενός αριθμού πλοίων του πολεμικού Ναυτικού κατέφυγε στην Δωδεκάνησο  που τελούσε υπο Ιταλική κατοχή, ενώ Βενιζελικοι στασιαστες στην Βόρειο Ελλάδα οι  στρατηγοί Βεντήρης και Καμένος παρεδοθησαν εις τους Βουλγάρους .
Ήταν η τελευταία πράξι του Βενιζέλου να ανακτήσει την εξουσία που κατέδειξε διεθνώς την απόλυτο γελοιοποίηση ενός  πολιτικού ανδρός που σημάδεψε την μοίρα της Ελλάδος με μια ανείπωτη Εθνική Καταστροφή


Βασιλειος Ζαχαριας- Ζαχαρωφ
Ο Βασίλειος Ζαχάρωφ ή Βασίλειος Ζαχαρίου (Sir Basil Zaharoff, 6 Οκτωβρίου 1849 – 27 Νοεμβρίου 1936) ήταν Έλληνας μεγαλοεπιχειρηματίας, έμπορος όπλων των αρχών του 20ού αιώνα που διαδραμάτισε σημαντικό παρασκηνιακό ρόλο στην τότε ευρωπαϊκή πολιτική σε βαθμό τέτοιο ώστε να χαρακτηριστεί ο "μυστηριώδης άνθρωπος της Ευρώπης", ή ο "μυστηριώδης Έλληνας Το σύστημα πώλησης όπλων που δημιούργησε, γνωστό ως «σύστημα Ζαχάρωφ» βασίζεται στην δωροδοκια, στην  διαφθορά, στην προπαγάνδα και σε ένα εκτεταμένο δίκτυο πληροφοριών, σε κυβερνητικούς και διπλωματικούς κύκλους.
Χαρακτηριστική περίπτωσι του «συστήματος»  Ζαχάροφ ήταν οι πωλήσεις που επέτυχε των ατμοκινήτων υποβρυχίων της εταιρείας Thorsten Nordenfeldt.Ο Ζαχαροφ πούλησε το πρώτο υποβρύχιο στους Έλληνες .Έπειτα έπεισε τους Τούρκους ότι το υποβρύχιο που πώλησε στους Έλληνες ήταν απειλή γι αυτούς και πώλησε σ αυτούς άλλα δύο. Εν συνεχεία. έπεισε τους Ρώσσους ότι τα υποβρύχια των Ελλήνων και των Τούρκων ήσαν απειλή για την μαύρη θάλασσα και πούλησε άλλα δυο και στους Ρώσσους.  
Στο ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ζαχάρωφ κατείχε ήδη εφημερίδα (Excelsior), Τράπεζα (Union Parisienne), αλλά και πρακτορείο τύπου στην Ελλάδα. Μέσω αυτού προπαγάνδισε στο έπακρο την έξοδο της Ελλάδας από την ουδετερότητα και την είσοδό της στον πόλεμο στο πλευρό των Συμμάχων. Οι Times του Λονδίνου υπολογίζουν τη συνεισφορά του προς τους Συμμάχους σε 50 εκατομμύρια στερλίνες, αγνοώντας  ότι αυτό το ποσό  ήταν ένα μικρό ποσοστό των προμηθειών της αμοιβής του
Στα δημοσιευθέντα απόρρητα αρχεία αναφέρεται λεπτομερώς η δράσι του Ζαχάροφ στην οικονομική ενίσχυση του Βενιζέλου και την χρησιμοποίησι του ραδιοφωνικού πρακτορείου που ίδρυσε στην Αθήνα προκειμένου να ανατραπεί ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος να αναλάβει την Πρωθυπουργία ο Βενιζέλος φίλος του Ζαχαροφ και να βγει η Ελλάδα στον πόλεμο.
Ανταντ
ή "Εγκάρδια Συνεννόηση" (Entente Cordiale)  η συμμαχία Γαλλίας και Μεγάλης Βρετανίας, και Ρωσίας που συνετάχθη με την πλευρά της αμυνομένης Σερβίας εναντίον της τριπλής συμμαχίας των κεντρικών δυνάμεων κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Το έργο των Πρωταγωνιστών                                                                                                                                 
Αποσταθεροποίησι της Ελλάδος, εθνικός διχασμός, διαστροφή της πραγματικότητος και  χαλκευμένη παρουσίασι του Βασιλέα Κωνσταντίνου που επέμενε στην ουδετερότητα της Ελλάδος κατά τον Α Παγκόσμιο πόλεμο ως  ‘’Γερμανόφιλο’’. Εγκατάστασι της στασιαστικής  κυβερνήσεως του Βενιζέλου( κίνημα Θεσσαλονίκης)  στην Θεσσαλονίκη (26 Σεπτεμβρίου/9 Οκτωβρίου 1916)  μετά την απόβασι ( 16 Σεπτέμβριου 1915) των Άγγλο - γαλλικών Στρατευμάτων στην Θεσσαλονίκη που ήδη είχε προσκαλέσει ο Βενιζέλος (9 Σεπτεμβρίου 1915). Ναυτικό αποκλεισμό της ενδοχώρας,  εκθρόνισι (2/15 Ιουνίου 1917) του Βασιλέως Κωνσταντίνου και εγκατάστασι του Βενιζέλου ως κυβερνήτη της Ελλάδος στην Αθήνα, ο οποίος (Βενιζέλος)  απεβιβάσθη μαζί με τους υπουργούς του εκ του Γαλλικού πολεμικού  Θωρηκτού  « Jurien de la Gravière» υπό την προστασία πυροβόλων και γαλλικών ταγμάτων που είχαν καταλάβει καίριας θέσεις στην Αθήνα . Χαρακτηριστική η είσοδος ( 14 /27-6-1917) του Βενιζέλου και των υπουργών  του εν μέσω διπλών στοίχων ξένων στρατευμάτων, ώστε τελικώς να επιτευχθεί ο σκοπός  της Ανταντ
Δηλαδή η άρσις της ουδετερότητος της  Ελλάδος και η είσοδος της στον  Α παγκόσμιο πόλεμο (27 Ιουνιου 1917) στο πλευρό της Ανταντ. 
Οι Ωφελημενοι ..
Η Αρχομανία και οι  προσωπικές φιλοδοξίες Βενιζέλου 
Ο Ζαχάροφ  ο οποίος έγινε ο  πλουσιότερος άνθρωπος στην Ευρώπη μετά το τέλος του Α’ παγκοσμίου πολέμου, αφού πουλούσε όπλα και στις δυο πλευρές, ενώ παρασημοφορήθηκε για τις υπηρεσίες του από την Αγγλία, την Γαλλία και την Κυβέρνησι Βενιζέλου..
Η Αντάντ  καθ όσον  στο τέλος του πολέμου: 
α)Η Αγγλια εξασφάλιζε την κατοχή της Παλαιστίνης, Μεσοποταμίας και Αραβίας ως και τη ελευθερία των στενών.
Β) Η Γαλλία την κατοχή της Συρίας  η 
γ) Ιταλία την κατοχή της Τριπολιτιδος και Κυρηναϊκής και 
δ) Όλοι μαζί  την κατοχή των σιδηροδρόμων της Βαγδάτης των υπέρ-καυκασιων  σιδηροδρόμων καθώς και την κατοχή του Βατούμ  και του Βακού
 Θύμα  η Ελλάς
Τα επακολουθήσαντα γεγονότα της δράσεως των πρωταγωνιστών, επέφεραν  νομοτελειακά  ( συνομιλία Μεταξά Βενιζέλου της 15ης Ιανουάριου 1915 καταγεγραμμένη στο ημερολόγιο του Μεταξά )  την Μικρασιατική καταστροφή  δηλαδή το τέλος του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1918-22, την  φυγή από την Τουρκία της ελληνικής διοίκησης, που είχε εγκατασταθεί στα δυτικά μικρασιατικά παράλια, στη Σμύρνη, κατά τη Συνθήκη των Σεβρών (της οποίας τα συνθηκολογούμενα  που ειχε υπογραψει ο  σουλτάνος Μεχμέτ ΣΤ΄ προσπαθώντας να σώσει τον θρόνο του, απερριφθησαν  εν τοις πραγμασι από το ανεξάρτητο κίνημα των Νεότουρκων-Κεμαλ, και συνεπως  ώφειλον οι Έλληνες μονοι των να κατακτήσουν δια των όπλων  μαχόμενοι αβοήθητοι και εγκαταλελειμμένοι οικονομικώς και εφ όσον εν συνεχεία τα κράτη μέλη της Αντάντ υπέγραψαν ξεχωριστή συνθήκη ειρήνης  με το επικράτησαν  Κεμαλικό καθεστώς της Τουρκιας)  την υποχώρηση του ελληνικού στρατού μετά την κατάρρευση του μετώπου και την  γενικευμένη πλέον εκδίωξη μεγάλου μέρους τους ελληνικού και χριστιανικού πληθυσμού από τη Μικρά Ασία την   Καταστροφή της Σμύρνης , την "υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών"  (1922-24) από όλη τη Μικρά Ασία ,   τον ερχομό 1,5  εκατομμυρίων προσφύγων στην Ελλάδα, και τελικώς  την ολοσχερή  καταστροφή του Θρακικού και Μικρασιατικού και Ποντιακού  ελληνισμού .Η προδοτική συμμετοχή του ΚΚΕ στην επίσπευσή της Μικρασιάτικης καταστροφής, ήταν ένας ακόμη επιταχυντικός μοχλός .
( «Αν δεν νικιόμασταν στη Μ.Ασία, η Τουρκία θα ‘τανε σήμερα πεθαμένη και εμείς μεγάλη Ελλάδα. Τη “λευτεριά” μας θα την στηρίζαμε στην υποδούλωση του Τουρκικού λαού. Αυτό εμείς δεν το δεχόμαστε. Το αποκρούουμε κατηγορηματικά. Η αστικοτσιφλικάδικη Ελλάδα στη Μ.Ασία πήγε όχι σαν εθνικός απελευθερωτής μα σαν ιμπεριαλιστική δύναμη, όργανο των εγγλέζων μεγαλοκαρχαριών. Πήγαινε όχι μόνο για να διαιωνίσει την ξενική κυριαρχία πάνω στον Τουρκικό λαό μα και να κάνει την Τουρκία αντισοβιετικό ορμητήριο. Γι’ αυτό εμείς όχι μόνο δεν λυπηθήκαμε για την αστικοτσιφλικάδικη ήττα στη Μικρασία μα και την επιδιώξαμε» Ριζοσπάστης, 12/07/1935,  )
                                                                      *******
Τα απόρρητα Έγγραφα του Υπουργείου Εξωτερικών της Αγγλίας
Τον Μάρτιο του 2005 ήλθαν στην επιφάνεια άκρως απόρρητα έγγραφα των Βρετανικών μυστικών υπηρεσιών που αφορούν στην περίοδο 1873-1939 και φέρουν την σφραγίδα του Βρετανικού Υπουργείου εξωτερικών.  Σχετικές δημοσιεύσεις έγιναν στις Εφημερίδες Times  και Daily Telegraph. Η περίοδος καλύπτει ιστορικά γεγονότα της κατασκοπευτικής  δράσεως  ενός εμπόρου όπλων και επιχειρηματία του Έλληνα Basil Zaharoff  με το συντετμημένο όνομα   Zedzed , στον οποίον - όπως αποκαλύπτει το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών  στην εισαγωγή των αρχείων με τίτλο « The Records of the Permanent Under-Secretary ‘s Department» και τον εύγλωττο υπότιτλο «Liaison between the Foreign Office and British Secret Intelligence , 1873-1939 » -  « Η Βρετανική Κυβέρνησις ενεπιστεύθη εκατομμύριά λιρών κατά την διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, προκειμένου» να πείσει την Ελλάδα να εγκαταλείψει την ουδετερότητα και να εισέλθει στον πόλεμο με το πλευρό της Αντάντ » . Δηλαδή να συμμαχήσει με την  Entente Cordiale, την  «εγκάρδια συνεννόησι , συμμαχια  Αγγλίας Γαλλίας και Ρωσίας που συνετάχθη με την πλευρά της αμυνομένης Σερβίας εναντίον της τριπλής συμμαχίας των κεντρικών δυνάμεων . Δηλαδή της Γερμανίας και της  Αυστροουγγαρίας Την εισαγωγή υπογράφει  ο επικεφαλής του τμήματος Ιστορίας του Υπουργείου Εξωτερικών και κοινοπολιτείας  Gill Bennett (σελις6)  
Βεβαίως οι πολυπράγμονες  νεοέλληνες είναι «  σκράπες» στην Ιστορία  γεγονός για το οποίο  ποτέ δεν μπόρεσα να έχω μια πειστική εξήγησι . Ισως η προσανατολισμένη   και επιμελημένη διδαχή των  αριστερόστροφων απόψεων των καθηγητών  στους μικρούς μαθητές και όχι των ιστορικών  γεγονότων,  εν συνδυασμώ με την λαμπρή και βροντερή    καταβαράθρωσι  του εκπαιδευτικού συστήματος λόγω « εκδημοκρατισμού» κατά την μεταπολίτευσι .Αλλά  και η εν συνεχεία  δια βίου  « ιστορική»  επιμόρφωσις των νεοελλήνων μετά  την ενηλικιωσι  των, από τα αριστερό-κρατούμενα  Μέσα Ενημερώσεως   συνεισέφεραν και συνεχίζουν  άκρως  επιτυχώς... Ώστε  σήμερα εν Ελλάδι  τα μεγαλύτερα « ιστορικά» γεγονότα να  είναι η « εξέγερσι»  του Πολυτεχνείου και η δράσι του ΕΑΜ/ ΕΛΑΣ/ ΔΣ που γέμισε νεκροταφεία και νταμάρια από κατακρεουργημένους Έλληνες 
Έτσι διαβάζοντας το ιστορικό, τεκμηριωμένο  άκρως συνοπτικό και  εμπεριστατωμένο πόνημα της Αθηνάς Κακούρη « ΤΑ ΔΥΟ ΒΗΤΑ» ( Εκδόσεις Καπον 2016) έφθασα στην σελίδα 258  με υπότιτλο « Τ α αργύρια»  που νομίζω ότι θα κατέπληττε κάθε σκεπτόμενο πολίτη- είδος τελούν υπό εξαφάνισι,  στην νέα Σοβιετία-  και ιδιαιτέρως τους θαυμαστές του Ελευθέριου Βενιζέλου. Η Κα Αθηνά Κακούρη, προς τιμήν της, ανεφέρθη λεπτομερώς  στην ύπαρξι αυτών των αρχείων και την ηλεκτρονική διεύθυνσι , όπου αυτά αναρτήθησαν, ενώ φαίνεται ότι μάλλον αγνοούνται  ή  ίσως τολμώ να σκεφθώ,   επιμελώς αποσιωπώνται από τους « φιλιστορούντες » των ΜΜΕ, τους «διανοουμένους» και τους αρθρογραφούντες καθηγητές ιστορίας . Καθ’ότι εξ όσων γνωρίζω, ουδεμία αναφορά αυτών των αποκαλύψεων έχει σημειωθεί στην Ελληνική Βιβλιογραφία και ειδησεογραφία, με φωτεινή εξαίρεσι το αναφερθέν βιβλίο και  σχετικό άρθρο  του Υποναυάρχου ε.α  Σ. Γεωργιάδη στο περιοδικό Θαλασσινοί Απόηχοι   ( τεύχος 116  Ιουλίου- Αυγούστου 2013 με τίτλο «Άλλοτε και τωρα» σελίς 14,15)
Θα αδικούσα όμως  την ΕΣΤΙΑ, αν δεν ανέφερα ότι  ο ανυπέρβλητος κος Τηλέμαχος  Μαράτος ( Πλοίαρχος Ε.Ν και Συγγραφεύς ) στο άρθρο του της 24ης Σεπτεμβρίου 2016, μετέφερε αυτούσια μια σελίδα από το προαναφερθέν βιβλίο της κα Αθηνάς Κακούρη, αρκετή για εξαναγκάσει κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, να ανατρέξει σ αυτό .
Αλλά ας αναφερθούμε στις αποκαλύψεις, που αφορούν στην Ελλάδα και υπογράφονται  από τον  ιστορικός Keith Hamilton, στο αρχείο « Chocolate for Zedzed. Basil Zaharof and the secret Diplomacy of the Great War»  
 «Μετά την έναρξι του πολέμου το 1914 οι επιχειρηματικές του γνωριμίες και η γνώσι των Βαλκανίων τον  κατεστησαν ( τον Ζαχάροφ)   )  ένα χρήσιμο πράκτορα της Βρετανικής κυβερνήσεως. Οι εταιρείες του επωφελήθησαν και o ίδιος ανταμείφθη   -  με την  «σοκολάτα»  της κρυπτογραφημένης αλληλογραφίας- αναγορευμένος σε Ιππότη του Τάγματος του Μεγάλου Σταυρού ( Knight Grand Cross of the Order) της Βρετανικης Αυτοκρατορίας ..
Το όργανο  που παρείχε ασφάλεια   στο Zedzed (  το όνομα   με το οποίο ο Zaharoff υπόγραφε τις επιστολές του) ήτο ο   Sir Vincent Caillard με υπηρεσία στο Βασιλικό Τμήμα Μηχανικών και στο τμήμα Μυστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Αμυνης ( Πολέμου) ..
Εφεξής η προσοχή τους (Αγγλίας -Γαλλίας)  θα ήτο στραμμένη σταθερά στην Ελλάδα, μια χώρα της οποίας περιοχή είχε παζαρευεθεί  με την ελπίδα να εξασφαλισθεί η βοήθεια των Βουλγάρων και της οποίας ο ουδέτερος Βασιλιάς Κωνσταντίνος τιτλοφορήθηκε  ( του έβαλαν την ταμπέλα, γράφει το Αγγλικό κείμενο) «γερμανόφιλος»  στην χαλκευμένη βάσι  ότι ήτο γαμβρός του Γερμανού αυτοκράτορος» ( το παζάρι , αναφέρεται στην Καβαλα- ιδε δυο υπομνήματα του Ελ.  Βενιζέλου ο οποίος ως Πρωθυπουργός της Ελλάδος εισηγείται και συμβουλεύει πιεστικώς  τον Βασιλέα Κωνσταντίνο,  να παραχωρηθεί η Καβάλα  στους Βουλγάρους έναντι πιθανών ανταλλαγμάτων στο μέλλον από την Μικρά Ασίαν , ως ζήτησε ο Άγγλος υπουργός εξωτερικών της Αγγλιας Sir Edward   Grey)
« Οι δυνάμεις της Entente ήθελαν την Ελληνική βοήθεια για τους Σέρβους και προσέβλεπαν στον φιλελεύθερο πρωθυπουργό της Ελλάδος Ελευθέριο Βενιζέλο , για να επιτύχουν τους σκοπούς τους»  
Και αναλύει λεπτομερέστερα ο ιστορικός Keith Hamilton τί εννοεί: 
« Με την συνενοχή του ( Ελευθερίου Βενιζέλου) Αγγλικά και Γαλλικά στρατεύματα αποβιβάσθηκαν στην Θεσσαλονίκη και με την επακολουθήσασα απομάκρυνσι   του Βενιζέλου από τον Κωνσταντίνο, κατέλαβαν την Λήμνο και άλλα Ελληνικά νησιά. Οι σχέσεις μεταξύ της Βασιλικής Κυβερνήσεως , η οποία προσπάθησε απελπισμένα  να διατηρήσει την ουδετερότητα της Ελλάδος   και της   Entente,  σταθερά χειροτέρευσαν . Μια αντίπαλη προσωρινή κυβέρνησι  υπό τον Βενιζέλο  εγκατεστάθη στην Θεσσαλονίκη. Και τελικώς τον Ιούνιο του 1917 ο Κωνσταντίνος ανετράπη και η Ελλάδα εξαναγκάσθηκε να εισέλθει στον πόλεμο.»
Με τί μέσα  έγιναν  όλα αυτά  αλλά και η συνεισφορά ( Τα Αργύρια)   του διαπλεκομένου πράκτορος Basil Zaharoff, προς τους χρηματισθέντες  περιγράφονται επίσης:
« O  Zaharof   επιβεβαίωσε τις προθέσεις του αμέσως με την  επιστολή του της 12ης Νοεμβρίου 1915. Ισχυρίσθηκε ότι τα προηγούμενα εννέα χρόνια είχε διαθέσει στην υπόθεσι της Ελλάδος 1,2 εκατομμύρια λίρες και αν έβαζε ακόμη 300 χιλιάδες  λίρες ‘’ θα κατάφερνε την Ελλάδα να συμμαχήσει με την Entente  και να ξεκινήσει πόλεμο με τους Βουλγάρους εντος 20 ημέρων». Αυτός και ο Βενιζέλος, πρόσθεσε ήσαν  ‘’ καλοί φίλοι’’ και ο ογδαντακονταετής Σκουλούδης , τον οποίον ο Κωνσταντίνος είχε διορίσει Πρωθυπουργό                            ‘’ θα τον ακολουθούσε ευχαρίστως ’’  
‘’Αυτό που χεριαζεται’’  εγραφε ο Zaharof  στην επιστολή του ‘’ είναι να αγοράσουμε τις γερμανόφιλες εφημερίδες , 45 βουλευτές και ένα Στρατιωτικοί Διοικητή των συνοριακών γραμμών’’. Διότι με 1,500,000 λιρες που θα διατίθεντο κατάλληλα  ο πόλεμoς θα συντομεύετο κατά μήνες» 
«Έτσι  στις 11 Δεκεμβρίου 1915» ,
 συνεχίζουν τα απόρρητα έγγραφα του υπουργείου εξωτερικών  με την γραφίδα του Keith Hamilton,
  «   ο Άγγλος Πρωθυπουργός Henry Asquith πληροφόρησε τον Caillard .. ότι είχε την άδεια ‘’ αυτός (ο Caillard) και ο φίλος του( ο Ζαχαροφ)  να προχωρήσουν άμεσα Το ζητούμενο ποσό θα πληρωθεί από την κυβέρνησι  ‘’  
Και περιγράφεται η διαδρομή των  «  αργυρίων»  προς τους παραλήπτες που ανέμεναν:  
« Τα εν λόγω   χρήματα  1,407,000 λίρες Αγγλίας κατετέθησαν εις πίστωσιν του  λογαριασμού του Zaharoff στην  Barclays και αφού τα νέα επικοινωνήθησαν  στον Βενιζέλο μέσω της Γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα» συνεχίζει   ο Keith Hamilton 
« ι  ο Zaharoff  ετοιμάσθηκε να ταξιδέψει για Νάπολη και Μεσσίνα και τελικά στην Αθήνα για νασυναντηση   τους δυσαρεστημένους πολιτικούς και εκπροσώπους του τύπου .
Αμφότεροι ο  Asquith ( Πρωθυπουργός της Αγγλιας) καο Mc Kenna ( Καγκελάριος του Θησαυροφυλακίου της Αγγλίας)   εντυπωσιάσθησαν από τα κατορθωματα του Zaharoff Αλλά το ενδιαφέρον τους ήταν ‘’ o Zaharoff  να επιφέρει μερικά άμεσα και δραστικά πλήγματα’’  στην Ελλάδα«»
Ιδου πώς, συνεχίζουν  τα απόρρητα  αρχεία: 
« Ένα εκατομμύριο Γαλλικά φράγκα  διετέθησαν μέσω της Εθνικής τραπέζης της Αίγυπτου στον Γεώργιο Αβέρωφ φίλο του Βενιζέλου και πράκτορα, προφανώς για να δοθεί άμεση βοήθεια στους Βενιζέλους» .
Παρενθετικώς εδώ  να σημειώσουμε ότι ο Γεώργιος Αβερωφ ήτο ανιψιός και κληρονόμος του Εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ  πολιτευτής Ευβοίας .Υπήρξε εις εκ των στενοτέρων συνεργατών του Ελευθερίου Βενιζέλου και εκ των χορηγών του κινήματος της Θεσσαλονίκης  Διετέλεσε   υπουργός Εκκλησιαστικών και Παιδείας  στην κυβέρνησι, του Βενιζέλου στην Θεσσαλονίκη (1916-1917) όπως αναφέρει η  Εγκυκλοπαίδεια ΗΛΙΟΥ, τόμος α, σελίς 81.
Κατ αυτόν το τρόπον ο Ζαχάροφ σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα του υπουργείου εξωτερικών της Αγγλίας,  δημιούργησε και εγκατέστησε  «έναν Αγγλο-Γαλλικο πρακτορείο ειδήσεων στην Αθήνα που τελικώς την ανοίει του 1916  έγινε ραδιοφωνικό πρακτορείο ειδήσεων προκειμένου να αντιμετωπισθεί η Γερμανική επιρροή και το οποίο ο Ζαχάροφ επιθυμούσε ‘’να μετατραπεί σ ένα διεθνές όργανο προπαγανδας’’ ..Επιπλέον δαπάνησε ακόμη 37 χιλιάδες λίρες για να ίδρυση τον εκδοτικό οίκο Βενιζελικών   και το καλοκαίρι του 1916 υπερηφανεύετο στον Caillard ότι το ελληνικό κοινοβούλιο τελευταία δεν είχε ψηφήσει τίποτα ‘’εναντιων της Entente’’ Όμως επειδή η Βασιλική Κυβέρνησις δεν είχε κηρύξει ακόμη  πολεμο κατά της Βουλγαριας, πιεζομενος ο Caillard  από τον Ζαχάροφ, έπεισε τον Asquith, (Άγγλο Πρωθυπουργό)  να επιβαρυνθούν αμοιβαίως με την Γαλλία,  ένα ακόμη επίδομα για τους Βενιζελικούς 5 εκατομμυρίων δραχμών , ώστε ο Βενιζέλος να βοηθηθεί στα έξοδα του επερχομενων εκλογων» 
«Όμως  παρά τις απαιτήσεις της Entente»  καταλήγουν τα απόρρητα έγγραφα δια χειρός Keith Hamilton: « δεν έγιναν  νέες εκλογές  και η Ελλάδα ευρισκομένη στο χείλος του εμφυλίου πολέμου σύρθηκε στον πόλεμο λόγω του ναυτικού αποκλεισμού της Ελληνικής ενδοχώρας και της στρατιωτικης  επεμβάσεως της Αγγλίας και της Γαλλίας, που ονομάσθηκαν ‘’προστατιδες δυναμεις ’’» 
Ότι όλα αυτά τα γεγονότα εξυφαίνοντο εάν ο Βενιζέλος ήτο όργανο των Άγγλο- Γάλλων προκειμένου να ικανοποίηση τις ακόρεστες φιλοδοξίες και την Αρχομανια του ειχε γινει αντιληπτό .Όμως τώρα αποδεικνύεται  εκ των ιδίων που έδωσαν , τα αργύρια της προδοσίας.  
Για να κλείσουμε το κεφάλαιο Ζαχάροφ Βενιζέλου Αγγλων Γάλλων να σημειώσουμε ότι η νεα κυβερνησι του Βενιζελου μετα την εκθρονις του Κωνσταντινου το  1917 απενειμε το παρασημο του Σταυρου του  Σωτηρος,  δια τις παρασχεθειες υπηρεσιες του ( εδαμε ποιες) ενώ Γαλλο τον παρασημοφορησαν με τον Σταυρο του Ανωτερου  Ταξιαρχη της Λεγεωνας Τιμης. 
Τελευταία η Αγγλικοί κυβέρνησiς « με επιστολή του Λόρδου Bertie , Βρετανού Πρεσβευτή στο Παρίσι, ενημέρωσε τον Ζαχάροφ ότι ο Βασιλεύς τα Αγγλίας ευαρεστήθηκε να τον χρίση ιππότη   σε αναγνώρισι των επιφανών υπηρεσιών για τους σκοπούς των Συμμάχων .Ενώ το  1921 ακολούθησαν κι’  άλλες τιμές. Η απονομή του Μεγαλοσταυρου  και ο τιτλος του Ιπποτη του Μπαθ» 
Εκτοτε  ο Βασλιειςο Ζαχαροφ, εγινε Sir BASIL Zaharof    και ο Βενιζελος « Εθναρχης» …


Ιασων 




Πηγές 
1.  Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών & Κοινοπολιτείας
 https://issuu.com/fcohistorians/docs/therecordsofthepermanentundersecret
THE RECORDS OF THE PERMANENT UNDER-SECRETARY’S DEPARTMENT
Σελιδες,6, 27,28, 29,30,31, 37, 38
2. Περιοδικό Θαλασσινοί Απόηχοι ( τεύχος 116  Ιουλίου Αυγούστου 2013 με τίτλο «Άλλοτε και τώρα» σελις 14,15
3. Ημερολόγιο Μεταξά τόμος 4ος σελίδες  384 εως 392
4.Σκεψεις του Ιωάννου Μεταξά περι Μικρασιάτικης πολιτικής το 1915 και συζηστησις αυτου μετα του Ελ.,Βενιζελου 
Βιβλιο  του Ξενοφώντος Στρατηγού , Εκδόσεις Πελεκάνος  « Η ΕΛΛΑΣ ΕΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ»  σελιδες  23 εως 29
5. ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΑ  του Ελευθερίου Βενιζέλου προς Βασιλέα Κωνσταντίνο  
α) της 11ης  Ιανουαρίου 1915 και 
β)  Της 17ης Ιανουαρίου 1915, 
«Πολιτική Ιστορία Νεωτερας Ελλαδος  Σπ.Β .Μαρκεζινη» Εκδόσεις Πάπυρος  Τομος 3 σελίδες 372,373,374,375,376
5. Αθηνάς Κακούρη « ΤΑ ΔΥΟ ΒΗΤΑ» ( Εκδόσεις Καπον 2016)

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Συγχαρητήρια για το άρθρο. Συμπυκνωμένη η αλήθεια εκείνης της εποχής.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ευχαριστώ για το σχόλιο σας. Χαίρομαι οταν εστω κι ενας μονο Ελληνας πληροφορηθη την αληθεια.
Ιασων