Σύντομα και στην Ελλάδα; >> Σοκ από ισλαμίστρια στη γερμανική τηλεόραση

Nora Illi und Wolfgang Bosbach (Picture-Alliance/dpa/K. Schindler)

Αγανάκτηση για ισλαμίστρια στη γερμανική τηλεόραση

 Επικριτικά σχόλια προκαλεί ελβετή ισλαμίστρια που εμφανίστηκε με πλήρως καλυμμένα τα χαρακτηριστικά σώματος και προσώπου σε δημοφιλές τοκ σόου της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, διαφημίζοντας κατά πολλούς το ISIS.


Μία γυναίκα φορώντας νικάμπ, με το οποίο κάλυπτε πλήρως τα χαρακτηριστικά του προσώπου και του σώματός της, εμφανίστηκε χτες το βράδυ στη ζώνη υψηλής τηλεθέασης της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης. Η ασυνήθιστη τηλεοπτική παρουσία της ελβετής Νόρα Ίλλι στη Γερμανία προκάλεσε πλήθος επικριτικών σχολίων, με ορισμένους σχολιαστές να κάνουν λόγο για διαφήμιση του ακραιφνούς Ισλάμ και κατ' επέκταση της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS). Η Νόρα Ίλλι είχε εμφανιστεί προηγουμένως στην αυστριακή τηλεόραση προκαλώντας αντίστοιχα σχόλια. Στην πατρίδα της 32χρονης, την Ελβετία, το κοινοβούλιο στη Βέρνη ενέκρινε προσφάτως με οριακή πλειοψηφία αίτημα του εθνικιστικού κόμματος SVP να νομοθετηθεί πλήρης απαγόρευση της μπούρκας σε όλη την ελβετική επικράτεια.
Η Νόρα Ίλλι είχε προκαλέσει σοκ στα μέσα ενημέρωσης της χώρας της πριν από μερικά χρόνια, λέγοντας το 2010 σε εκπομπή της ελβετικής τηλεόρασης SRF ότι «το πέπλο που φορώ μου δίνει ένα αίσθημα ελευθερίας», δήλωση που είχε προκαλέσει τότε διαμαρτυρίες από φεμινιστικές οργανώσεις. Μόλις τότε είχε αναλάβει τη θέση της εντεταλμένης για ζητήματα γυναικών στο Κεντρικό Μουσουλμανικό Συμβούλιο της Ελβετίας, έναν ρόλο που διατηρεί μέχρι σήμερα. Ταχύτατα εξελίχθηκε σε σύμβολο στις συζητήσεις που διεξάγονται σχετικά με το Ισλάμ. Μία ικανή ομιλήτρια με πλήρως καλυμμένα χαρακτηριστικά και κάτοχος ελβετικού διαβατηρίου: ένας πρωτόγνωρος συνδυασμός.
«Το Ισλάμ δεν είναι απλά μια θρησκεία, είναι ολόκληρη η ζωή»


Οι δηλώσεις της Νόρα Ίλλι έχουν επανειλημμένα προκαλέσει τη μήνη φεμινιστικών οργανώσεων
 Οι δηλώσεις της Νόρα Ίλλι έχουν επανειλημμένα προκαλέσει τη μήνη φεμινιστικών οργανώσεων

Η παρουσία της Νόρα Ίλλι δεν προκαλεί πλέον αντιδράσεις στην Ελβετία, κάτι που οφείλεται και στο γεγονός ότι εκπροσωπεί μια μικρή μειοψηφία μουσουλμάνων γυναικών. Το Κεντρικό Μουσουλμανικό Συμβούλιο της Ελβετίας εξάλλου δεν φιλοξενεί υπό τη σκέπη του τους περίπου 400.000 μουσουλμάνους της χώρας, παρότι το όνομά του μπορεί να δίνει αυτή την εντύπωση. Πρόκειται για έναν σύλλογο του ακραιφνούς Ισλάμ που παρακολουθείται από τη μυστική υπηρεσία της χώρας και αποφεύγεται από το κύριο ρεύμα των μουσουλμάνων στην Ελβετία.
Το γιατί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δίνουν βήμα σε μια τόσο περιθωριακή οργάνωση προκαλεί απορία στην Ελβετία. Συχνή παρουσία στα ΜΜΕ έχει και ο σύζυγος της Νόρα Ίλλι, Αμπντέλ Αζίζ Καασίμ -επίσης Ελβετός, που ονομάζεται στην πραγματικότητα Πάτρικ Ζερόμ Ίλλι- ο οποίος είναι εκπρόσωπος του Κεντρικού Μουσουλμανικού Συμβουλίου της Ελβετίας. Μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις του ISIS στο Παρίσι, τον Νοέμβριο του 2015, εξέφρασε την απορία για το γεγονός ότι του ζητείται να διαχωρίσει τη θέση του ίδιου και της οργάνωσής του «εφόσον δεν άνοιξε ο ίδιος πυρ ούτε και απηύθυνε κάλεσμα σε πράξεις βίας», όπως έγραψε η ελβετική εφημερίδα Wochenzeitung.
Πάντως, η πορεία της Νόρα Ίλλι είναι αξιοσημείωτη. Κόρη ενός φυσικοθεραπευτή από τη Γερμανία και μιας κοινωνικής λειτουργού, υπήρξε στα νεανικά της χρόνια θαυμάστρια της πανκ κουλτούρας, βαπτίστηκε καθολική στην εφηβεία της και αργότερα ασπάστηκε τον βουδισμό. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με τους διαζευγμένους σήμερα γονείς της ένας ισλαμιστής πνευματικός φέρεται να είναι η αιτία που πείστηκε να στραφεί στο Ισλάμ στα 17 της χρόνια.
«Το Ισλάμ δεν είναι απλά μια θρησκεία, είναι ολόκληρη η ζωή», είχε δηλώσει η Νόρα Ίλλι το 2011 σε μια αιγυπτιακή εφημερίδα στο Κάιρο, όπου μάθαινε τότε αραβικά. Οι δηλώσεις της έχουν επανειλημμένα προκαλέσει τη μήνη οργανώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών. «Είναι στη φύση των ανδρών να ποθήσουν κάποια στιγμή μια άλλη γυναίκα», είχε πει μεταξύ άλλων, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτός είναι ο λόγος που το Κοράνι επιτρέπει τον γάμο με περισσότερες γυναίκες, κάτι που φυσικά η ίδια επιτρέπει και στον σύζυγό της.
πηγή

Σχόλια