Στατίνες για τη χοληστερίνη >> Καλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης

Αποτέλεσμα εικόνας για στατινες


Ειδικά αν είναι άνω των 75 ετών 

Καλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης για όσους παίρνουν υψηλή δόση στατίνης


Στάνφορντ, Καλιφόρνια
Οι στατίνες σε υψηλή δοσολογία (για τη μείωση της χοληστερόλης) φαίνεται να ενισχύουν ελαφρώς την επιβίωση ορισμένων ατόμων, σύμφωνα με μεγάλη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Cardiology.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση περισσότερα από 509.000 άτομα (500.000 άνδρες και περίπου 10.000 γυναίκες, κατά μέσο όρο 68,5 ετών) με διάφορες μορφές καρδιαγγειακής νόσου και διαπίστωσαν ότι η επιβίωση αυξανόταν κατά 9% όταν είχαν πάρει υψηλή έναντι μέτριας δόσης στατίνης για λίγο περισσότερο από 12 μήνες. 

Περίπου το 30% έπαιρνε υψηλή δόση στατίνων, το 45% μέτρια και λιγότερο από το 7% χαμηλή. Επίσης, ένα άλλο 18% δεν έπαιρνε στατίνες. 

Η υψηλή δόση, δηλαδή η εντατική θεραπεία με στατίνες, αναλογούσε σε 40-80 mg ατορβαστατίνης ή 20-40 mg ροσουβαστατίνης, καθημερινά. Ως μέτρια δοσολογία θεωρήθηκαν τα 10-20 mg ατορβαστατίνης ή τα 5-10 mg ροσουβαστατίνης. 

«Εν αντιθέσει με προηγούμενες μελέτες, η παρούσα είχαν συμπεριλάβει και άτομα άνω των 75 ετών και διαπίστωσε ότι η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα έχει όφελος επιβίωσης με την αυξημένη δόση στατίνης, συγκριτικά με την ενδιάμεση», εξηγεί η Δρ Φατιμα Ροντρίγκεζ, συγγραφέας της μελέτης. 

Και σημειώνει ότι το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι «αν έχετε υποστεί καρδιαγγειακό επεισόδιο, τότε θα πρέπει να κάνετε εντατική θεραπεία με στατίνες και μάλιστα με δοσολογία όσο το δυνατόν υψηλότερη, αρκεί να είναι ανεκτή από τον οργανισμό σας». 

Σε σχόλιο επί του άρθρου οι Δρ Ρόμπερτ Μπόνοου και Κλάιντ Γιανσι από την Ιατρική Σχολή «Feinberg» του Πανεπιστημίου «Northwestern» χαρακτηρίζουν τα ευρήματα της μελέτης σημαντικά καθώς «παρέχουν επαρκή στοιχεία ότι οι στατίνες μειώνουν την θνησιμότητα ακόμα και όταν πρόκειται για μόνον 12 μήνες χρήσης. Βέβαια, η μείωση της θνησιμότητας είναι μεγαλύτερη με την εντατική θεραπεία με στατίνες». 

Τονίζουν όμως ότι τα αποτελέσματα της μελέτης θα πρέπει να ερμηνευθούν με προσοχή διότι δεν αφορούν όλους τους ασθενείς αλλά όσους είναι άνω των 75 ετών. 

Σχόλια