Λάπο Ελκάν >> Ζωή γεμάτη χλιδή για τον άτακτο εγγονό του Ανιέλι

 Ζωή γεμάτη χλιδή για τον Λάπο Ελκάν, τον άτακτο εγγονό του Ανιέλι [photos]

Αντισυμβατικός, λάτρης του ωραίου, είτε πρόκειται για ρούχα, είτε για γυναίκες, είτε για αυτοκίνητα, με ένα τσιγάρο Marlboro στο στόμα πάντα, μέλος της παντοδύναμης οικογένειας των Agnelli, της ιταλικής εκδοχής των Κένεντι, χωρίς φυσικά να απουσιάζει το χρήμα ή η τραγωδία.

Ο 39χρονος Λάπο Ελκάν, εγγονός του Τζιάνι Ανέλι, αυτοχαρακτηρίζεται παγκόσμιος Ιταλός. Ένα κορυφαίο στέλεχος της Fiat, με ένα ιδιότυπο στιλ, μια περίεργη γοητεία και μια φήμη πως πρόκειται για έναν από τους πιο αξιοζήλευτους εργένηδες της Ιταλίας. Ένας άνδρας που τα είχε όλα στη ζωή του από πολύ νωρίς. Αυτοκίνητα, γυναίκες, ναρκωτικά. Μάλιστα το 2005, βρέθηκε πολύ κοντά στο θάνατο από κώμα λόγω υπερβολικής δόσης κοκαϊνης στο διαμέρισμα μιας 54χρονης τρανσέξουαλ ιερόδουλη. Έγινε φυσικά πρωτοσέλιδο σε όλες τις μεγάλες εφημερίδες – μεταξύ των οποίων και αυτή που ανήκει στην οικογένειά του. Όταν ξύπνησε και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, έφυγε αμέσως από τη χώρα του.

Επέστρεψε φυσικά λίγο αργότερα για να δημιουργήσει τη δική του αυτοκρατορία και να προωθήσει την νέα σειρά γυαλιών που φέρουν την υπογραφή του, Italian – Independent (καθόλου τυχαίο το όνομα, αν τον γνωρίσει κανείς, καθώς δηλώνει ανεξάρτητος και ελεύθερος). Εκτός από αυτό όμως, έχει δημιουργήσει σειρά ρούχων για την γνωστή εταιρεία Gucci και έχει εργαστεί ως υπεύθυνος μάρκετινγκ στην Φεράρι και την Μαζεράτι.

Ζωή γεμάτη χλιδή για τον Λάπο Ελκάν, τον άτακτο εγγονό του Ανιέλι [photos]

Ο λογαριασμός του στο Istagram, που ακολουθείται από 158.000 οπαδούς είναι γεμάτος από φωτογραφίες που δείχνουν την αγάπη του για τη ζωή και το ωραίο.

Η σύλληψη για την απαγωγή-μαϊμού 

Σημειώνεται ότι ο εγγονός του αποθανόντος δισεκατομμυριούχου Τζιάνι Ανέλι συνελήφθη , καθώς είχε σκηνοθετήσει την απαγωγή του, όταν ξέμεινε από χρήματα για να πληρώσει μία τρανσέξουαλ κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου γεμάτου καταχρήσεων, όπως δήλωσαν αστυνομικές πηγές στην New York Daily News.

Ο 39χρονος Λάπο Ελκάν, εγγονός του Ιταλού βιομήχανου και διευθύνοντα συμβούλου της Fiat, Τζιάνι Ανέλι, φέρεται να οργάνωσε την απαγωγή του και ζήτησε από την οικογένειά του την καταβολή λύτρων 10.000 δολαρίων στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη, για να εξασφαλιστεί η ασφάλειά του, δήλωσαν οι πηγές. Ο Ελκάν, που εργαζόταν κάποτε για τον Χένρι Κίσινγκερ και ξεκίνησε την δική του φίρμα ρούχων, μια διαφημιστική εταιρεία καθώς και μια εταιρεία παραγωγής ταινιών, εφύηρε τους ισχυρισμούς αυτούς όταν ξέμεινε από χρήματα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές. Ο Ελκάν παραλίγο να πεθάνει από υπερβολική δόση το 2005, όταν ήταν στο διαμέρισμά του στο Τορίνοα με μια ιερόδουλη τρανσέξουαλ, ανέφεραν οι New York Times. Ο Έλκαν πήγε στη Νέα Υόρκη για την Ημέρα των Ευχαριστιών, και επισκέφθηκε το διαμέρισμα μιας 29χρονης γυναίκας στο Μανχάταν την επόμενη ημέρα, είπαν οι πηγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε χρήση κοκαϊνης και μαριχουάνας για δύο ημέρες προτού ξεμείνει από μετρητά. Στη συνέχεια κατέστρωσε την απαγωγή του, καλώντας την οικογένειά του και υποστηρίζοντας πως μια γυναίκα τον κρατά όμηρο και ζητά 10.000 δολάρια, προκειμένου να τον αφήσει ελεύθερο, αναφέρει η Daily News. Εκπρόσωπος της οικογένειας κανόνισε για την καταβολή των μετρητών και τόσο ο Έλκαν όσο και η συνοδός του ανακρίθηκαν από τις αρχές. Κατηγορήθηκε για ψευδή δήλωση περιστατικού και θα εμφανιστεί στο δικαστήριο ενώ η συνοδός του αφέθηκε ελεύθερη.  



Ο χωρισμός των γονιών, η σεξουαλική κακοποίηση

Γιος της μοναχοκόρης του Τζιάνι Ανιέλι, Μαργκερίτα, και του συγγραφέα Αλέν Ελκάν, γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1977 και μεγάλωσε στη Βραζιλία και στην Αγγλία. Οι γονείς του χώρισαν όταν o ίδιος και τα αδέλφια του, ο Τζον και η Τζινέβρα, ήταν πολύ μικρά. Και οι δύο ξαναπαντρεύτηκαν. Η μητέρα του μάλιστα απέκτησε άλλα πέντε παιδιά με τον νέο της σύζυγο, έναν Ρώσο αριστοκράτη. Οι σχέσεις τους διερράγησαν. Ελάχιστα θα ιδωθούν έκτοτε. Ο Λάπο στάλθηκε σε σχολείο Ιησουιτών, όπου υπέστη σεξουαλική κακοποίηση, όπως αποκάλυψε μόλις πέρυσι (μετά την αυτοκτονία του πιο στενού του φίλου, που είχε υπάρξει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης την ίδια περίοδο). Αποφοιτώντας, μετακόμισε με τα αδέλφια του στο Τορίνο, για να ζήσουν με τον παππού.

Η έλλειψη πατρικού προτύπου κάνει τον Ελκάν να βλέπει τον ισχυρό άντρα της Fiat ως θεό. Τον θαυμάζει απεριόριστα, τον υπακούει τυφλά. Στα 17 του περνάει το καλοκαίρι δουλεύοντας σε εργοστάσιο της Piaggio, με το ψευδώνυμο Λάπο Ρόσι, για να «ψηθεί». Το φθινόπωρο φεύγει για σπουδές (Διεθνείς Σχέσεις και Μάρκετινγκ) στο Παρίσι και στο Λονδίνο. Το 2001 εγκαθίσταται στις Ηνωμένες Πολιτείες και εργάζεται στο πλευρό του Χένρι Κίσινγκερ, φίλου του παππού του, ως προσωπικός βοηθός του. «Ηταν ο μέντοράς μου και είμαι ευγνώμων, διότι μου έμαθε όσα κανένας άλλος. Ηταν υπέροχο αφεντικό αλλά και φίλος, όταν τον χρειαζόμουν», είπε στη συνέντευξη του Euronews. «Θα μας αποκαλύψετε κάποια συμβουλή που σας έδωσε και τηρείτε πάντα;» τον ρώτησε η δημοσιογράφος Ιζαμπέλ Κουμάρ. «Η ομορφιά των σχέσεων έγκειται σε όσα κρατάς μέσα σου και δεν αποκαλύπτεις μπροστά σε μια κάμερα», απάντησε εκείνος.

To 2000 o θείος του Εντουάρτο αυτοκτονεί, αφήνοντας ορφανό το θρόνο της Fiat. Το 2003 ο Τζιάνι Ανιέλι φεύγει από τη ζωή. Εχει προλάβει να δώσει το «δαχτυλίδι» στον πρωτότοκο εγγονό του, τον Τζον. Ο Λάπο επιστρέφει στην Ιταλία. Οχι μόνο δεν αμφισβητεί την επιλογή του παππού του, αλλά δηλώνει πως «ο αδελφός μου είναι ένα εκατομμύριο φορές καλύτερος από εμένα». Αναλαμβάνει τη θέση του υπευθύνου μάρκετινγκ στη Fiat. Η απώλεια του αγαπημένου παππού του και η επανεμφάνιση στο προσκήνιο της μητέρας του, που δεν διστάζει να σύρει στα δικαστήρια τους γιους της και τους υπόλοιπους κληρονόμους, υποστηρίζοντας πως έχει εξαπατηθεί στη διανομή της περιουσίας, πυροδοτεί εντάσεις και ανοίγει παλιές πληγές. Ο Λάπο βρίσκει καταφύγιο στο αλκοόλ, στα ναρκωτικά, στις συντρόφους που αλλάζει σαν τα πουκάμισα. Φωτογραφίες του φιγουράρουν σχεδόν καθημερινά στον σκανδαλοθηρικό Τύπο. Μέχρι εκείνο το βράδυ του 2005...

«Οριό μου είναι... ο ουρανός»

Με το που στέκεται ξανά στα πόδια του, ρίχνεται με πάθος στη δουλειά. Αναλαμβάνει βασικό ρόλο σε δύο σημαντικά πρότζεκτ της αυτοκινητοβιομηχανίας: την αναβίωση του Fiat Punto και του Fiat 500. Αλλά το 2007 αποφασίζει να τραβήξει τον δικό του δρόμο. Ιδρύει τις εταιρείες LA Holding, Italia Independent και Independent Ideas, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της μόδας και των δημοσίων σχέσεων. Σχεδιάζει ρούχα και αξεσουάρ, με κύρια πηγή έμπνευσης, όπως έχει αποκαλύψει, τα σχέδια του Σέρτζιο Σκαλιέτι για τη Ferrari. «Ποτέ δεν εγκατέλειψα τη Fiat», διευκρινίζει πάντως. «Παραμένω ο μεγαλύτερος μέτοχος μαζί με τα αδέλφια μου. Συνεχίζω να την υποστηρίζω. Ως επιχειρηματίας όμως είμαι ευτυχής που έχω οικοδομήσει κάτι δικό μου. Αν δεν το είχα κάνει, δεν θα είχα βιώσει την ικανοποίηση της προσωπικής δημιουργίας».

Η εμπειρία του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τού έχει αποδειχθεί πολύτιμη. «Στις Ηνωμένες Πολιτείες έμαθα ότι ένας επιχειρηματίας πρέπει να λειτουργεί πάνω απ’ όλα με ρεαλισμό και ψυχραιμία. Από την Ευρώπη, και περισσότερο από την Ιταλία, πήρα το πάθος και τον ενθουσιασμό που χρειάζεται κάθε στόχος για να γίνει πραγματικότητα».





Σχόλια