Δάκης Ιωάννου >> Ο... γείτονας του πλανητάρχη

Αποτέλεσμα εικόνας για Δάκης Ιωάννου


Έλληνας μεγαλοκατασκευστής κατοικεί στον 48ο όροφο του Trump Tower!

Ελάχιστοι Έλληνες επιχειρηματίες μπορεί να θεωρηθεί ότι διαθέτουν πραγματικά διεθνές εκτόπισμα, μέγεθος και φήμη. Ένας εξ αυτών είναι ο Δάκης Ιωάννου, λιγότερο γνωστός ως ισχυρός άνδρας του κατασκευαστικού κολοσσού J&P και περισσότερο ως ένας από τους σύγχρονους μαικήνες και παγκοσμίου φήμης συλλέκτης έργων τέχνης.

Στην τεράστια περιουσία του συγκαταλέγεται και ένα asset που τον συνδέει με τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ. Είναι ο μοναδικός Έλληνας που έχει αγοράσει ένα από τα υπερ-πολυτελή διαμερίσματα στο Trump Tower, τον εμβληματικό ουρανοξύστη που κατασκεύασε τη δεκαετία του '80 ο Ντόναλντ Τράμπ και στη συνέχεια πούλησε τις κατοικίες εντός του κτιρίου έναντι αστρονομικών ποσών σε ανρώπους του πλούτου και της δύναμης.

Αποτέλεσμα εικόνας για Trump Tower

Ένας εξ αυτών ήταν και ο Δάκης Ιωάννου που απέκτησε ένα από τα διαμερίσματα στον 48ο όροφο του Trump Tower, στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, αμέσως μετά την αποπεράτωσή του, το 1983. Το πολυτελές διαμέρισμα προ ετών ανακαινίστηκε με γκράφιτι και με τα πορτρέτα του ίδιου του επιχειρηματία και της οικογένειάς του φιλοτεχνημένα από τον Jeff Koons, διάσημο καλλιτέχνη που ανέδειξε ο Ιωάννου.

Ο 71χρονος σήμερα Ιωάννου διαθέτει 1.500 έργα μερικών από τους μεγαλύτερους μοντέρνους καλλιτέχνες, όπως ο Jeff Koons, ο Mike Kelley, ο Maurizio Cattelan και ο Barry McGee καθιστώντας το όνομά του συνώνυμου ενός σύγχρονου μαικήνα, όχι μόνο για ξένους δημιουργούς, αλλά και για Έλληνες όπως η Χάρις Επαμεινώνδα (με έκθεση στο ΜΟΜΑ) και τη Χριστιάνα Σούλου.

Αντισυμβατικός και νεωτεριστής, ο Δ.Ιωάννου δεν δίστασε να ξεχωρίσει ακόμη και για το ύφος της θαλαμηγού του. Το “Guilty” έχει γίνει αντικείμενο ευρύτατων σχολιασμών εξαιτίας της τεχνοτροπίας που χρησιμοποίησε ο Koons, μιας πολύχρωμης βερσιόν του Razzle Dazzle, ενός γεωμετρικού μοτίβου που χρησιμοποιήθηκε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο για να προκαλεί σύγχυση στον εχθρό. Με αυτή ο Ιωάννου κάθε καλοκαίρι πλέει στις ελληνικές θάλασσες, με συχνότερο προορισμό το Ιόνιο Πέλαγος και κατάληξη στην Κέρκυρα. Εκεί ο επιχειρηματίας διαθέτει μια από τις ωραιότερες επαύλεις του νησιού, στον κόλπο του Κομμένου και σε απόσταση αναπνοής από τη μαρίνα του νησιού.

Αποτέλεσμα εικόνας για Trump Tower

Μπίζνες σε ενέργεια και κατασκευές

Το τιμόνι του ομίλου J&P Άβαξ (ελέγχεται από τις οικογένειες Iωάννου και Παρασκευαΐδη, των δύο βασικών μετόχων της J&P Overseas), έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια ο γιος του Δάκη Ιωάννου, Χρήστος.

Στόχοες του, να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το χαρτοφυλάκιο της J&P Άβαξ και το ανεκτέλεστο του ομίλου, το οποίο σήμερα ανέρχεται στα 3 δις ευρώ μαζί με τη θυγατρική Aθηνά (συμπεριλαμβανομένων και των έργων εκτός συνόρων). Πρόσφατα ο όμιλος σε συνεργασία με την ιταλική Bonatti πέτυχε να εξασφαλίσει την κατασκευή δύο, εκ των τριών, τμημάτων επί ελληνικού εδάφους του αγωγού TAP μήκους 360 χλμ., ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Aζερμπαϊτζάν στην Eυρώπη συνολικού ύψους 2,3 δισ. Ευρώ.

Tο χαρτοφυλάκιο της J&P περιλαμβάνει projects, όπως το Mετρό Aθήνας- Γραμμή 3 και τη νέα δεξαμενή του ΔEΣΦA στη Pεβυθούσα, συμμετοχές σε έξι κοινοπραξίες στα οδικά έργα (Aιγαίου, Oλυμπία Oδός και Mορέας), σε σιδηροδρομικά έργα (Tιθορέα - Δομοκός και Pοδοδάφνη – Ψαθόπυργος), αλλά και στην Αττική Οδό (η συμμετοχή του ομίλου ανέρχεται στο 30,83%) και τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρίου (20,53%).

η εταιρεία συνεχίζει να αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες στην ενεργειακή αγορά, με όχημα και τη Volterra, το joint venture (50%-50%) της J&P-Άβαξ με την ιταλική Sorgenia, η οποία ελέγχεται κατά πλειοψηφία από τον όμιλο CIR της οικογένειας De Benedeti με την οποία ο Δ. Ιωάννου διατηρεί στενούς δεσμούς. H Volterra έχει σκοπό να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, σε όλα τα είδη παραγωγής ενέργειας, με προτεραιότητα τη χρήση ανανεώσιμων πηγών, καθώς επίσης και στην εμπορία και διάθεση ενέργειας. Παράλληλα, η EPC Global Energy, που ανήκει στην J&P Overseas έχει υπογράψει στρατηγικής σημασίας συμφωνία με την ΔΕΗ για την δημιουργία σχήματος με στόχο την επέκταση σε ξένες αγορές ηλεκτρισμού.

Ακόμη υπάρχει και η επένδυση στα ξενοδοχεία πόλης με τα Yes! Hotels ( «21», «Kefalari Suites», «Semiramis», «The Periscope» “New Hotel” ), που αποτελούν σημεία αναφοράς για κάθε επισκέπτη της πρωτεύουσας,
πηγή

Σχόλια