Καρκίνος >> Με την πρόληψη περιορίζονται μόνο τα κρούσματα του καρκίνου στο έντερο ή τη μήτρα

Brustkrebs-Screening Uniklinik Greifswald (picture-alliance/dpa/B. Wüstneck)

Πόσο σημαντικός είναι για την πρόληψη του καρκίνου ο τρόπος ζωής;

Οι ειδικοί, όπως μεταδίδει η D-W, πιστεύουν ότι περίπου το 30% των κρουσμάτων θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Όπως τονίζουν, κάπνισμα, αλκοόλ, υπερβολικό βάρος και έλλειψη κίνησης είναι ανθυγιεινά και κατά συνέπεια ευνοούν την εκδήλωση καρκίνου. Οι συντάκτες της έκθεσης παρατηρούν ότι οι Γερμανοί τρώνε περισσότερο κόκκινο κρέας και λιγότερα φρούτα και λαχανικά. Παράλληλα θεωρούν ότι εμβόλια όπως κατά της Ηπατίτιδας Β και του ιού HPV λειτουργούν προληπτικά κατά του καρκίνου.
Ο καρκίνος στο έντερο και τη μήτρα μπορεί να προληφθεί


Παίζει ρόλο η σωστή διατροφή...
Παίζει ρόλο η σωστή διατροφή...


Υπάρχει ποιότητα ζωής μετά τη διάγνωση;

Άνθρωποι με καρκίνο φθάνουν κατά μέσα όρο τα 74 χρόνια, τέσσερα περισσότερα από ότι το 1980. Ως προς την ποιότητα ζωής οι ειδικοί του RKI έχουν στη διάθεσή τους λίγες πληροφορίες. Είναι, για παράδειγμα, γνωστό ότι οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού αντιμετωπίζουν χρόνια εξάντληση. Για τη μελλοντική θεραπευτική αγωγή είναι επομένως σημαντικό να ληφθεί υπόψη η ποιότητα ζωής του ασθενούς.


Έχουν όλοι οι ασθενείς υψηλότερο προσδόκιμο ζωής;


Εξαρτάται από το είδος του καρκίνου, εκτιμούν οι ειδικοί. Στην έκθεση αναφέρεται, για παράδειγμα, ότι στον καρκίνο στο ήπαρ ή το πάγκρεας δεν παρατηρείται δυστυχώς καμία βελτίωση στο προσδόκιμο ζωής. Το αντίθετο μάλιστα: τα κρούσματα αυξάνονται χωρίς να μεταβάλλονται τα ποσοστά θνησιμότητας. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, η θεραπευτική αγωγή δεν έχει να επιδείξει θετικά αποτελέσματα σε αυτά τα είδη καρκίνου.


Ποια τα αποτελέσματα της πρόληψης;


Σύμφωνα με τους γερμανούς επιστήμονες, με την πρόληψη περιορίζονται μόνο τα κρούσματα του καρκίνου στο έντερο ή τη μήτρα. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο γερμανός υπουργός Υγείας Χέρμαν Γκρέχε, η κυβέρνηση σχεδιάζει την αποστολή προσκλήσεων στους ασφαλισμένους για να εξετάζονται προληπτικά σε αυτά τα δύο είδη καρκίνου.


Σχόλια